Ratac – proslavljena Velika Gospa

ra tac 2

U nedjelju, 15. avgusta, proslavljen je jedan od najvećih kršćanskih blagdana, Uznesenje Blažene Djevice Marije, u narodu poznat kao Velika Gospa.

Svečana euharistija slavljena je tim povodom i na ostatcima čuvene benediktinske opatije Ratac. Svetu misu u 10 sati predslavio je don Dražen Kraljić, a okupili su se vjernici iz Spiča, Šušanja, Zubaca i Bara koji tradicionalno hodočaste na Ratac. Pridružili su im se također hodočasnici iz udaljenijih župa i biskupija, ali i vjernici turisti koji u ovo vrijeme borave na našoj obali.

ra tac 4

Predvoditelj misnog slavlja je u svojoj propovijedi aktualizirao odabrane biblijske ulomke za svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije naglasivši da je „riječ o dramatičnoj životnoj borbi koja se vodi u ljudskoj povijesti, o borbi dobra i zla, Boga i đavla, u kojoj je pobjednik Bog i oni koji su njegovi“. Potaknuo je vjernike da se ugledaju u majku Mariju jer „ona prednjači pred svima nama svojim odazivom Gospodinu koji joj je učinio velika djela“. Posebno je njezinu zagovornu, suputničku i posredničku ulogu istaknuo danas kada „vlada globalna kriza u svijetu, kad hara ovaj nesretni virus, kad mnogi ljudi ostaju bez posla, gube nadu i tonu u siromaštvo. Bez međusobne ljudske i vjerničke solidarnosti nije moguće graditi pravedno društvo jer nejednakost među ljudima rađa nemirima, pa čak i ubojstvima i ratovima“. Velika Gospa nam pokazuje da Bog dušom i tijelom vodi svakog čovjeka u Nebesko Kraljevstvo, kazao je don Dražen u svojoj homiliji.

ra tac 1

Prije svete mise na Ratcu okupljeni vjernici su se u molitvi odazvali na apel Svjetskog vijeća Crkava na ekumensku molitvu toga dana za ponovno ujedinjenje Koreje. Molitva za liječenje rana podjele korejskog poluotoka završava riječima: „Iako nas je bodljikava žica razdvojila, znamo da su naš duh i srce povezani u Gospodinu. Pomozi nam Gospodine da zajedno u miru i praštanju koračamo ka Kraljevstvu Božjem“. Na Ratcu se također molilo i za kršćanske Crkve na našim prostorima, ali i za ujedinjenje u našim često razdijeljenim malim sredinama i obiteljima.

ra tac 3

Nakon euharistijskog slavlja, poput drevnih benediktinskih redovnika, u dva kora izmoljen je Srednji čas iz Časoslova. Okupljeni vjernici su rado prihvatili tu molitvu Crkve i zdušno je izmolili.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar