Bar: Support4SME

podrsskka 

Podrška za 6 malih biznisa kroz projekat „Support4SME“

Nevladina fondacija Biznis start centar Bar kroz projekat “Support4SME” podržava rast i razvoj šest malih biznisa iz naše lokalne zajednice koji se bave proizvodnjom i to kroz unaprijeđenje njihovih kapaciteta i minimiziranje njihovih slabosti u poslovanju. Projekat finansira Kraljevina Norveška preko projekta “Norveška za vas – Crna Gora”, dok je partner na projektu Opština Bar.

Projektom su obuhvaćena preduzeća: “Tap Jović br.1” doo, “Jugopapir” doo, “Biotrend” doo, “Ukus i tradicija Pejanović” doo, “Olivmont” doo i “Teba Co” doo. Za neka od navedenih preduzeća je nabavljena oprema, dok je kod drugih u toku proces podrške kada je u pitanju kreiranje softverskih rješenja, odnosno pružanje konsultantskih usluga.

Očekivani rezultati projekta će se ogledati u ojačanim kapacitetima ciljanih preduzeća u smislu poboljšanja njihovih marketinških performansi, širenja tržišta, jačanja izvoznih performansi, uvođenja digitalizacije, te primjene inovativnih pristupa u proizvodnji i postizanja veće efikasnosti i otpornosti.

Ovom prilikom želimo da izrazimo zadovoljstvo tokom realizacije prve faze projekta koja podrazumijeva analizu potreba preduzeća, te analizu tržišta kada su u pitanju dobavljači i realizaciju procedura nabavke opreme i usluga od strane Biznis centra za krajnje korisnike.

Jedan od krajnjih korisnika, preduzeće „Jugopapir” doo se bavi proizvodnjom domaćih sokova i kroz naš projekat je podržano u smislu nabavke sušare za voće i primjene principa cirkularne ekonomije. Sušara je značajna za ovo preduzeće jer istom omogućava korišćenje organskog otpada od košpica i kora voća za dobijanje sirovina koje će koristiti za sopstvenu proizvodnju čajeva i plasirati dalje za proizvodnju začina i pekarsku industriju. Osim sopstvene dobiti, na ovaj način se doprinosi podizanju svijesti o značaju očuvanja prirodnih resursa, te očuvanju, zaštiti i unaprijeđenju životne sredine.

“Sa novom sušarom otpad, koji smo ranije imali problem da otklonimo uz iziskivanje određenih troškova, sada u potpunosti možemo iskoristiti kao sirovinu za nove proizvode. Zadovoljan sam što je prepoznata potreba mojeg preduzeća i podržana projektom od strane Biznis centra i donatora Kraljevine Norveške. Naravno, volio bih da nastavimo saradnju i na drugim projektnim inicijativama jer je svaka podrška za mali biznis značajna”, naveo je Vladisav Tošić, direktor preduzeća. 

U narednoj fazi projekta dodatno ćemo analizirati potrebe krajnjih korisnika koje su posebno došle do izražaja sa nabavkom nove opreme, odnosno softvera ili unaprijeđenja marketinga, te ćemo u skladu sa preciziranim potrebama raditi na pronalaženju mentora za podršku poslovanju pomenutih, projektom obuhvaćenih privrednika. Svakako slijedi promocija uspješnih biznis priča koja treba da poveća vidljivost projekta, prikaže rezultate i ostvarene efekte podržanih preduzeća, kao i da kreira pozitivan odnos društva prema značaju razvoja MMSP. Ujedno, prilozi koje ćemo snimati kod krajnjih korisnika treba da posluže i kao motivacija ostalim preduzećima da se umreže sa institucijama/organizacijama podrške radi jačanja sopstvenih kapaciteta i postizanja boljih rezultata u poslovanju. Pri tom će se u narednom periodu paralelno sprovoditi i projektne aktivnosti jačanja kapaciteta naše organizacije u smislu unaprijeđenja podrške za preduzetnike i mala i srednja preduzeća, saopštila je Vesna Markoč, menadžerka na projektu BSC Bar

 

 

 

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar