Promovisana nova pješačka staza preko Sutormana

o

Turistička organizacija Bar, u saradnji sa Planinarskim klubom ” Rumija”, promovisala je novu, veoma atraktivnu pješačku stazu preko Sutormana, u okviru projekta ” Pohod u planine”.

Staza na kojoj su učesnici pješačili bila je duga 10 kilometara a najviša tačka bila je Vidikovac Čukulijera sa 1119 metara nadmorske visine.
Pješačka tura krenula je sa pješačke staze – Prevoj Sutorman - kod Sušare, i preko Čukulijera i Mužića, vodi do Dvorca Todorovića.

ooo

U bogatu turističku ponudu , u skladu sa zahtjevima savremenog gosta, od prije dvije godine, uvrštene su pješačke staze i kanjoning, za koje vlada sve veće interesovanje, posebno inostranih gostiju.Sve veći broj turista, posebno nakon Covida, želi uživa u prirodnim ljepotama, odnosno u raznim vrstama aktivnog odmora. Nakon uspješno razvijenog novog turističkog proizvoda, krećemo u njegovu, nešto intenzivniju promociju. Zbog toga smo uspostavili saradnju sa jednim od najznačajnijih i najposjećenijih portala koji se bave aktivnim odmorom iz Njemačke. Na njemu će se naći sve naše planinske pješačke staze, kanjoni i sva ostala ponuda koja se odnosi na aktivni odmor, kazao je mr Emil Kukalj, direktor Turističke organizacije.

Staza je dugačka nešto manje od 10 km, a traje četiri do pet sati , zavisno od broja članova grupe, zadržavanja i razgledanja. Krase je predjeli u kojima je moguće uživati u dvjema čarobnim obalama koje promoviše naša Turistička organizacija – sa jedne tačke vidimo vidimo more i kompletno zaleđe, a sa druge strane možemo da zavirimo i u Skadarsko jezero. Pogled dopire i do Lovćena, Štirovnika i drugih crnogorskih planinskih vrhova”, kazao je ispred Planinarskog kluba ” Rumija”, Darko Pepđonović.

Poznata je i po seobi Šestana krajem XVI vijeka, koji su se okupili oko jedne crkvice i odatle svi zajedno krenuli u potrazi za boljim životom, nastanivši se na području Zadra. Na trasi se nalazi i nekoliko bunara, lovačka kuća, stjenoviti vidikovci, od kojih je najatraktivniji u završnom dijelu, nadmorske visine od 900 m. Odatle kreće uzbudljivo spuštanje kroz klance i prevoje, strmi usponi i spustovi, tako da možemo reći da se radi o srednje teškoj i izazovnoj pješačkoj ruti”, objasnio je Pepđonović.

Turistička agencija ” Montenegro Adventures” iz Podgorice, zainteresovana je za promociju barskih planinarskih staza, maslinjaka i kanjona.
Tokom pandemije radili smo na diversifikaciji naše ponude, jer očekujemo da će u narednom periodu aktivan odmor biti još više tražen. Zato smo započeli saradnju sa barskom Turističkom organizacijom, jer naši gosti iz Velike Britanije, SAD, Australije, veoma su zainteresovani za planinarenje i biciklizam, jer se radi o bogatoj klijenteli koja puno putuje i koju zanimaju svi aspekti odmora, od upoznovanja kulture jedne zemlje, njene gastronomije, do aktivnog odmora i doživljaja koje on pruža. Do sada smo u ponudi imali uglavnom planinarenje na Bjelasici, Durmitoru i Lovćenu, a sada se spremamo da istražimo i zaleđe Bara. Pozitivno smo iznenađeni onim što ono nudi, i do sada nismo znali da je već uređeno preko 160 km pješačkih staza u vašem gradu.Već smo planirali turističke piknike u prelijepom maslinjaku Džidžarin, a sada otkrivamo i staze”, kazala je Slavica Vukčević, izvršna direktorka agencije ” Montenegro Adventures”.

oooo

Izradom mape planinarskih staza Opštine Bar, biće, ističu mr Emil Kukalj i Darko Pepđonović, u potpunosti zaokružena ova atraktivna ponuda.
Uspostavili smo saradnju sa specijalizovanom firmom ” Hubert kartografija”, iz Njemačke, sa kojom radimo Mapu planinarskih staza u Opštini Bar. Osim što ćemo dobiti određeni tiraž i mogućnost reprinta, dodatno pozitivno u toj saradnji jeste i to što imamo mogućnost njihovog plasiranja kroz njemačke kanale distribucije, koji su zaista veliki i prepoznati na tom tržištu i šire. Turisti koji upražnjavaju ovu vrstu odmora rado kupuju takve karte, a mi ćemo na taj način imati kvalitetnu promociju i distribuciju našeg reklamnog materijala”, kazao je direktor TO Bar, mr Emil Kukalj.

U Planinarskom klubu ” Rumija” se nadaju da će, uz podršku Ministarstva i Planinarskog saveza Crne Gore, uspjeti da remarkiraju i urede primorsko – planinarsku transverzalu koja vodi od Orjena do barskog Lisinja.

Fotografije TO Bar

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

stara carsija

luka bar

AD Marina Logo

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar