UPSL: Spašavanje jedrilice ''MANHE 1'' u hrvatskim teritorijalnim vodama

 mapaa

Pomorsko operativni centar Bar  je primio u 16.20 časova informaciju od Lučke kapetanije Bar, da je jedrilici ''MANHE 1'' sa tri člana posade (dva austrijska i jedan švajcarski državljanin), dužine 12 metara, tip Rival 38, zastava Austrije potrebna asistencija tegljenja zbog kvara na motoru i veoma loših vremenskih uslova na moru.

Operateri Toni Tomašević i Petar Marastanović su preko VTMIS radarskog sistema detektovali jedrilicu, čija je pozicija bila južno 5 nautičkih milja od pontre Oštra, i 2.5 nautičkih milja, u teritorijalnim vodama republike Hrvatske.

Obzirom da je destinacija jedrilice bila Cavtat, kontaktiran je Dubrovnik radio, koji je uz koordinaciju sa operaterima na POC, pratio situaciju i zbog nemogućnosti da dođe do luke Cavtat jedrilicu uputio ka luki zakloništa u Zelenici.

Asistenciju tegljenja je preuzela Marina Zelenika, koja je isplovila sa brzim plovilom i za pola sata stigla do jedrilice u opasnosti te je doteglila do graničnog pelaza Zelenika, gdje su pripadnici SGP izvršili kontrolu.
U isto vrijeme je POC obavjestio Mornaricu Vojske Crne Gore i OKC 112 o trenutnoj situaciji vezano za aktivnost spašavanja jedrilice koja se sklonila zbog jake bure, čiji su udari dostizali i do 35 čvorova.

Uspješna akcija traganja i spašavanja na moru pokazuje spremnost države Crne Gore da rutinski rješava sve situacije koje se mogu dešavati na moru u bilo kojim vremenskim uslovima.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar