Sutomore: obilježena Nedjelja mora

dej turza 3

U nedjelju je u crkvi sv. Marije u Sutomoru obilježena je Nedjelja mora.

Bila je to prilika da se iskaže zahvala životu i radu moreplovaca i ribara te potakne okupljene na molitvu za njih i njihove obitelji. Inače, kršćanske zajednice svake godine na drugu nedjelju u srpnju slave Nedjelju mora, a kako je Sutomore primorski gradić slavlje je tim bilo veće.

dej turza 2

Euharistiju je predvodio upravitelj župe don Dejan Turza, a prigodnu propovijed izrekao je đakon don Damir Vrbešić koji se osvrnuo na poruku prefekta Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja kardinala Michaela Czernya upućenu 7. srpnja u povodu proslave Nedjelje mora.

Kardinal je istaknuo da je moreplovstvo životno važan rad jer moreplovci ne samo da održavaju kretanje svjetskog gospodarstva, nego izravno utječu na svakodnevno življenje svakoga od nas, iako su se zadnjih godina susretali s nizom kriza. Uslijed pandemije brojni su pomorci bili zaustavljeni na brodovima i nisu mogli nakon isteka ugovora vratiti se u svoje obitelji, a istovremeno su brodarske tvrtke financijski profitirale na tim krizama uloživši samo mali dio u prihode radnicima i poboljšanje uvjeta rada te brigu o psihičkom i fizičkom zdravlju pomoraca: osiguranje doličnog stana i čistog smještaja, odgovarajuće hrane, sigurne radne okoline, odgovarajuće radno vrijeme i izlazak na obalu. Kardinal Czerny zahvalio je moreplovcima za njihov težak rad i povjerio ih Mariji Zvijezdi mora, predanosti i posvećenosti kapelana i volontera koji im služe diljem svijeta.

dej turza 5

Molitvu vjernika molili su pomorci, a u svojim su molitvama izrekli između ostalog sljedeće: za mirno more, za nautičare i strojare, konobare i kuhare, za mornare i njihove obitelji te za očuvanje okoliša posebno mora i priobalja. Molitvi se pridružila cijela zajednica: „Bože, vladaru valova i mora, zaštiti svojom moćnom rukom sve pomorce. Daj im snagu da žive kršćanskim životom na svojim brodovima i pomozi svim pomorcima da stignu u sigurnu luku.“ Na koncu je jedna Ukrajinka na ukrajinskom jeziku molila za završetak rata u svojoj domovini Ukrajini.

Na kraju misnog slavlja upravitelj župe don Dejan Turza istaknuo je kako je u kršćanskom razumijevanju života u središtu Isus Krist. Sve prirodne ljepote i bogatstva odraz su ljepote Boga Oca Stvoritelja i nisu kako stoji zapisano u br. 100 enciklike „Laudato si'“ „čisto prirodna stvarnost“ nego su „prožeti njegovim sjajem obasjanom prisutnošću“. A nedjeljna euharistija na koju smo svi zajedno sabrani, naglasio je don Dejan, sve ljepote ovoga svijeta, naše predivno more, ujedinjuje u zahvalu Bogu Ocu Stvoritelju. Euharistija je izvor kršćanskog života što podrazumijeva također da je ona, kako ističe papa Franjo u enciklici „Laudato si'“ u br. 236 „izvor svjetla i poticaja za našu brigu za okoliš“. Današnje euharistijsko slavlje na poseban način obuhvatilo je zahvalu za ljepotu mora ali svih onih koji svoje živote provode na moru i njihovih obitelji.

dej turza 1
Marina Zgradić, polaznica programa cjeloživotnog obrazovanja na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu „Laudato si’! Dijalogom do cjelovite ekologije“ i vjernica iz Poljske, pročitale su na našem i poljskom jeziku ulomke iz enciklike Laudato sí – LS 40 i 41 u kojima je istaknuta ugroženost biljnog i životinjskog svijeta u rijekama, jezerima, morima i oceanima. Nekontroliranim i selektivnim izlovom, u kojem se veliki dio ulova baca, ugrožava se cjelokupni hranidbeni lanac. Mnogi su koraljni grebeni opustošenim što je najvećim dijelom rezultat onečišćenja mora kroz iskrčivanje šuma, poljoprivredne monokulture, industrijski otpad i destruktivne metode ribolova. Te posljedice ne opažaju se na prvi pogled, ali čovječanstvo već plaća danak uništenja. Stoga je važna svaka akcija u drugom smjeru. Zato je ove godine uručeno priznaje nevladinoj organizaciji „Čisto more“ iz Sutomora za doprinos zaštiti mora i priobalja, valorizaciji prirodnih potencijala i podizanje svijesti građana o značaju očuvanja ovog resursa.

dej turza 4

Događaju se odazvao dio ribara i pomoraca, koji trenutno ne plove, kao i članova njihovih obitelji iz Sutomora, Brca i Šušanja, među kojima je bio najmlađi Todor (1god i 8 mj) iz Šušanja. Todor je molio za svoga tatu Peđu koji je prije pola godine krenuo brodom za Afriku.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar