Nautička sezona u Baru bilježi dobre rezultate

 foto to bar

U barskoj marini popunjeno 95 odsto kapaciteta

 U Marini je popunjeno 95 posto kapaciteta, a ovoga ljeta ostvaren je i rekord kada je riječ o broju tzv. tranzitnih uplovljenja, kazala je za Radio Bar i Bar info predsjednica Odbora direktora AD “ Marina” Slađana Perišić.

VesnaPerisic 

“Popunjenost kapaciteta Marine ovoga ljeta je na zavidnom nivou i iznosi oko 95 odsto. Ove godine, na naše zadovoljstvo, bukvalno se traži vez više. Osim plovila na stalnom vezu, zabilježen je rekordan broj tranzitnih uplovljenja, tzv. dnevni vezovi. To nam donosi značajno povećanje prihoda, kako nama, tako i ukupnoj barskoj privredi i okruženju, jer je riječ o visoko platežnoj klijenteli koja obilazi naš i druge gradove, upoznaje kulturno – istorijske znamenitosti i provodi odmor u našem gradu”, istakla je Perišić, koja je navela da je najveći broj inostranih klijenata iz Rusije, Njemačke, Velike Britanije, Poljske i Italije.

 Na vezu imamo veliki broj luksuznih jahti, dužine od 30 ili 40 metara, poput ‘Heesen’, ‘Viareggio’, ‘Solemar’ i druge. Ono što čini prednost naše u odnosu na druge marine u okruženju, jeste, prije svega, povoljan i atraktivan geografski položaj. Marina je pozicionirana na jednom od najljepših djelova crnogorske obale, u centru grada, u blizini istorijskog jezgra i trgovačke zone. Predstavlja prvi i najveći nautički i turistički centar na ulazu u Jadransko more, 104 nautičke milje od Otranta. Sa 270 sunčanih dana u godini, jedna je od najsunčanijih luka i idealno mjesto za aktivni odmor i rekreaciju, planinarenje, kajaking, posjetu značajnim kulturno – istorijskim spomenicima i kulturnim dešavanjima. U prethodnom periodu dosta sredstava je uloženo u opremanje gatova i drugu infrastrukturu, sa ciljem stvaranja što boljih uslova za siguran i bezbjedan boravak. Cijeli prostor marine je pokriven video nadzorom 24/7, instalirana je solarna rasvjeta za cijelo područje, odnedavno posjedujemo i moderan servisni centar (novu dizalicu nosivosti do 100 tona, kao i druge sadržaje). Kompletan prostor je pokriven WI – FI signalom, na opšte zadovoljstvo naših korisnika. Kapaciteti marine su 660 vezova u moru, plus suvi vezovi za bezbjedan zimovnik. Svaki suvi vez je obezbijeđen i adekvatnom atestiranom ‘kolijevkom’. Posjedujemo i benzinsku stanicu, koja je poslije duže pauze ponovo počela sa radom, i ima sve potrebne sertifikate, što znači da zadovoljava neophodne standarde. Ovdje je i servisni hangar i parking prostor, što sve predstavlja, uz siguran vez, dodatne usluge koje pružamo”, navodi Perišić, uz osvrt na nedostatke, prisutne već decenijama, koji se prvenstveno odnose na komunalni vez za domicilne vlasnike manjih brodova i čamaca, kao i nikad izgrađenu marinu za ribarske brodove. 

 marina bar dado

Marina AD Bar nije predviđena kao ribarska luka. Nadamo se da ćemo u narednom periodu, uz pomoć države, naći rješenje za izmještanje ribarica na neku drugu lokaciju i izgradnju ribarske luke. Što se tiče komunalnog veza, očekujem da ćemo uložiti dodatni napor za rješavanje i tog veoma važnog pitanja, shodno Poslovnom planu za ovu godinu. Pred nama je i rješavanje dugogodišnjeg imovinsko – pravnog spora, između Marine, Luke Bar i preduzeća ‘Morsko dobro’, koji je dugo u fazi mirovanja. Sigurna sam da postoji dobra volja da riješimo sva otvorena pitanja, što je u interesu i države i manjinskih akcionara”, kazala je predsjednica Odbora direktora AD Marina , Slađana Perišić, koja je potvrdila da ovo preduzeće, u većinskom vlasništvu države, već godinama pozitivno posluje, a taj trend nastavljen je i u ovoj godini. 

“Kao primjer, navela bih podatak da su za prvih šest mjeseci ove godine, prihodi od prodaje usluga veza porasli za 25 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok su prihodi od usluga parkinga veći veći za 30 odsto. Uredno izmirujemo obaveze prema državi i dobavljačima kao i zaposlenima. Na osnovu svih finansijskih pokazatelja, mogu reći da je AD Marina Bar stabilna i likvidna kompanija. Uvjerena sam da ćemo u narednom periodu svi zajedno, i menadžment i Odbor direktora, postići još bolje rezultate i unaprijediti poslovanje. Saradnja svih članova Odbora je na veoma visokom nivou, nedavno smo izabrali za izvršnog drektora kompanije kapetana Danka Mirkovića, diplomiranog pomorskog inženjera, koji posjeduje veliko iskustvo, što je uz ostale profesionalne kvalifikacije, bilo presudno da upravo njemu ukažemo povjerenje da obavlja ovu važnu funkciju”, zaključila je Perišić.

 marin kol 1

Porodica Bošnjački iz Beograda je dugogodišnji klijent barske Marine.
“Naša jahta je ovdje deset godina, a mi smo cijeli život vezani za Crnu Goru. Ovo je naša druga kuća. Prezadovoljni smo uslugom u Marini, ljudi su topli i ljubazni. Obilazimo i druga mjesta, ali Bar je jedini grad na primorju koji živi i zimi, tako da smo mi redovni posjetioci i u januaru, februaru, martu. U marini imamo sve što nam treba, servis jahti, održavanje higijene, mali mini market, benzinsku pumpu… Blizu je grad, predivno šetalište prema Šušanju, a Stari Bar, koji redovno obilazimo, svima bih preporučila kao obaveznu destinaciju, jer je to divan ambijent, koji ima dušu, sa fenomenalnim restoranima. Često isplovljavamo prema Bigovi, veoma volim i Meljine i njihovu malu marinu, Boku, ali meni je toliko lijepo u Baru, da bih mogla ovdje da ostanem i da nikad ne isplovimo”, kazala je za Radio Bar i Bar info, Tea Bošnjački, koja je izrazila zadovoljstvo i cijenama, koje su, kako je navela, znatno niže nego u okruženju.

Izvor: Barinfo / autorica Vesna Šoškić

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

reklama

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar