Brod “Jadran” podigao jedra!

jedraaa

Brod "Jadran" prvi put nakon pauze od pet godina zaplovio na svoj osnovni pogon - jedra

"Jadran" je juče isplovio iz Bara nazad u Tivat, a to je bila i prilika da posada ovog predivnog broda pod komandom kapetana korvete Ivana Lakovića, prvi put razvije svih 12 jedara na tri jarbola "Jadrana" i dio rute do Tivta, pređe onako kako to tom brodu najviše i priliči - jedrenjem

Školski brod Mornarice Vojske Crne Gore, jedrenjak "Jadran" danas je, prvi put nakon pauze od čak pet godina, zaplovio na svoj osnovni pogon - jedra.

Nakon što su na "Jadran" nedavno ugrađeni novi drveni elementi snasti i novi konopi u oputi na jarbolima, na brod su proteklih dana u Baru, vraćena i jedra.

"Jadran" je juče isplovio iz Bara nazad u Tivat, a to je bila i prilika da posada ovog predivnog broda pod komandom kapetana korvete Ivana Lakovića, prvi put razvije svih 12 jedara na tri jarbola "Jadrana" i dio rute do Tivta, pređe onako kako to tom brodu najviše i priliči - jedrenjem.

Ovo je inače, prvi put da je "Jadran" zajedrio još od 2019. godine kada je na krstarenju do Grčke i Turske ovaj brod posljednji put podigao svoja jedra.
Od tada do danas loše stanje starih drvenih elemenata snasti onemogućavali su "Jadran" da jedri.
To je prevaziđeno nakon nedavnog završetka ugradnje novih drvenih djelova snasti koje je po specijalnoj narudžbi izradila Kalafatska radionica "Bokovac" iz Bara, pa je "Jadran" juče konačno, opet u punom sjaju zajedrio i morem plovio nošen snagom vjetra.
Izvor: Vijesti /Siniša Luković

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

reklama

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar