Radionica “Budućnost vinogradarstva i vinarstva Crmnice”

bsc čas 2

Radionica “Budućnost vinogradarstva i vinarstva Crmnice” održana je u Biznis centru ove sedmice uz učešće velikog broja vinara, ali i predstavnika nacionalnog parka “Skadarsko jezero”, kao i predstavnika lokalne samouprave.

Radionica je organizovana u sklopu projekta ECOVINEGOALS čiji je cilj suzbijanje konvencionalnih i intenzivnih praksi u vinogradarstvu, ukazivanjem na negativne efekte koji imaju na zemljišne i vodne resurse, kao i na kvalitet vazduha, biodiverzitet i sve ostale usluge ekosistema. Projekat doprinosi razvoju strategija i akcionih planova, kao i unaprijeđenju svih kapaciteta neophodnih za agro-ekološku tranziciju vinogradarskih područja. Sredstva za realizaciju projekta obezbijeđena su iz transnacionalnog Interreg V-B Jadransko-jonskog programa saradnje - Adrion. Projekat se realizuje na teritoriji 6 zemalja – Italije, Slovenije, Hrvatske, Grčke, Crne Gore i Srbije. Nosilac projekta je Razvojna agencija VEGAL iz Italije, dok su odgovorni partneri za Crnu Goru Biznis start centar Bar (BSC Bar) i Opština Bar. 

bsc čas 1

Vođa radionice, Marija Markoč, je na samom početku polaznicima objasnila prethodno odrađenu Strukturnu analizu pilot područja koristeći se mapom Crmničkog subregiona, vinogradarskog područja. Učesnici su zatim u timovima na mapi označili najznačajnije lokacije s aspekta poljoprivredno-turističkog značaja i istakli po 3 najznačajnija elementa s aspekta očuvanja životne sredine, ekonomskog i socio-kulturnog razvoja. Nakon sumiranja svih odgovora na mapi definisan je prvi set najznačajnijih vrijednosti teritorije, podijeljenih po kategorijama i prva procjena i analiza prednosti i nedostataka teritorije. 

Na radionici je zatim razmatran budući razvoj vinogradarstva i pravljene projekcije dobrih i loših aspekata od strane učesnika za određene geografske lokacije. Definisane su osnovne unutrašnje slabosti i problemi koje je vinogradarski sektor proizveo životnoj sredini, kao i glavni potencijali razvoja ovog sektora, i pozitivne interakcije između poljoprivrede i drugih ekonomskih i društvenih sektora. Zatim su predlagane aktivnosti koje bi efikasno mogle riješiti neki od problema i doprinijeti agroekološkoj tranziciji vinogradarstva. Predložene aktivnosti su zatim evaluirane od strane vođe radionice i svih učesnika i na osnovu evaluacije prioriteta, kreiraće se prvi nacrt lokalnih akcionih planova uz definisanje prioriteta i vremenskog okvira. 

Participativno upravljanje agroekološkom tranzicijom vinograda je proces koji uključuje sve važne zainteresovane strane pilot područja, što je u slučaju Crne Gore vinogradarsko područje Crmnice, a koje će zajednički raditi na izradi Akcionog plana za agroekološku tranziciju intenzivnih vinogradarskih oblasti. Akcioni planovi će definisati budućnost vinogradarstva i vinarstva jer će služiti kao osnov za izradu transnacionalne strategije za agroekološku tranziciju na nivou cijele jadransko – jonske regije. 

Vesna Markoč
BSC Bar

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar