Spašavanja na moru ...

ups sos 2 

UPSUL: Pune ruke posla ovih dana zbog loših vremenskih prilika

U protekla dva dana Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, zajedno sa Inspekcijom sigurnosti pomorske plovidbe Bar i Kotor, Sektorom granične policije – Regionalni centar ''Jug'' i plažnim spasiocima Crvenog Krsta Crne Gore, uslijed loših vremenskih uslova i velikih talasa na širem području Ulcinjske, Barske i Budvanske rivijere, te uvale Trašte, vršila je preventivne aktivnosti u cilju upozoravanja kupača, pedalina i plovila da moraju izaći iz mora zbog svoje ugroženosti.

ups sos 3

Danas u popodnevnim časovima su operateri na Pomorskom operativnom centru Svetozar Bukelić i Filip Perunović dobili nekoliko poziva za pomoć na moru, te su angažovana dva plovila SAR-1 sa posadom Jasmin Koković i Velid Matović koji su se uputili na poziv 112 OKC, da se dva državljana Letonije sa pedalinom nalaze na nepristupačnoj plaži iza ostrva Sveti Nikola kod Budve, te su zbog velikih talasa i zapadnog vjetra  zarobljeni. Državljani Letonije su uspješno spašeni i dovezeni do Marine Budva, a pri povratku za Bar čamac je uspio da spasi još tri osobe na kajacima kod Buljarice, a koje nisu mogle da se vrate zbog talasa.

ups sos 1

Drugi čamac SAR-5 sa posadom Asović Stevan, Nikola Bošković i Marko Čejović se uputila na poziv SGP Bar, da se  mlađa osoba izgubila sa sumnjom davljenja u moru. Srećom osoba je pronađena živa i zdrava, a posada je nastavila da do Čanja upozorava kupače i nautičare..

Pune ruke posla  posla ovih dana, zbog loših vremenskih prilika, spasiocima i operaterima na POC pričinjavale su napor, ali  su sve akcije uspješno završene. Po ko zna koji put UPSUL upozorava turiste i građane Crne Gore, da vode računa prilikom izlaska na more sa čamcima ili plivanjem van ograničenih zona kupališta , jer može doći do neželjenih poslijedica, kazao je pomoćnik direktora za sigurnost plovidbe u Upravi pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, Žarko Lukšić..

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar