Savo Markoč: Priče sa zapadne strane

markoss

Izašla je  iz štampe nova knjiga priča autora Sava Markoča, „Priče sa zapadne strane“.

Ovo je njegova druga knjiga.
Izdavač: Grafički ateleje CG
Za izdavača: Daliborka Kalezić
Lektura, korektura i prelom: St. Lawrence Street Group

O knjizi su rekli:
„Priče sa zapadne strane“ pripadaju mitopoetskoj imaginaciji Amerike. Ne prešavši Atlantik, autor suvereno vlada američkim mitovima. Izborom tema i motiva, ova zbirka predstavlja malu enciklopediju američke podsvijesti. Problematizujući prkos, tugu, nostalgiju, zlostavljanje, usud siromaštva, imigracije i svakodnevice, druga osjećanja i iskustva pretežno čovjeka plavog okovratnika, te prateći realistički, na momente prljav, stil (izuzev priče „BlueBay NEWS“ koja sadrži elemente magijskog realizma), duh „Priča sa zapadne strane“ najpribližniji je onom američkog modernizma sa sredine prošlog stoljeća. Premda nam pričom „Triptih – Barske mušice“ autor ovo nagovještava do mjere da uzore svodi na „sveto trojstvo“ – Bukovskog, Hemingveja i Fantea, njegov je panteon brojniji. Poznavaoci americane pronaći će u pojedinačnim pričama karverovštinu, urlik bitnika, južnjačku gotiku, ali i uticaj pulp romana i Novog Holivuda.
Iz predgovora, dr Anton Markoč

Naslov rukopisa Sava Markoča nagoveštava nam da je reč o knjizi koja je svojom tematikom zagledana kako prema američkom kontinentu, tako i prema književnim uzorima i meta temama, jer je već sam motiv filma West side story izažet iz osnovne Šekspirove postavke – dvoje mladih i zaljubljenih. Zaista, već na početku ovog rukopisa otkrićemo da je Zapadna strana metafora ne samo za geografski prostor već i za duhovnu auru koja se uzdiže nad tim prostorom, a kojoj svoj pečat daje američka književnost s početka XX veka. Markoč pripoveda i ne daje nam priče epskih razmera, već obične životne priče, ne tematizuje velike tragedije, već svoje relativno male, ne daje nam romantične melodije, već ljubav običnog čoveka. Pisac rečima slika svet svakodnevice, njegovog tihog i pomalo marginalnog trajanja. „Gledamo“ stare dame, studente, italijanske imigrante u Zapadnoj strani, naivne jednostavne devojke, pohotne sveštenike, naizgled srećne parove, trgovačke putnike, ocvale striptizete. Sigurnim pripovedačkim glasom pisac ulazi u život malih ljudi sa Zapadne strane, sabirajući ih u zajedničku književnu sugestiju – mi ćemo prepoznati sebe u tuđim sudbinama, zaživećemo u oblacima dima, alkohola, kamp-prikolica i obojiti naš svet bojama Markočevih likova.
Iz recenzije, Ana Bošković, dramski pisac i prevodilac

Knjiga se može nabaviti kod autora ili u knjižari „Olovka“ u Baru.

O datumu održavanja promocije knjige „Priče sa zapadne strane“ zainteresovani će biti naknadno i blagovremeno obaviješteni.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar