Iz brodskog dnevnika: O ruži, Sub Rosa, pa na finimentu otvoreno, zašto da se krije

Marijan

Sad skoro, sasvim slučajno u busu za Kotor vidio sam jednu studenticu Više Pomorske u Kotoru. Mučila se podcrtavajući bilješke odakle koji vjetar puše.

Palo mi je na um kad sam išao u Nautiku. Objašnjeno nam je sve u 5 minuta i ostalo da se pamti za cijeli život

T = Tramontana // TEŽAK
G = Grego / Gregal // GORKI 
† = Križ iliti krst ( nekad stajalo za E ( East ) Križ je bio pravac i oznaka prema 
       Isusovom Grobu
S = Silok // SVAKOM  - S stoji inače za S ( South ) / Jug
O = Oštro // ONOM
L = Lebić // LUDOM
P = Pulenat, Ponenat // POMORSKOM
M = Maestral // MORNARU

Težak Gorki Križ Svakom Onom Ludom Pomorskom Mornaru 


=============================================

Mnemotehnička metoda za pamćenje imena i pravaca iz kojih vjetra puše
Može nekome valjati

Ovo je nama, mojoj generaciji prenio naš profesur iz Nautike Kap bb  ex Jugoslavenske Kraljevske RM, Kap. d. pl Lovro Renko Zmajić
Dragi moj Renko, RIP
Još malo, još malo

=========

Uzrečica sama daje sliku pomorskog života i  onog čestog danas tako uvriježenoga mišljenja :
" Ma lako je njemu, on navegava "

============  

Te jeseni 1961 krasno suncem obasjano lapadsko jutro. U atriju Nautike  masa golobrade mularije. Skoro ih je stotina. Moj razred ima nas 48 . Zbunjeni su svi a opet izigravaju das u već familijarni s time. Jedan trlja one četiri i  po dlačice u bradi i govori,  “ uf, zaboravio sam se obričiti. Baš mi brada narasla. “

Čuje se , “ Nautikaši, za mnom “ . Otvaraju se vrata na dnu hodnika u mezaninu. Pastelna zelena na vratima malo oguljena. Pločica na vratima  sa natpisom INb ( I b , Nautika ). Ulazimo svi sa strahopoštovanjem.

Nautika nije škola, Nautika je nešto što se ne da spjegati riječima, to je, kako vam rijet, to je u dva slova disanje života punim plućima. Nije za svakoga a školarina je skupa. Plaća se teško stečenim iskustvom  pa I greškama . Ceh na kraju ispadne jedan sak gorčina i  nesporazuma. Dosta ih na kraju kaže, ma ko da nikad na brodu nisam bio . Ne mislim više o brodu.

Par ludih uvijek ostaju, nekakvi posljednji Mohikanci i sanjari kojima venama teče more a u zaribanoj glavi dosta ružine i soli. . Njima je u glavi samo jedna misao, “ Da je samo još jedanput, samo još jedanput ma ne ovi moderni kontrakti od mjesec, dva mjeseca dana. Vijađ barem oko Afrike ake ne sa dna New Zealanda za Japan.  Da traje barem malo, preko 30 dana. Da se stanica potpuno pokvari bilo bi nešto što bi se moglo nazvati imenom “ sreća “ .

===========

Borami, skadila je već jedna setemana . Puše bura a  šjor Renko počne pitanjem. Mladići , koji ovo vjetar puše ? Buuuuuura, odgovaramo unisono. Jes, Bura. Puše bura čista žena . Nastavlja i spjegava nam ružu vjetrova.

“ Težak – Gorki –  † ( Križ ) - Svakom -  Onom - Ludom – Pomorskom -  Mornaru “

Tramuntana – Gregal –† (  Križ u  pravcu Isusovog groba – levanat, istočnjak , inače )  - Šilok – Oštro -  Lebić – Pulenat  -  Maestral

( Sjećanje na moga dragoga Profesura, velikog gospara, Kapetana bb bivše Kraljevske Jugoslavenske RM , Kap. D. Pl.  Lovra Renka Zmajića – R.I.P  Sjećanje s poštovanjem na svu tu profesursku elitu sa velim “ G “. Nema ovaj “ G”  ništa sa framusinima. Stoji za njihovu grandecu , Gospari i Gospođe. Svima onima u Gradu I onima iz Kotora )  

Što to protiče, vrijeme ili mi. Kad se vidim onako sijedoga u zrcalu shvatim da mi prolazimo. Stojim, sam ko neka mala seka u koju ni valovi neće više da udaraju . Nema me više ma se  ipak onji tanto pojavim i  prkosno postojim. 

Sad znate i vi.

Sakrivao sam ovo.

Bilo je sve “ Sub Rosa “ , tajno.

Onda rekoh sam sebi. Nema potrebe,  i eto van,  ako Vas gusta

P.S.

A ona mala lijepa guba iz busa . Reče da je iz Herceg Novoga. Baš je bila lijepa. Kao grijeh.

Volio bih da ovo pročita i da jednog dana svome sinu na lak i jednostavan način objasni ružu vjetrova . Radi svoga sina , Bog joij dao da ga ima , radi sebe.

Na brodu se stvari rade na jednostavan način. Bez “ filozofiranja “

A ono, Težak Gorki Križ ………

Stoji i dalje. Vjerujte mi na riječ.

copyright © Capt. Marijan - Maro Brajac 

Emporio dugi

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar