Odluka o kućnom redu u stambenim zgradama

stub izbor

Skupština opštine Bar donijela je odluku o kućnom redu u stambenim zgradama kojom je propisan red u stambenim, stambeno-poslovnim i poslovnim zgradama u etažnoj svojini na teritoriji barske opštine.

Pod kućnim redom podrazumijevaju se prava i obaveze stanara zgrade radi omogućavanja nesmetanog stanovanja i pravilnog korišćenja posebnih djelova zgrade, zajedničkih djelova zgrade, instalacija i uređaja koji pripadaju zgradi, održavanje čistoće, reda i mira u zgradi.

„Shodno ovoj odluci, stanari su dužni da se pridržavaju kućnog reda, među kojima je obaveza redovnog održavanja ulaza, stepeništa, zajedničkih hodnika i dvorišta zgrade, a precizirano je i vrijeme odmora, u periodu od 15,00 do 17,00 časova i od 22,00 do 06,00 časova, kada se stanari moraju ponašati na način koji obezbjeđuje mir i tišinu u zgradi“, objašnjava Vesko Gvozdenović, sekretar Sekretarijata za komunalno-stambene poslove i zaštitu životne sredine u Opštini Bar.

„Radi zaštite od požara u stambenim zgradama i prostorijama koje imaju ugrađenu protivpožarnu zaštitu uređaji (hidranti, aparati i sl.) se moraju održavati u ispravnom stanju, kao i redovno održavati i čistiti dimnjaci.

Nije dozvoljeno na ulazima, prilazima, hodnicima, holovima i stepeništu zgrade ostavljati predmete koji mogu ometati prolaz, uzrokovati nezgode ili narušiti izgled i čistoću, a zabranjeno je prljanje ili na bilo koji način oštećivanje zidova, vrata, prozora, uređaja i drugih djelova zgrade”, dodaje Vesko Gvozdenović.

vesko gvozdenovic

Ovom odlukom propisana je i zabrana držanja stvari na terasama, lođama i balkonima koje narušavaju izgled zgrade, zabrana bacanja ili stavljanja otpada ili nečistoće po stepeništu ili drugim zajedničkim prostorijama, uređajima u zgradi i u dvorištu, kao i niz drugih prava i obaveza vezanih za nesmetano stanovanje etažnih vlasnika.

Upravnik stambene zgrade dužan je da na vidnom mjestu u zgradi istakne ovu odluku, izvode iz propisa kojim se uređuju uslovi i način držanja kućnih ljubimaca kao i propisa o mjerama zaštite od požara. Obezbjeđenje komunalnog reda i komunalni nadzor nad sprovođenjem ove odluke vršiće Komunalna policija.

„Pozivamo građane da poštuju Odluku, formiraju Skupštine etažnih vlasnika i u najboljem duhu organizuju zajedničko življenje u objektima kolektivnog stanovanja i tako izbjegnu eventualne sankcije koje ova odluka propisuje“, poručuje Gvozdenović.

Odluka o kućnom redu u stambenim zgradama objavljena je na web sajtu Opštine Bar, a građani je mogu dobiti i u Sekretarijatu za komunalno-stambene poslove i zaštitu životne sredine.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar