Budi izviđač-pokreni se!

balitic II 2

U organizaciji barskih izviđača iz Izviđačkog odreda „Jadran“ iz Bara na obodu Skadarskog jezera u kampu „Lad“ u Boljevićima održan je šestodnevni izviđački kamp pod nazivom „Budi izviđač-pokreni se“ .

Zbog želje da se pomogne djeci da prevaziđu eventualne probleme po psihofizički razvoj djece koji bi mogli nastati zbog aktuelnog dvogodišnjeg pandemijskog stanja i izolacije članovi odreda „Jadran“ su došli na ideju za održavanje kampova u na otvorenom prostoru , u prirodi u kojima bi učesnike osposobili za samostalan višednevni boravak u prirodi . Ovu aktivnost je uspješno odradilo 90 djece iz Bara i 35 iz ostalih odreda sa primorja .

balitic II 4

Poslije pauze od dvije godine organizovano je prvo kampovanje na kojem su djeca iz barskih odreda „Jadran“ i „Vrsuta“ kao i njihovi gosti iz Odreda izviđača „Orjen“iz Herceg Novog i Izviđačkog odreda „Budva“ mogli da razmijene izviđačka iskustva i pojave se na akciji ovoga tipa .

balitic II 3

Zbog ogromnog interesovanja djece i specifičnosti povodom aktuelne pandemije kamp je bio koncipiran po principu postupnosti .

balitic II 7

U prvom dijelu akcije na osnovu prijava od strane roditelja i interesovanja djeca su po svom godištu i izviđačkom iskustvu bila podijeljena u više grupa koje su se preklapale sa terminima boravka ali je u kampu nikada nije istovremeno boravilo više od 50 učesnika . Za najmlađe učesnike kampa od 7 do 12 godina kojima je ovo bilo prvo kampovanje organizovan je dvodnevni boravak u kampu uz osnove izviđačke obuke . Naučili su postave šatore , da koriste opremu za kampovanje i imali su psihološku podršku prosvjetnih radnika – izviđača koji su ih obučili da prevaziđu eventualne probleme koji bi mogli nastati zbog prvog spavanja u šatoru i višednevnog boravka u prirodi .

balitic II 5

U drugom dijelu aktivnosti , u kampu su boravila izviđači sa od 13 do 18 godina kojima ovo nije bilo prvo kampovanje i oni su imali trodnevne ativnosti . U ovom dijelu su pored starijih izviđača iz odreda Jadran učestvovali i gosti iz Herceg Novog i Budve . Osim izviđačkih i sportskih vještina , druženja i kupanja u jezeru starija grupa izviđača je krstarila Skadarskim jezerom gdje su se uz vodiča upoznali sa prirodnim i istorijskim znamenitostima na jezeru .

balitic II 1

Zbog velikog interesovanja djece uzrasta do 12 godina i njihovih roditelja za kampovanja i boravak u prirodi članovi Izviđačkog odreda „Jadran“će za zainteresovanu djecu koja žele da budu članovi izviđačke porodice u narednom periodu organizovati više dvodnevnih kampovanja uz uslov da epidemiološka situacija bude povoljna.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar