Ultimatum Udruženja hotela Crne Gore – MHA

bubanj

Stavlja se na znanje partijanerima i nadležnim organima.

Prenosimo tekst integralno...

Partijaneri od večeras da strogo poštuju propise o buci a nadležni organi da DOSLJEDNNO i NESELEKTIVNO sprovode Zakon o turizmu i ugostiteljstvu, naročito članove 80, 81, 90, 121 i 127, poručili su danas iz Udruženja hotela Crne Gore - MHA.
Podgorica, 18.07.2022. Udruženje hotela Crne Gore - MHA dalo je rok svim opštinama u Crnoj Gori da najkasnije do sutra veče počnu primjenjivati Zakon o turizmu i ugostiteljstvu kojim je uređena zaštita od buke, a naročito članove 80, 81, 90, 121 i 127, te da najstrožije sankcionišu prekršioce Zakona kako zbog građana, tako i zbog turista, koji borave u Crnoj Gori.
Upravni odbor MHA je usvojio plan sa 25 glasa za i tri izuzeta mišljenja da njegovi članovi od večeras obavještavaju Asocijaciju o poštovanju propisa o zaštiti od buke. U slučaju da se nastavi kršenje Zakona kao do sada, MHA će podnositi prijave nadležnim organima i odštetne zahtjeve prije utuženja.

Ako ni tada ne budu postupali po dužnosti, "pljuštaće" tužbe za krivična djela protiv službene dužnosti sa umišljajem.
Osim toga, MHA će obavijestiti Evropsku komisiju o sistemskom kršenju Zakona u Crnoj Gori, naročito prvog kriterijuma za ulazak Crne Gore u EU, koji se odnosi na institucionalnu garanciju vladavine prava i ljudskih prava.
Problem buke muči crnogorski turizam već decenijama. Nadležni organi ne postupaju po zakonu a u posljednje vrijeme zabrinjava i udruženo oglašavanje prekršioca zakona bez institucionalne reakcije i sankcija.
Crna Gora želi postati članica Evropske unije i atraktivna turistička destinacija. To znači da više nema mjesta nepoštovanju Zakona i zaštiti delikvenata, navodi se u Saopštenju MHA, koje poziva sve hotelijere i gastronome da prijave buku i nelegalne djelatnosti u turizmu putem posebnog linka na osnovu kojeg će se prijave dalje procesuirati anonimno: https://bit.ly/Prijava-buke-i-nelegalnih-djelatnosti
Udruženje hotela Crne Gore, koje broji 127 članova od čega 83 hotela, 30 restorana, 2 turističke agencije, 1 hotel i spa centar, 2 pansiona, 5 apartmana, 2 etno sela, 1 hostel i 1 seosko domaćinstvo, takođe poziva sve hotelijere i gastronome i ostale privrednike (m/ž/r) u turizmu da se pridruže posebnoj Viber zajednici za dalju koordinaciju aktivnosti i mjera: https://bit.ly/MHA-Viber-zajednica

U potpisu ultimatuma, osoba za kontakt, Boris Marđonović, cell+382 69 202 957 .

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar