Ribari i vlasnici taxi brodova danas su mirno protestvovali

strajk mar 1 

U barskoj marini danas je održan protest predstavnika pet udruženja- udruženja ribara i taksi turističkih brodova koja okupljaju oko 300 članova kako bi ukazali na krajnje nezavidan položaj u kome se nalaze prevashodno od epidemije koronavirusa.

Oni ističu probleme enormno visokih cijena vezova u AD Marini, nedostatak infrastrukture, a podsjetili su na probleme sa kojima se suočavaju preko 10 –tak godina. Zahtjeve su poslali ministarstvu kapitalnih investicija, dio zahtjeva adresiran je na ministarstvo poljoprivrede. Međutim, konkretnih rješenja, i odgovora nema, a obaveze članovima ovih Udruženja pristižu i stežu poput omče oko vrata.

Vlasnici ribarskih i taxi turističkih brodova su u krajnje nezavidnom položaju, mjesecima bezuspješno traže da im se smanje naknade za vezove u barskoj Marini AD, jer zbog ekonomske situacije izazvane koronavirusom, u prošloj godini gotovo da nisu ostvarili nikakav prihod. Tačno je, navode da su imali mogućnosti da rade, ali prošle godine, kako tvrde ribu nisu imali kome da plasiraju, nije bilo turista koji koriste usluge taksi brodova. Međutim, članovi ovih Udruženja za razliku od ostalih privrednika, nisu dobili beneficije od nadležnih institucija.

Prodaja ribe u prošloj godini, zbog loše turističke sezone i sveukupne ekonomske krize, svela se na jedan do dva posto u odnosu na 2019.godinu. Uprkos tome, dažbine su ostale iste, posebno naknade za vezove u barskoj Marini AD.
-Godinu i po pokušavamo da razgovaramo sa nadležnim ministarstvom- kapitalnih investicija, ministarstvom popljoprivrede. Do danas sve je ostalo na obećanjima. Nemao odgovora na pitanja- da li i na koji način bi nama ministarstva pomogla. Enormne cijene vezova plaćamo, na godišnjem nivou oko 4.000 eura. Tokom prošle godine kada je počela epidemija mi jesmo imali dozvolu da ribamo, ali nismo imali načina da plasiramo ribu te nismo imali prihode da bismo izvršili plaćanja. U Hrvatskoj, Španiji, Italiji, ribari su oslobođeni plaćanja vezova. Oni plaćaju samo infrastrukturu, kazala je predsjednica Udruženja plivarica Sanja Nikezić.

strajk mar 2

Predsjednik Udruženja taxi brodova Crne Gore Predrag Adžić podsjeća da tokom 2020. godine, turizma uopšte nije ni bilo zbog već opšte poznate situacije usled epidemije korona virusa.
- Naši čamci i brodovi su na suvom vezu, nijesmo ostvarili nikakve prihode. Uprkos tome, Marina AD traži da platimo pun iznos naknade za vezove, a mi nismo u mogućnosti. Nasuprot tome, kolege u luci Kotor, u Budvi plaćaju dažbine upola cijene. Takođe, preduzeće za upravljanje Morskim dobrom, smanjilo je zakupcima cijene u njihovoj zoni, a mi apsolutno nijesmo dobili nikakve subvencije. Obraćali smo se menadžmentu Marine. Ni prethodni, ni sadašnji menadžment ništa nije uradio po pitanju naših zahtjeva. Sadašnji menadžment kaže neka vam problem riješe oni koji su vam obećavali rješenje. Prošle godine obraćali smo se Ministarstvu pomorstva i saobraćaja, sada i Ministarstvu kapitalnih investicija, ali niko neće da nam se javi, nemaju kad, kaže Adžić dodajući da od aprila kada su imali protest do danas, ništa nije urađeno po pitanju zahtjeva.
-Mi tražimo da nas oslobode plaćanja vezova za 2020. godinu kada nismo mogli da radimo. Čak u ministarstvima nam kažu “nema vas niđe” kao da ne postojimo. Morsko dobro je dalo svojim zakupcima dvije godine sniženje cijena 50 %. Nerješeni imovinsko pravni odnosi u barskoj marini negativno se odražavaju na naše poslovanje. Takođe, nemamo rješena mjesta pristajanja na plažama, nemamo pristaništa, gatove dok u Boki kolege imaju, kazao je Adžić.

strajk mar 3

Predsjednica Udruženja plivarica Sanja Nikezić podsjećajući da Udruženje 10 godina apeluje da se riješi problem ribara na ribarskim brodovima.
-Primorani smo da ukrcamo ribare i pomorce, dakle imamo duplu posadu. To je takođe, dodatni trošak. Situacija koja je nepojmnljiva ribarima iz okruženja.
Sanja Nikezić ističe da su predstavnici Udruženja imali nekoliko puta razgovore sa menadžmentom AD Marina koji su ih upućivali na resorna ministarstva.
-Očigledno da se oni nisu sastajali da bi našli rješenje za naše goruće pitanje. Zahtjeve smo upućivali i prethodnoj vladi. Uzalud, kazala je Nikezić. 

Iz pet Udruženja koji su danas održali protest u barskoj marini jedinstvenii su u stavu da ne isključuju oštrije metode nepopularnih mjera ukoliko nadležni i dalje budu ignorisali njihove zahjeve .

B.D.

auto klime bakovic 1

opstina bar

allegra

Cerovo

turisticka organizacija bar

kalamper

stara carsija

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar