Trojčindanske svečanosti na Rumiji

vjernici na rumiji

Crkva Svete Trojice na Rumiji proslavila je danas, 12. juna, hramovnu slavu – praznik Silaska Svetog Duha na apostole.

Trojčindanske svečanosti na Rumiji započele su u navečerje praznika, 11. juna, oko 22 časa u Manastiru Svetog Sergeja Radonješkog, prazničnim bdenijem, koje je služio protojerej-stavrofor Slobodan Zeković.

U Crkvi Svetog Nikole u Mikulićima u 23 časa, jerej Nikola Radović služio je večernju službu, a za pjevnicom je odgovarao đakon Dejan Tomović.

Negdje oko 01 čas poslije ponoći Svečana litija, sa nekoliko desetina vjernika, uputila se od Crkve Svetog Nikole u Mikulićima do Crkve Svete Trojice na vrhu Rumije. Litiju su predvodili otac Nikola Radović i đakon Dejan Tomović.

Svetu liturgiju ujutro u 2 časova, u Manastiru Svetog Sergeja Radonješkog služio je otac Slobodan Zeković, dok je Sveta liturgija na planini Rumiju u Crkvi Svete Trojice služena oko 5 časova. Načalstvovao je otac Nikola Radović uz sasluživanje đakona Dejana Tomovića.

Na povratku u Mikuliće osveštana je voda na Pitinom potoku, a zatim je oko 12 časova služen parastos na groblju kod Crkve Svetog Nikole u Mikulićima. Nakon odsluženog parastosa Litija je prošla oko Crkve Svetog Nikole u Mikulićima, a onda su prisutni vjernici mogli da cjelivaju krst Svetog Jovana Vladimira, koji je i ove godine od predstavnika porodice Andrović iznešen na vrh Rumije.

U 14 časova služeno je Duhovsko večernje u manastiru Svetog Sergeja Radonješkog.

Izvor: Mitropolija .com / Dejan Vukić

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar