Otpočeo novi projekat Organizacija slijepih za Bar i Ulcinj

bar kod dvorca

Otpočela realizacija projekta “Servis socijalnih usluga podrške za život u zajednici“,saopštio je Veselin Joketić - predsjednik udruženja.

Organizacija slijepih za Bar i Ulcinj, realizuje projekat “Servis socijalnih usluga podrške za život u zajednici“ koji je podržan kroz Program malih grantova za organizacije civilnog društva u okviru Projekta „SOCIETIES 2 - Podrška organizacija civilnog društva u osnaživanju tehničkih vještina, uključivanju osoba s invaliditetom i EU standardima na zapadnom Balkanu, 2. faza“, kojeg finansira Evropska unija, koji je odobren od strane Caritasa Crne Gore
Implementacija projekta započela je 1. Februara 2021. godine u trajanju od 9 mjeseci.

Opšti cilj projekta je podrška i povećanje socijalnih usluga slijepim i teže slabovidim osobama u svrhu podsticanja njihove socijalne inkluzije.
Specifični ciljevi su povećanje kapaciteta organizacije za efikasno upravljanje inicijativama socijalne inkluzije, u cilju promocije i zagovaranja socijalne inkluzije slijepih i teže slabovidih osoba, u skladu sa standardima EU.

Direktna ciljna grupa su OSI - slijepe i teže slabovide osobe.

Ciljevi ovog projekta biće ostvareni putem realizacije aktivnosti: 1. Pružanjem individualne podrške slijepim i teže slabovidim osobama; 2. Redovnim radom Društvenog kluba; 3. Unaprijeđenje vještina slijepih i teže slabovidih osoba; 4. Jačanje psihosocijalnih sposobnosti slijepih i teže slabovidih osoba;

Svjetska zdravstvena organizacija definisala je zdravlje kao “stanje potpunog fizičkog, mentalnog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.” Osobe sa smetnjama vida su, bez obzira na to, osobe koje imaju pravo na svaku vrstu usavršavanja svoje ličnosti. Takođe imaju jednaka osnovna prava, slobode i odgovornosti kao i ostale osobe iste dobi koje nemaju poteškoće sa vidom. Problemi osoba s invaliditetom (osoba sa smetnjama vida), proizlaze iz ograničenja koje im nameće nedovoljno razvijen sistem socijalnih usluga, a posebno usluga podrške u sticanju prilagođenih vještina, obavljanju svakodnevnih aktivnosti i ostvarenju istih prava kroz učešće u kulturnim, sportskim i rekreacionim sadržajima..

Rad na poboljšanju života osoba sa smetnjama vida je dugotrajan i često s vrlo skromnim rezultatima, ali važan je krajnji cilj, a to je pomoći osobama sa smetnjama vida da se maksimalno osamostale i uključe u aktivan život u okviru svojih sposobnosti.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar