Barska plovidba AD poslala nam dopis

 barska znak

Reagovanje Barske plovidbe AD prenosimo integralno.

Prema očekivanjima, kao i pred svaku sjednicu Skupštine akcionara AD “Barska plovidba, pojavljuje se niz tekstova u štampi i po portalima, predstavnika manjinskih akcionara, ovom prilikom gospodina Aleksandra Jovovića, koji nizom iskonstruisanih i netačnih navodima, pokušava da ostvari jedan jedini cilj koji ima, a to je realizacija člana 127 zakona o privrednim društvima, koji predviđa da se u slučaju nesaglasanosti manjinskih akcionara tj. glasanja protiv odluke Skupštine, koja je usvojena, u roku od 30 moraju od strane Društva isplatiti nesaglasnim akcionarima akcije po tržišnim cijenama, što bi u konkretnom slučaju iznosilo cca 1,5 miliona eura. 

Kako se radi o licu koje je iskusni berzanski poslenik i koji već ima iskustva u ovakvim poslovima i radnjama, ovakvi su pritisci očekivani u cilju brzog ostvarivanja prava po osnovu nesaglasnosti i ostvarenje enormne zarade, ne vodeći računa o stvarnim interesima našeg Društva. 

Novi Odbor Direktora, izabran dana 06.04.2021. godine je od prvog dana pokušao da riješi problem anekda ugovora o zakupu brodova, koji je zaključen novembra 2020 godine od strane tadašnjeg upravnog odbora, koji je u vrijeme korone i opšte krize u svim oblastima poslovanja jednoglasno donio tu odluku (uključujući i glas manjinskog akcionara R. Rudanovića), ali svi pokušaji, preko angažovanih advokata iz londonskog kluba advokata su pokazali da se radi o čvrstom ugovoru, čiji bi raskid ili eventualno jednostrano postupanje, nanijelo veliku i nenadoknadivu štetu našem društvu. 

Ne ulazeći u eventualnu odgovornost predhodnog Odbora, pošto je od strane Ministarstva kapitalnih investicija data prijava tužilaštvu da je zaključen štetan posao, nova uprava je pokušala da na sve načine raskinuti ugovor, ali bezuspešno, pošto aktuelni ugovor važi do kraja decembra ove godine i unajmitelj nema razloga niti formalno pravnu obavezu da prihvati bilo kakavu izmjenu ugovora.
Ponude koje su dobijene od unajmitelj i to u dva navrata su na Odboru direktora društva jednoglasno odbijene, kao neprihvatljive, o čemu u predmetnom tekstu nema ni naznake, osim što je netačno navedeno da se pregovora sa sadašnjim unajmiteljom, što nije tačno. 

Inače kretanje cijene zakupa brodskog prostora je berzanska kategorija i teško predvidljiva i podrazumijeva gotovo uvijek postojanje rizika na jednoj ili drugoj ugovornoj strani, da će zbog berzanskog skoka ili pada cijena najamnina, eventualno jedna od strana imati nepovoljnije ugovorene uslove najma. Npr. u periodu 2018/2019 je ugovorena cijena zakupa bila 10.300 $ a berzanska cijena je u toku trajanja perioda najma, padala na oko 5000 $ i unajmitelj je morao izmirivati kompletne iznose bez obzira na svoju štetu 

Pominjanje zarade izvršnog direktora u negativnom kontekstu je još jedno od niza netačnih informacija i zlurad komentar. Trenutna startna zarada Izvršnog direktora je ugovorena u iznosu od 2,2 prosečne zarade u društvu, što iznosi 1.610 €. Inače u predhodnom periodu zarada direktora je godinama unazad bila ugovorana u visini od 3 prosječne zarade u društu za predhodnu godinu, a u nekim predhodnim mandatima, čak i u većim iznosima. Prijedlog manjinskih akcionara što je i navedeno u ugovoru o pravima i obavezama direktora je da će zarada direktora kao i svih ostalih zaposlenih biti precizirana novim kolektivnim ugovorom, koji je u fazi dobijanja saglasnosti od resornog ministarstva i Vlade CG.

Prema tome, očekujemo dalje napade predstavnika manjinskih akcionara sa kojima nemamo iste ciljeve u opstanku kompanije i sigurno nove pokušaje ostvarivanja uslova za korištenje instituta nesaglasnosti akcionara, sve u ostvarivanju naplate tj otkupa akcija po tršišnim vrijednostima.

Poslednji takav njihov pokušaj je bio na XX redovnoj skupštini akcionara, održanoj dana 30.06.2021. godine, kada su isti manjinski akcionari prvo predložili za usvajanje, dvije tačke dnevnog reda:

1. Donošenje Odluke o davanju saglasnosti Odboru direktora “Barska Plovidba” A.D. Bar za potpisivanje aneksa ugovora o kreditu sa The Export-Import bank of China.
2. Donošenje Odluke o davanju saglasnosti Odboru direktora da moze potpisati sa Državom Crnom Gorom ugovor o regulisanju dužničko-povjerilačkih odnosa, povodom uplata od strane Države Crne Gore prema “Barska plovidba” A.D. Bar i uplata prema The Export-Import bank of China
i onda su, gle čuda, glasali protiv njih.

U očekivanju daljih sličnih istupa predstavnika manjinskih akcionara u medijima i stvaranja slike velike ugroženosti akcionara, nećemo se vise obazirati, pošto smo okrenuti opstanku kompanije gdje ipak smatramo većim problemom ugovor o najmu brodova od destruktivnog djelovanja predstavnika manjinskih akcionara.

U Baru, 13.08.2021. godina
Predstavnici državnog kapitala u Odboru Direktora i menadžment Društva

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

stara carsija

luka bar

AD Marina Logo

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar