Info dan u Luci Bar A.D.

 Info day Luka Ba

Prezentirani projekti EnerNETMob i SuMo.

U prostorijama “Luke Bar“ A.D. je 21. decembra 2021. godine je upriličen događaj u čijem su fokusu bila dva tekuća međunarodna projekta koji se sprovode u Luci Bar: EnerNETMob (MED program) i SuMo (Program Italija-Albanija-Crna Gora). Ovaj događaj je bio prilika da se prikažu rezultati pomenutih projekata čije su glavne akcije usmjerene na promociju elektromobilnosti i zelenih rješenja u saobraćaju. 

Nakon uvodnih riječi i pozdrava izvršnog direktora, g. Ilije Pješčića, sastanak je započet prezentacijom predstavnika Transportne zajednice, g. Kristijan Ležaića. Ležaić je prisutnima predstavio Akcioni plan za vodeni transport i multimodalnost a Načelnik Odsjeka za evropsku teritorijalnu saradnju (KEI), g. Miodrag Račeta, je iskoristio ovu priliku da predstavi buduće planirane Programe evropske teritorijalne saradnje, odnosno naredne generacije programa za finansijsku perspektivu 2021-2027. 

Služba za međunarodne projekte u ovoj kompaniji je predstavila prezentacije kroz koje je Luka Bar nabavila e-vozilo (Nissan Leaf) i brzu javnu punionicu za električne automobile (EnerNETMob projekat), a planira da nabavi hibridni autobus za korisnike unutar slododne zone Luke Bar (SuMo projekat). Budžet SuMo projekta je 1.079.535,00 € za 4 projekt partnera, dok ukupan budžet EnerNETMob projekta iznosi 5.186.292,27 € za 15 projekt partnera i 85% od ukupne sume budžeta se finansira od strane Evropske Unije. 

Sastanak je zaključen najavom da Luka Bar planira da nastavi da promoviše evropske vrijednosti u pogledu održivih transportnih rješenja i zaštite životne sredine i kroz naredne projekte. Luka Bar trenutno implementira 4 međunarodna projekta, a odobrena su još tri nova projekta, tako da će od sljedeće 2022. godine aktivno učestvovati u 7 projekata. Projekti će se finansirati iz različitih evropskih programa (MED, ITALME i ADRION). Sastanku su takođe prisustvovali ostali predstavnici Kancelarije za evropske integracije, Ministarstva kapitalnih investicija, Privredne komore i Opštine Bar.

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar