Nastavljena obnova stare “Korčulanke ”

gavrooo 2 

Drvene barke su spomenik vremena Pristana u kojem se živjelo sporije, mirnije, čednije, iskrenije i uglavnom srećnije...

gavrooo 1
Sve ih je manje i zato svaka koja  opstane postaje spomenik maritimne kulturne baštine kao odupiranje novoj plastičnoj epohi.

gavrooo 3

NVO „Mediteranski centar fotografije”, obnovio je projekat „Omnia Vita Ex Mare”, u okviru kojeg je ranije organizovao niz manifestacija sa prijateljima, a  koje su ukazivale na značaj očuvanja mora, mediteranskog duha i tradicije, kao i drvenih barki kao dijela maritimne kulturne baštine .

gavrooo 5

Crnogorskom turizmu i našim obalama nedostaju škoji, molovi, mandraći... Nema više prostora za drvene barke, vesla, mrežu, feral, koji su zapravo plov­eći muzejski eksponati. 

gavrooo 4
Turistima bi mogli  ponuditi  jedrenje, plovidbu uz ribarenje u tradicionalnoj drvenoj barci, sa feralom, parangalom, pendulom, mrežom, da ga zapljusne val, da doživi pravi mediteranski duh pun adrenalina. 
Veliki su troškovi održavanja drvenih barki, ali uz pomoć zajednice, prijatelja i ljubitelja mora, nekako se izlazi na kraj u krajnjoj namjeri da se sačuva to malo preostalih drvenih čamaca  kao dio maritimne kulturne baštine naših prostora, kazali su nosioci projekta "Omnia Vita Ex Mare".

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

reklama

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar