Nestalala osoba na moru u uvali Kruče – Valdanos

upsul noc

UPSUL intenzivno traga za nestalom osobom na moru kod Valdanosa

Sinoć u 1915 časova Pomorsko operativi centar UPSUL, je primio informaciju da se jedan pecaroš predveče otisnuo na more u uvali Kruče kod Starog Ulcinja a da je porodica izgubila svaki kontakt sa njim. Ustanovljeno je da se radi o starijoj osobi, koja je upravljala sa malim čamcem od tri metra. Vremenski uslovi nisu bili povoljni, jer je duvao jak sjevero-istočni vjetar koji je na momente dostizao udare i do 40 čvorova.
Operateri na POC su odmah putem VTMIS radarskog sistema pokušali da detektuju mali čamac ali nije bila vidljiva ni jedna radarska meta. U isto vrijeme odmah je isplovio spasilački čamac SAR-5 sa spasiocima i pripadnikom Sektora granične policije Bar. Sama pretraga se odvijala od Uvale Utjeha do Uvale Valdanos sa termalnim kamerama i noćnim dvogledima, ali uslijed veoma loših vremenskih uslova akcija je bila prekinuta oko 2200 časova. Paralelno sa SAR akcijom kontaktiran je MUP CB Bar da preko baznih stanica detektuje zadnju poziciju nestalog pecaroša. Takođe, koordinisanom akcijoj su bil uključeni MUP OKC 112 i NCC Podgorica, gdje su preduzete aktivnosti na angažovanju FRONTEX helihopetara iz Italije, koji se nije uspio do sada da poleti zbog jakih udara sjevernog vjetra.
Danas u ranim jutarnjim časovima i pored jačanja sjevernog vjetra se nastavila akcija potrage za nestalim pecarošem, kada je angažovan ronilac UPSUL, gdje je urađen zaron na kamenitom istočnom djelu uvale Kruče, a nakon dobijanja podataka sa baznih stanica mobilnih operatera. Međutim nakon skoro dva sata ronjenja na dubini od 10-15 metara nije se mogla nastaviti pretraga zbog izuzetne zamućenosti morske vode zbog uticaja većih talasa i morskih struja. Akcija je trenutno obustavljena uz angažovanje ronilaca RCUD iz Bjele, čiji je zaron sa specijalnom opremom za te namjene planiran sjutra ujutro, a kada se očekuju povoljnije vremenske prilike i bistija voda.
Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama će preko Pomorsko operativnog centra i dalje će pokušavati sa svim nadležnim organima da koordinira i traga na nestalom osobom do njenog pronalaženja, saopštio je pomoćnik direktora za sigurnost plovidbe u Upravi pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Žarko Lukšić.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar