Boka news javlja...

arsen dva 

Kalafatska radionica Bokovac na "Danima u vali" predstavlja maritimnu baštinu.

Prenosimo integralno...

Na manifestaciji “Dani u Vali” na otoku Hvar od 19. do 22. septembra, Kalafatska radionica Bokovac iz Bara ponosno će predstaviti dvije ojedrene barke arsenalke, Lana i Jovan, koje su ne samo brend Crne Gore već i kulturno nematerijalno dobro naše zemlje. Ove barke, koje su dio flote od deset barki na latinsko jedro, ponosno čine i srž Jedriličarskog kluba Latinsko jedro Bar.

Barke Lana i Jovan predstavljaju simbol očuvanja drevne tradicije drvene brodogradnje i jedrenja na Jadranu. Njihovo prisustvo na ovoj međunarodnoj manifestaciji pokazuje našu posvećenost očuvanju kulturnog nasljeđa i isticanju Crne Gore kao značajnog činioca u oblasti tradicionalne brodogradnje. Ove barke nisu samo plovni objekti, već živi spomenici bogate pomorske istorije Crne Gore, koji povezuju prošlost sa sadašnjošću i budućnošću.

Jedriličarski klub Latinsko jedro Bar, čiji su Lana i Jovan neizostavni dio, već godinama radi na promociji i očuvanju ovih tradicionalnih jedrilica, koje su ponos crnogorske pomorske baštine. Naš klub, kroz različite manifestacije i učešća na međunarodnim događajima, sve više postaje prepoznatljiv na svjetskoj sceni drvene brodogradnje i brodova na jedra. Učestvujući na manifestacijama poput Dana u Vali, širimo uticaj i jačamo saradnju sa sličnim organizacijama iz drugih zemalja, čime doprinosimo globalnoj mreži očuvanja tradicionalnih plovila.

Naše prisustvo na ovoj manifestaciji nije samo prilika da pokažemo ljepotu i vještinu izrade crnogorskih barki, već i da se predstavimo kao značajna organizacija koja aktivno doprinosi očuvanju i promociji kulturnog nasljeđa Crne Gore na međunarodnoj sceni. Kroz naše aktivnosti, želimo inspirisati druge i pokazati da tradicija, kada se pravilno njeguje, može biti izvor ponosa i identiteta za cijelu naciju, saopteno je iz kalafatske radionice Bokovac.
Izvor: Boka news / foto Zoran Nikolić

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

reklama

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar