Dodeljene Plave zastavice

utjeha

Direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore Predrag Jelušić uručio je na prigodnoj svečanosti ukupno 29 Plavih zastavica za kupališta i jednu Marini Bar, za sada jedinoj marini u Crnoj Gori koju krasi ovo prestižno ekološko obilježje.

Program Plava zastavica se u Crnoj Gori realizuje od 2003. godine, kada je NVO “EKOM” postala pridruženi član Fondacije za ekološku edukaciju i time stekla pravo da bude Nacionalni operater za Crnu Goru. JP Morsko dobro odmah je prepoznalo značaj Plave zastavice i od samog početka postalo generalni sponzor i pokrovitelj Programa, koji je u jedna od najvažnijih aktivnosti vezanih za odgovorno upravljanje obalom i plažama.

Plava zastavica se dodjeljuje za tekuću sezonu, a na osnovu rezultata iz prethodne, o čemu svoj sud daje Nacionalna komisija koju čine predstavnici resornog Ministarstva održivog razvoja i turizma, Javnog preduzeća Morsko dobro, Crvenog krsta Crne Gore, Lučke uprave, Lučke kapetanije i ekoloških nevladinih organizacija. Oni početkom svake godine pregledaju izvještaje i prijave zakupaca plaža i analiziraju ispunjenost 32 kriterijuma iz oblasti bezbjednosti i usluga na plažama, kvaliteta morske vode i ekoloških aktivnosti, bez obzira na broj godina provedenih u Programu.

Na osnovu predloga Nacionalne komisije Plave zastavice kupalištima svake godine dodjeljuje Međunarodni žiri koji se krajem maja sastaje u Kopenhagenu. Članovi međunarodnog žirija su predstavnici renomiranih institucija kao što su Svjetska turistička organizacija (WTO), Fondacija za ekološku edukaciju (FEE), Međunarodna spasilačka organizacija (ILS), Programa za zaštitu životne sredine UN-a, Međunarodne Asocijacije marina (ICOMIA) i druge.

U Opštini Bar nosioci Plave zastavice su :
- kupalište „Centar“, Sutomore – korisnik Društvo „Plaža Centar“ doo
- kupalište “Korali”, Sutomore – korisnik HTP “Trend Korali” doo
- kupalište „Paradiso“, Utjeha – korisnik „Alexander & Una“ doo
- AD “MARINA “Bar, za sada jedina marina u Crnoj Gori koju krasi ovo prestižno ekološko obilježje.

Morsko dobro dugi

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

stara carsija

luka bar

AD Marina Logo

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar