Pomorska drama u Gvinejskom zalivu

 baranin spasilac

Kapetan Edin Šehić iz Bara spasio 16 osoba .

Kapetan duge plovidbe Edin Šehić iz Bara, zapovjednik kontejnerskog broda „Kota Suria“, uspješno je koordinisao akcijom spašavanja 16 članova posade broda koji je tonuo u Gvinejskom zalivu, 300 nautičkih milja udaljenosti od najbliže obale.

Kapetan Šehić govori o opasnosti i neizvjesnosti kroz koju su pomorci prošli, ali i emocijama na kraju spasilačke misije.

Šehićev brod primio je poziv za pomoć posredstvom Spasilačkog koordinacionog centra Bremen, koji je i potvrđen direktnim pozivom kapetana broda u opasnosti, zbog prodora morske vode u prostorije mašinskog postrojenja.

Područje Gvinejskog zaliva posebno opasno zbog pirata
Za crnogorskog kapetana otežavajuća okolnost, dodatni izazov i još veći rizik bilo je samo područje Gvinejskog zaliva, koje se smatra najopasnijim, sa statistički najvećim brojem napada i piratskih aktivnosti, kao i sama mogućnost sabotaže pri čemu je, kako kaže Šehić, brod u opasnosti mogao biti samo potencijalni mamac.

„Kada se uzme u obzir udaljenost od 100 nautičkih milja kontejnerskog broda „Kota Suria“ do pozicije broda u opasnosti, članovi posade bili su primorani da čekaju cijelu noć, jer je uz maksimalnu brzinu bilo neophodno minimum pet sati za dolazak u pomoć, a voda je u mašinsko postrojenje nadolazila po 30 centimetara na svakih sat vremena“, priča Baranin za Portal RTCG.

Uz pogodne vremenske prilike, „Kota Suria“ stigla je do ugroženog broda na vrijeme i sama operacija spašavanja trajala je dva sata.

„Čvrst zagrljaj, suze i emotivan pogled na kraju“
Kapetan iz Bara i njegova posada bili su jedini u akciji spašavanja, uz onlajn podršku Spasilačkih koordinacionih centara Bremen/Njemačka i Lagos/Nigerija, kao i nadzor MDAT-GOG i mornarica Francuske i Gane.

Svi članovi posade iz Ukrajine, Rusije, Letonije, Filipina, Šri Lanke i Gane spašeni su bez većih povreda, a iskrcaj i povratak kući potvrđen je u usputnoj luci Kejp Taun.

„Definitivno je da sam pojedinac nikako ne može biti u potpunosti zaslužan za uspješnost akcije spašavanja u Gvinejskom zalivu. Svakako je od presudnog značaja za sam ishod operacije bila spremnost posade, kao i timski rad. U skladu sa navedenim, čestitam svim oficirima i članovima posade ‘Kota Suria’ na zalaganju. Svi su bili na visini zadatka kada je to bilo najpotrebnije“, istakao je kapetan Šehić, uz zahvalnost koordinacionim centrima za spašavanje.

Ističe i da je nemoguće riječima opisati kroz koliko teške momente i neizvjesnost su prošli članovi posade broda koji je tonuo.

„Čvrst zagrljaj, suze i emotivan pogled tih ljudi pri prvom susretu nakon spašavnja zauvijek će ostati urezani u mom sjećanju. Svih 16 članova posade se mogu vratiti svojim porodicama, živi i zdravi. To je najbitnije od svega“, zaključio je kapetan Šehić.

„Kota Suria“ u vlasništvu je kompanije PIL Pacific International Lines iz Singapura.

Izvor: Portal RTCG

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar