BARS – 18 PROGRAMA ZA MJESEC I PO DANA

barsss

Autor: J.D.

“Barski ljetopis” je još od 1987. kamen temeljac lokalne kulture, manifestacija koja je zamišljena kao barski i crnogorski “umjetnički prozor u svijet”, na kojoj domaći autori pokazuju njihove stvaralačke domete, a umjetnici iz regiona gostuju kao poseban, naročito bitan dragulj festivala. Koncepcija se mijenjala tokom decenija, a konstanta “Ljetopisa” su Književni, Muzički, Likovni i Pozorišni program, često obogaćivan i filmskim repertoarom. Kvalitetan je i maštoviti Prateći program (ove godine namijenjen najmlađima), a u posljednje tri godine najveću pažnju Barana zaokuplja program bARS. Nije to ni čudo, s obzirom da ima jasno izražen lokalpatriotski segment, pošto se u okviru njega predstavljaju barski umjetnici i djela o Baru. U sebi nosi jasnu crtu modernog i urbanog, ali i podsjećanje na važne ljude iz barske umjetničke prošlosti koje su vremenom gotovo zaboravljene.

Sve tri godine, na čelu bARSa je, kao idejni tvorac i selektor, Željko Milović, književnik, publicista i novinar iz Bara.

zelle

On u razgovoru za JEDRO potencira značaj “Barskog ljetopisa” kao manifestacije kulture, te da je “bARS odlično inkorporiran u Festival, jer su u Kulturnom centru imali razumijevanja za ovaj vid prezentacije Barana, odnosno inicijativu osnivača, Opštine Bar, da se pokrene ovaj segment”.

JEDRO: Na Svečanom otvaranju je rečeno da je bARS “izvor i ideja vodilja Barskog ljetopisa”. Ovoga puta, ponudili ste široku paletu različitih vidovi umjetnosti – čak 18 večeri pripadaju ovom “festivalu u festivalu”.
ŽM: Malo je rogobatna ta konstatacija “festival u festivalu”, sve je to dio iste matrice i sa istim ciljem - popularizacije kulture, ali ni sva đeca u porodici nisu ista no se razlikuju po prirodi i naravi. “Barski ljetopis” je moćna manifestacija, pater familias, a bARS njegov razigrani specifikum. Barani prema ovom programu gaje posebnu emociju jer učestvuju naši, domaći ljudi, govori se o dobro poznatim stvarima, a i širimo ga po raznim punktovima grada, ali su itekako posjećeni i traženi i oni etablirani programi, koji su osnova Festivala u proteklih 35 godina.

Književni segment

JEDRO: Najbrojniji je književni segment bARSa?
ŽM: Očekivano, rekao bih. Otvara ga slikar i pjesnik Igor Rems, nagrađivan u zemlji i inostrantsvu, a moderator je direktorka Radio Bara Vesna Šoškić. Nakon toga slijedi veče sa dvostrukim programnom – prvi dio je rezervisan za Martinu Piškor, koja je pod djevojačkim prezimenom Kosović bila neizostavni dio barske književne scene, članica oba udruženja književnika mladih sve do odlaska iz grada, a danas živi u Rijeci, u Hrvatskoj. Moderator je Radomir Petrić. Odmah nakon toga, predstaviće se Martinine komšije i sugrađani - Mješoviti pjevački zbor “Rijeka – Sempre allegro”, koncert u organizaciji Saveza Crnogoraca Hrvatske - biće tu svega, od klape do “Beach Boysa”, od crnogorskih, hrvatskih, bugarskih, makednoskih narodnih pjesama do “Bella Ciao” i Georga Harrisona.
Nakon toga ide promocija knjige zapisa o Baru i Baranima bivšeg direktora “Izbora” i predsjednika Opštine Čeda Ratkovića pod nazivom “Priče pod Rumijom”, uz moderatora i gosta Milana Vujovića i Miloša Šuštera. Potom je na programu veče “najstarijeg debitanta bARS-a”, pisca koga je nemoguće svrstati u žanrove i koga smatraju prilično kontroverznim za nastupe, Žarka Marovića, sa moderatorkom Draganom Erjavšek. Dvije večeri pri samom kraju Ljetopisa rezervisane su za “Izabrane pjesme” Rajka Joličića (moderator Suljo Musatfić), i prezentaciju zbornika Radio Bara i Bar Infa - “Bar u hodnicima sjećanja” sa nostalgičnim osvrtom naših sugrađana na zanimljive ljude i događaje iz prošlosti grada. Govoriće Vesna Šoškić, Milan Vujović, moja malenkost i neko od ljudi koji su pisali za zbornik.

JEDRO: Mnogi su očekivali na bARSu i promociju trećeg toma monografije o znamenitim Baranima – “Žene iz grada bez vrati”. Evo, sad Bar postaje i dio projekta islikavanja murala o znamenitim ženama crnogorske istorije.
ŽM: Bila je centralna promocija u Dvorcu, druga u Spiču, treća nedavno u Kapljevi, sasvim je dovoljno. Nestao je cio prvi tiraž, doštampan je drugi ako bude zainteresovanih. A bilo bi i malo degutantno da četvrti put promovišem knjigu, i to u programu kojeg uređujem - jedino da sam preko veze zamolio Miluna Lutovca da “uletim” u njegov književni segment. Ionako se bARS i književni dio Ljetopisa dosta prepliću, tako je bilo i prošle godine, vele uspješno.

Iva i studenti

JEDRO: U muzičkom dijelu bARSa, najviše se pažnje posvetilo mladima?
ŽM: Najprije će biti održan koncert gitaristkinje Bojane Brajović i flautiste Borisa Nikčevića, skoro da smo zaboravili kad su posljednji put svirali, a onda je na programu koncert barskih studenata muzičkih akademija: Sergej Levin, Milena i Dušanka Jaramaz i Lucija Ulićević. Svoj prvi solistički koncert imaće u okviru bARSa i mlada pijanistkinja Iva Pavlović. To je što se klasičnog dijela tiče.

VIS BEŽ spot promo
U domenu pop-rock muzike, svjetska promocija CD-a i spota VIS BEŽ, projekta nastalog radi očuvanja urbanog muzičkog nasljeđa Bara osamdesetih, uz mini koncert i brojne goste biće održana u kultnom mjestu u Ulici maršala Tita, u “Dublin Pubu”.

JEDRO: Barani su navikli na neobične izložbe u sklopu bARS-a. Tako je prošle godine pravo niotkuda, iz porodičnih fundusa izvučena ostavština Čeda Lekića. Šta će biti ovoga puta, uz sada već tradicionalnu, izuzetno posjećenu izložbu fotografija na šetalištu?

Crno bijeli Bar u koloru
ŽM: Na korzu će biti upriličena izložba “Crno bijeli Bar u koloru”. Riječ je o kolorizovanim crno-bijelim fotografijama Bara od 1900. do Drugog svjetskog vrata. Ja sam pronašao i odabrao snimke, a Semir Karastanović im “daje boju”, što je prilično pedav posao i zahtjeva umjetničku ruku. U galeriji “Velimir A. Leković“ biće nešto do sada neviđeno - postavka originalnih self-made bicikala iz osamdesetih, koje je pravio tada mlađani inovator Osman Đokić, danas uspješni privrednik. Ispričaćemo kroz to i priču o osamdesetim, koje su, sjećaju se tada mladu Barani, umnogome obilježila i ta “Osmanova čudovišta”.

osman đokić david husić

JEDRO: Dio programa koji posebno izaziva pažnju je najavljeno islikavanje šest murala kroz grad.
ŽM: Radiće ih akademski slikar David Husić, u saradnji sa studentom grafičkog dizajna Franom Kolovićem. Na muralima će biti neke od ličnosti koje su obilježile Bar, a prva lokacija je zid galerije “Velimir A. Leković”. To će ostati i kad se zavjese na Ljetopis spuste.

semir i željko

JEDRO: Šta očekujete od bARSa u ovoj trećoj sezoni?
ŽM: Da ispuni ono radi čega je nastao – da Bar, njegovo stvaralaštvo i duh onoga što nosi, dodatno približi Baranima prije svega, a onda i našim gostima. Uostalom, koga od nas Barana ne zanima kako je zbilja, u koloru, izgledalo dvorište Dvorca kralja Nikole, recimo. Ili pruga kroz Ribnjak – Kazan. Ili dresovi FK “Crnojević” u prvoj godini postojanja...

 

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar