Dozvole u zoni vodoizvorišta Bolje sestre trebalo je preispitati 2015

 bolje sestre

Uništena rijeka i ugroženo vodosnabdijevanje primorja...

Regionalni vodovod Crnogorsko primorje je još 2015. godine tražio da se povuku sva rješanja o vodnoj saglasnosti izdata u sanitarnoj zoni izvorišta “Bolje sestre”, ali je tadašnje Ministarstvo održivog razvoja na čijem je čelu bio Branimir Gvozdenović donijelo rješenje o obustavljanju građevinske dozvole samo za asflatnu bazu “Tehnoputa”, koja je tek bila u fazi planiranja, ali nije preispitala dozvole i za asfaltnu bazu “Bemaksa”, koja je tada radila već tri godine na samo 50 metara od osporene lokacije “Tehnoputa”.

To se vidi iz dokumenata tadašnjem Ministarstva održivog razvoja, kao i odgovora Uprave za vode na zahtjev Regionalnog vodovoda. Nadležne institucije se čak pet godine nakon što je Ragionalni vodovod sa izvorišta “Bolje sestre” počeo da snabdijeva pitkom vodom opštine na primorju prepiru i oko toga dokle se prostire zona zaštite a Uprava za vode traži da se ona smanji. 

Problemi Regionalnog vodovoda postali su velika afera prije oko mjesec kada je predstavljeno da je nelegalnom i prekomjernom ekspoatacijom pjeska iz Morače i njene okoline kao i kod ušća Cijevne u Moraču, došlo do velikog pada vodostaja što je drastično smanjilo izdašnost izvorišta “Bolje sestre”. U Regionalni vodovod do sada je investirano preko 107 miliona eura, a treba da snabdijeva vodom regiju od 150 hiljada stanovnika, a ljeti i preko pola miliona turista.

Upravo je u okolnim asfaltnim bazama i fabrikama betona prerađivan ovaj nelegalno iskopani pjesak, što nadležne službe trenutno ispituju.

Ministarstva održivog razvoja je rješenjem od 10. maja 2015. godine obustavilo postupak izdavanja građevinske dozvole “Tehnoputu” za gradnju asfaltne baze na Cijevni, dok se ne utvrdi da li ugrožava izvorište “Bolje sestre”. U obrazloženju tog dokumenta je citiran i dopis Uprave za vode u kojem se navodi da bi povlačenje saglasnosti za bazu “Tehnoputa” značilo preispitivanje svih saglasnosti u toj zoni računajući i “saglasnost za rad osam benzinskih pumpi za vodu asfaltne baze “Bemaxa” koja se nalazi na 50 metara od lokacije asfaltne baze Tehnoputa”...

Iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, koje je naslijedilo bivše Ministarstvo održivog razvoja, nisu odgovorili na pitanje “Vijesti”, poslata prije dvije sedmice, u vezi sa tim da li je od te 2015. godine preispitivana saglasnost za gradnju asfaltne baze “Bemaxa”, odnosno da li će Ministarstvo preispitati sada rad ove asfaltne baze, kao i drugih objekata koji potencijalno ugrožavaju izvorište “Bolje sestre”.

Iz Uprave za vode su sada odgovorili “Vijestima” da je “Tehnoputu” izdata vodna saglasnost 6. februara 2015. godine na glavni projekat hidrotehničkih instalacija asfaltne baze. Ova firma je bila u obavezi da sve radove izvede po glavnom projektu i da uredno podnese zahtjev za izdavanje vodne dozvole za korišćenje asfaltne baze, međutim vodnu dozvolu nikada nisu zatražili pa je vodna saglasnost istekla nakon godinu od izdavanja.

Nakon što je izdala vodnu saglasnost “Tehnoputu”, Upravi za vode se obratio Regionalni vodovod koji je tražio povlačenje svih rješenja o vodnoj saglasnosti, kao i drugih akata, u vezi sa zonom sanitarne zaštite vodoizvorišta “Bolje sestre”.

Uprava za vode je 6. maja 2015. godine poslala dopis tadašnjem ministru Gvozdenoviću, u kojem ga upoznaje o zahtjevu Regionalnog vodovoda da se preispitaju sve saglasnosti izdate za objekte u zoni sanitarne zaštite.

U tom dopisu se navodi da bi povlačenje saglasnosti za “Tehnoput” značilo i preispitivanje saglasnosti za asfaltnu bazu “Bemaksa”, jer se nalazi samo 50 metara dalje u istoj zoni. Iz Uprave su tada naveli i da šira zona sanitarne zaštite izvorišta “Bolje sestre” nije definisana, da je neophodno izvršiti kompleksna hidrogeološka istraživanjima u cilju potpunijeg definisanja slivnog područja izvorišta i definisanja šire zone sanitarne zaštite.

”Tadašnji stav ove uprave bio je da ukoliko bi se povukla vodna saglasnost izdata “Tehnoputu” posljedica bi bila obaveza povlačenja i preispitivanja svih izdatih saglasnosti. Takođe, povlačenje rješenja dovelo bi do neizbježnih tužbi, a najverovatnije i arbitraža, koje bi nesumljivo bile dobijene od strane investitora. To bi državu izložilo velikom finansijskom trošku zbog nadoknade štete, otkupa zemljišta i drugog”, naveli su sada iz Uprave za vode.

Oni kažu da su ranije izdate saglasnosti bile bazirane na projektnoj dokumentaciji, u kojoj su data i tehnička rješenja zaštite površinskih i podzemnih voda od zagađenja.

”Procjena uticaja na životnu sredinu urađena od Agencije za zaštitu životne sredine, konstatovala je da tehnologija i tehnološki procesi sprečavaju negativne uticaje na životnu sredinu te da se bilo kakav uticaj može očekivati isključivo u ekscesnim situacijama”, naveli su iz Uprave. Jedna od takvih ekscesnih situacija desila se u aprilu 2014, godini, prije ovih dopisivanja i zahtjeva Regionalnog vodovoda, kada su Ekološka i Inspekcija za vode utvrdile da otpadne vode u Cijevnu ispušta firma “Bemax” iz upravo ove baze.

“Bemaks” nikada nije ni dobio vodnu dozvolu, upotrebnu mu dala Opština
Iz Uprave za vode su naveli da su oni “Bemaksu” vodnu saglasnost za asfaltnu bazu dali 2012. godine.

”Uvidom u dokumentaciju ‘Bemaks’ posjeduje upotrebnu dozvolu izdatu od strane Glavnog grada Podgorica, ali ne i našu vodnu dozvolu za korišćenje objekta”, naveli su “Vijestima” iz Uprave za vode.

Za betonsku i asfaltnu bazu “Bemaks” je upotrebne dozvole dobio 14. februara i 2. decembra 2013. godine, kada je gradonačelnik bio Miomir Mugoša.
Izvor: Vijesti / Goran Kapor

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar