Proslava 90 godina broda "Jadran" počela u Baru

 jadro d 1

Raičević: "Bar je sigurna luka slavnom jedrenjaku, želimo ga približiti i barskoj djeci"

Devedeset godina Školskog broda „Jadran“ obilježeno je danas na platou ispred Dvorca kralja Nikole otvaranjem retrospektivne izložbe fotografija i eksponata, u organizaciji Ministarstva odbrane, Mornarice Vojske Crne Gore i Opštine Bar.

jadran A 1

Ovim svečanim programom počela je proslava obilježavanja devet decenija od uplovljavanja "Jadrana" u domaće teritorijalne vode i njegovog upisivanja u Flotnu listu Ratne mornarice Kraljevine Jugoslavije, a koja će biti nastavljena u Kotoru i Tivtu u narednom periodu.

Izložbu je otvorio predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, koji je iskazao zadovoljstvo što proslava velikog jubileja kreće upravo iz Bara, mjesta koje je sigurna luka ovom čuvenom jedrenjaku duže od tri godine.

"Dugujemo zahvalnost svima onima koji su prepoznali nastojanja lokalne uprave da, zajedničkim djelovanjem, brod "Jadran" približimo i barskoj djeci i da pokažemo da barska luka može biti njegov siguran dom", poručio je Raičević.

jadro d 2

On je podsjetio da je Bar ponovo, nakon dvije godine, domaćin svečanog obilježavanja Dana broda, koji je kulturno i istorijski najznačajniji brod Mornarice VCG.

"Uz nadu i želju da će brod u narednim mjesecima zaploviti punim jedrima, Opština Bar će aktivno učestvovati u njegovoj dodatnoj afirmaciji i promociji", istakao je Raičević.

jadro d 4

Ovom prilikom, predsjednik Opštine Bar je uputio posebnu zahvalnost radionici "Wooden Boat Bokovac" koja posvećeno radi na obnovi i izgradnji novih drvenih snasti na brodu, kao i Baraninu Goranu Grkoviću koji godinama uspijeva da, kroz foto dokumentaciju, približi javnosti jedan dio slavne istorije ovog jedrenjaka.

jadro d 5

Komandant Mornarice Vojske Crne Gore, kapetan fregate Milan Jevtović, pozdravljajući prisutne, podsjetio je da je brod "Jadran" u svojoj dugoj karijeri bio učionica za veliki broj generacija, koji su imali priliku da svoja prva pomorska znanja i kontakt sa morem steknu upravo na ovom jedrenjaku.

"Uvjeren sam da smo uspjeli da kroz ovu izložbu, koju je pripremio tim Ministarstva odbrane i Mornarice, u saradnji sa velikim prijateljem broda Goranom Grkovićem, prikažemo sve ono što je obilježilo devedesetogodišnju tradiciju i istoriju", istakao je Jevtović.

Izložba je obuhvatila veliki broj fotografija i eksponata, od kojih su neki po prvi put prikazani javnosti, a koji prikazuju istorijat i razvoj slavnog jedrenjaka od njegovog nastanka 1933.godine, pa do danas.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar