Održan sastanak Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje

sast otsz 2

Opštinski tim za zaštitu i spašavanje Opštine Bar održao je danas sastanak na kojem je razmatrana epidemiološka situacija u gradu i trenutno hidrološko stanje i nivo vodostaja Skadarskog jezera nakon obilnih padavina.

Epidemiološka situacija u Baru, nakon eskalacije širenja infekcije krajem prošle i početkom ove godine, je zadovoljavajuća, uz neophodnost pojačanog opreza. Nakon rekordnog broja 6. januara, kada je zabilježeno 90 novoinficiranih, u posljednjih desetak dana ta cifra se postepeno smanjuje. U iščekivanju vakcinacije i informacija od nadležnih organa vezanih za njen početak, maksimalna opreznost je i dalje potrebna. Opštinski Tim za zaštitu i spašavanje će zdravstvenom sistemu u Baru pružiti svu neophodnu podršku u očekivanom procesu vakcinacije stanovništva da bi se realizovao što prije, a takođe će od Ministarstva zdravlja ponovo tražiti informaciju o priključenju predstavnika inspekcijskih organa sa državnog nivoa radu Opštinskog tima.

sast otsz 1

Na današnjem sastanku, kojem su prisustvovali i predstavnici mjesnih zajednica Crmnica i Šestani, Tim je analizirao situaciju u priobalnom dijelu Skadarskog jezera i konstatovao da je primjećen pad vodostaja, te da će nadležne službe i dalje svakodnevno pratiti stanje u koordinaciji sa mještanima.

„Raduje činjenica da je u našem gradu manje inficiranih u odnosu na prethodni mjesec, ali i to što sve više sugrađana pokazuje interesovanje da primi vakcinu. I dalje moramo ulagati maksimalne napore da epidemiju stavimo pod kontrolu, a da je to moguće potvrđuje i primjer Ostrosa, kada je saradnjom Opštinskog Tima za zaštitu i spašavanje i Doma zdravlja u Baru formirana COVID ambulanta, i kada smo brzim i efikasnim reagovanjem ostvarili da ovaj kraj barske opštine, u kojem je broj inficiranih bio gotovo 60, postane korona free. Opštinski tim pružiće punu podršku svim nadležnim službama kako bi proces vakcinacije bio obavljen na brz i efikasan način“, kazao je predsjednik Opštine Bar i rukovodilac Tima za zaštitu i spašavanje Dušan Raičević.

Epidemiološkinja u Domu zdravlja dr Ljiljana Jovićević istakla je da je epidemiološka situacija u Baru, nakon kulminacije u januaru zadovoljavajuća.

„Iako je zdravstveni sistem iscrpljen gotovo jednogodišnjim trajanjem epidemije, nadamo se da ćemo se i dalje uspješno boriti sa koronavirusom, da će se Zdravstveno-sanitarna inspekcija uključiti u rad Tima i da ćemo i vakcinaciju sprovesti na najbolji mogući način“, kazala je dr Jovićević.

Direktorka barskog Doma zdravlja dr Branka Purija podsjetila je da je u ovoj zdravstvenoj ustanovi, zbog povećanog broja pacijenata i ekspeditivnijeg rada izvršena reorganizacija, te se sada pregledi obavljaju u tri COVID ambulante, u kojima rade tri ljekara i dvije sestre u svakoj smjeni, a dnevno obave i do 150 pregleda.

„Pojačan je i rad patronažne službe, angažovali smo i specijalistu pneumoftiziologije prof. dr Milića Medenicu koji ordinira subotom“, kazala je dr Purlija.

„U Opštoj bolnici Bar koja je Regionalni centar COVID za primorje trenutno je na liječenju 62 pacijenta, od kojih je 26-oro sa teškom kliničkom slikom, a sedmoro ih je u jedinici intenzivnog liječenja i životno su ugroženi“, saopštio je direktor Opšte bolnice dr Dragoslav Tomanović.

On je saopštio da je u ovoj zdravstvenoj ustanovi od početka epidemije liječeno gotovo 1.000 pacijenata, dok se u COVID ambulanti koja radi 24 sata, dnevno pregleda preko 40 pacijenata. Od prije dvije sedmice timu ljekara COVID centra Barske bolnice pomaže i jedan ljekar iz Brezovika, a od ove i ljekar iz Ulcinja.

sast otsz 3

Nakon ekspanzije širenja virusa, u Baru pojačan je i rad službenika Centra bezbjednosti i Komunalne policije. Načelnik Komunalne policije Dejan Škerović i komandir stanice policije Predrag Bušković informisali su Tim da su koordinisanim akcijama sprovodili redovne kontrole ugostiteljskih objekata i podnijeli krivične prijave protiv pojedinih vlasnika i lica koja su u njima boravila.

„Naplaćeno je 3.700 eura od vlasnika ugostiteljskih objekata zbog nepoštovanja propisanih zdravstvenih mjera, a naročito neodgovorni bili su vlasnici ugostiteljskih objekata u Šušanju i centru grada.“, naveli su oni.

Opštinski Tim razmatrao je i situaciju u priobalju Skadarskog jezera, gdje je tokom kišnog perioda proteklih dana zabilježen znatan porast vodostaja.

„Od juče je nivo vode za 2-3 centimetra niži, a nadamo se da će tako biti i narednih dana. Za sada nijesmo imali značajnije materijalne štete, a nadamo se da će tako i ostati“, kazao je predsjednik MZ Crmnica, Tomo Ukšanović.

Velija Mehović, predsjednik Savjeta MZ Šestani kazao je da je u tom dijelu barskog zaleđa voda prodrla u podrum ugostiteljskog objekta u Donjim Murićima i oštetila dio plaže, dok ostali žitelji ovog kraja, na sreću, nijesu imali štete.

Barska Služba zaštite i spašavanja, od 8. januara, kada su dobili prvu informaciju o nivou rasta jezera, svakodnevno je na terenu, i za sada, prema riječima v.d. Darka Vidakovića, nijedno domaćinstvo nije bilo ugroženo.

„I dalje smo stalno na terenu i pomno pratimo situaciju. Ukoliko se stanje pogorša, kao prilikom poplava ranijih godina, ugrožene porodice smjestićemo u prostorije naše službe. Osim toga, sproveli smo i sve preventivne mjere sa ciljem pomoći građanima u slučaju potrebe. Svakodnevno komuniciramo i sa kolegama iz Ulcinja, sa kojima pratimo situciju na Adi Bojani“, istakao je Vidaković.

Predsjednik Opštine i Opštinskog Tima Dušan Raičević kazao je da, na sreću, situacija na obali Skadarskog jezera nije alarmatna i istakao da je Služba zaštite i spašavanja u potpunosti tehnički i kadrovski osposobljena da adekvatno reaguje ukoliko se ukaže potreba.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar