Vodovod i otpadne vode

vode bar

Na nedavnoj ’’Đekna’’ sjednici Skupštine opštine Bar, (ovo ’’Đekna’’ je zbog toga što sjednica ima više nastavaka nego popularna serija epizoda, a i poruka je ista) na dnevnom redu bio je ‘’Programa rada vodovoda i kanalizacije (VIK) za 2017 godinu.’’

PIŠE: Miloš ŠUŠTER

O svemu bi riječi, i u Programu, a pride i nepristojnih i neprimjernih u diskusijama, jedino ne o tome kako će se poboljšati stanje hidrotehničke infrastrukture (vodovod I kanalizacija). A stanje je loše! Regionalni vodovod prolazi cijelom dužinom primorja naše opštine, a jedna trećina objekata nema vodu, a da ne govorimo o Ostrosu i Šestanima, pokraj vode, a bez vode. Stanje kanalizacije je mnogo gore.

Problemi se gomilaju godinama, ne rješavaju se na pravi način, a novca ima i stoji neiskorišćen, ili se troši na veoma netransparentan način. U stvari, problemima hidrotehničke infrastrukture, niko se ozbiljno i ne bavi, iako postoje tri plaćene institucije : Sekretarijat za investicije, Sekretarijat za urbanizam i ViK, nadležne za taj posao, sa ukupno blizu 50 visokoškolaca.

Razuman predlog opozicije da se uradi realan program sanacije i izgradnje hidrotehničke infrastructure, da se odrede prioriteti i nosioci posla, nije prihvaćen. Siguran sam da oni koji su tako odlučili imaju vodu u svojim kućama I stanovima. Baš njih briga za naselja ‘’Sveti Ivan’’ i ‘’Petovića zabio ‘’, nezavisno od vjere I nacije. A od ‘’Ćafe’’ pa sve do granice sa opštinom Ulcinj, pored temelja skoro svih kuća prolazi Regionalni vodovod, bez ijednog priključka. I tako preko pet godina, a da se ne uradi ni projekat. Za vodosnabdijevanje Ostrosa, kažu, čeka se povratak Turaka. Aferim !

ViK obavlja poslove investitora na izgradnji vodovoda i kanalizacija, čija je vrijednost preko 8,3 miliona eura, plus troškovi projektovanja i nadzora. Sredstva su preko 90% iz kredita. Investitor je Opština, i ona će vraćati kredite, a o svemu se pita ‘’Vodakom’’. On odlučuje što će se projektovati i graditi , pod kojim uslovima, i za koje pare, a nije odgovoran ni za šta. ‘’Vodakom’’ , a ne investitor, odredjuje ko će biti nadzorni organ i zaključuje ugovor, o nadzoru. Dodatnu nejasnoću čini naredjeni, a neuobičajeni način ovjere privremenih situacija, na osnovu kojih se vrše plaćanja izvodjaču radova.

‘’ViK’’ u svom Programu za 2017. godinu, o realizaciji veoma skupe investicije nije napisao ništa, niti šta je uradjeno, niti šta će se uraditi, kolilko to košta i ima li prekoračenja rokova i finansija. Sve što je napisano o trošenju preko 8 miliona eura je da se radovi izvode na osnovu crvene knjige FIDIC-a . Siguran sam da skoro niko od odbornika nema pojma šta znače FIDIC pravila ugovaranja kod izvodjenja radova, što nije smetalo kod glasanja. Jer, stiglo je oštro upozorenje sa nadležnog mjesta da se ‘’ono’’ oko prodaje ‘’Luke’’ više ne smije ponoviti.

A šta je, stvarno, FIDIC? To je medjunarodno udruženje inžinjera konsultanata (skraćenica od francuskog naziva). Osnovano 1913. godine, izmedju ostalog, zamislite , i zbog borbe protiv korupcije, u kom smislu je odredilo pravila, koja se poštuju u preko 100 zemalja. Crvena knjiga je dio tih pravila.

Gradi se nekoliko kanalizacija, koje će , kada budu završene ostati suve, jer nije sagledan tehnički , pravni I finansijski aspekt priključenja objekata. Fekalije će i dalje teći otvorenim kanalima ‘’Polja’’, ‘’Bjeliša’’ , ‘’Šušanja’’ .... Onda ‘’Rikavcem’’, ‘’ Renom’’, ‘’Železnicom’’, u more. A, Mrkojevići ? E, pa oni nemaju vode, pa što će im onda kanalizacija ? A mi hoćemo postrojenje! Ko je, stvarno, i zašto navalio za to postrojenje ?

Opština Bar, u ovom trenutku ima oko 15 miliona eura slobodnih sredstava za investicije u hidrotehničku infrastrukturnu. Predsjednik opštine, na istoj sjednici Skupštine reče da je 10 miliona eura dao na čuvanje Vladi Crne Gore, do 2027 godine. To se ne smije dozvoliti.

Zato, program sanacije i izgradnje hidrotehničke infrastructure mora se odmah uraditi i usvojiti na Skupštini. U Baru postoje stručnjaci koji to znaju, mogu i hoće. A koštaće mnogo manje.

Takodje, odmah, za posebnu sjednicu Skupštine, ViK mora uraditi Informaciju o dosadašnjoj i planiranoj realizaciji ugovora o izgradnji vodovoda i kanalizacije, čija je vrijednost preko 8,3 miliona eura, a Sekretarijat za finansije Informacije o utrošku sredstava kredita u iznosu od 12.229.000 eura, i da se te Informacije razmatraju istovremeno na sjednici Skupštine opštine Bar. To je obaveza koja se, možda, može odložiti, ali se ne može izbjeći. Tako mi FIDIC-a!


Potrošiti tiliko novca, a da se ne zna kako i zašto, ne smije se dozvoliti.

baneb dugi

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar