Priče koje ne škode - Smrdeljavi put

 Čedo Ratković

Piše: Čedomir Ratković

Barani znaju za mali sumporni izvor u Sustašu, gdje su prije zore dovođena oboljela djeca, tu kupana ili umivana i gdje je obavezno ostavljan po neki dio odjeće na obližnje rastinje. Smatralo se da je ta voda ljekovita za djecu, a narod je prozvao „smrdeljavica“.

U Starom Baru postoji potok koji teče od Brbota, prolazi pored Starog Grada, ispod pijace, kroz Podgrad i uliva se u rijeku Bunar ispod Osnovne škole. Ovaj bistri potok već u srednjem vijeku bio je zagađen otpadnim vodama iz Starog Grada i podgrađa. I sam Stari Grad imao je površinsku kanalizaciju sa otpadnim vodama, koja je u ljetnjim mjesecima stvarala nesnosni smrad. O ovome postoje zapisi putopisaca. Turci su ovaj potok nazivali „bokli potok“ ili „smrdljivi potok“. Tako se i danas zove.

Ovdje govorimo o manje poznatom „smrdeljavom putu“.

Od davnina Bar je preko Mrkojevića bio povezan carigradskim putem, čiji su djelovi i danas vidljivi, a neki i u upotrebi. Put nije bio za kolsku upotrebu, zato je 1903. godine započeta gradnja kolskog puta Bar – Ulcinj. Put je gradila crnogorska vlada, po projektu dvorskog arhitekte Josifa Slade. Put nije slijedio stari carigradski put ali ga je više puta presijecao. Po završetku puta, Mrkojevići i svi koji su dolazili u Bar isključivo konjima i magarcima koristili su novi put jer je bio ravniji i bezbjedniji. Izuzetak je bio jedan prečac od Sv. Ivana do ispod kuća Jankovića u Dobroj Vodi, da bi se izbjegla Velika okuka i uštedjelo vrijeme.

Dakle, ova priča se odnosi na ovaj dio puta, ne duži od 200-300 metara, prokrčen kroz makiju i grubo urađen kako bi utovareni konji i magarci bezbjedno sišli na cestu. Tako je sve počelo već 1905. godine, magarci i konji, kao i ostala stoka koja je tuda prolazila, stvorila je naviku da se obavezno tu pomokre. Vremenom, put je bio toliko zasićen mokraćom hiljada životinja da je prozvan „smrdeljavi put“ a zemlja između kamenja bila se pretvorila u ljepljivu braon masu nalik smoli ili bitumenu.

Počelo se pričati da je to površinski izvor petroleja kakvih ima u Crmnici i Albaniji. Neki „kopuci“ – spadala htjeli su da se našale pa su povremeno sipali po malo gaza (petroleja) kako bi ovu priču podgrijali. Udicu su progutali neki poslovni ljudi iz Crne Gore i poslali stručne ljude da uzmu uzorke i ispitaju „pojavu“. Očevici kažu da su čak i ukus te smole probali.

Epilog svega, naravno, bio je da je i dalje taj prečac ostao kao „smrdeljavi put“ sve dotle dok automobili i kamioni nisu „pojeli“ magarce i konje. Danas više nema smrdeljavog puta, zarastao je i zaboravljen. Ostalo da se priča.

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar