Nova Vlada-nove mjere!

kovid bolesnik

Nema više improvizacije oko primjena mjera u borbi kontra Koronavirusa.

Ministarstvo zdravlja donijelo je novi set mjera u borbi protiv korone, koje na snagu stupaju u ponoć.

Prema njima je zabranjen izlazak iz objekta stanovanja od 22:00 do 5:00 časova narednog dana.

Ugostiteljski objekti radiće od 7 do 18 časova, a supermarketi i tržni centri od 7 do 20 časova.

“Rad privrednih društva i preduzetnika koji se bave trgovinom prehrambenih proizvoda (marketi, supermarketi, hipermarketi) organizovati u terminu od 7:00 do 20:00. Rad privrednih društva i preduzetnika koji se bave trgovinom neprehrambenih proizvoda i pružanja usluga (tržni centri, prodavnice obuće i odjeće, kozmetički, frizerski saloni i sl.) takođe organizovati u terminu od 07:00-20:00”, navodi se u saopštenju.

Prema novim mjerama, zabranjen je rad noćnih klubova / barova i diskoteka, a rad ostalih ugostiteljskih objekata ograničen je od 07 do 18 časova.

Zabranjen je i međugradski saobraćaj od petak u 22 časa do ponedjeljka u 5 ujutru.

Izuzetak su lica koja koja obavljaju redovne radne zadatke i pružaju usluge od javnog interesa, a nezamjenljiv su uslov života i rada građana (zdravstvo, inspekcijski organi, policija, vojska, službe bezbjednosti, vatrogasne službe, komunalne službe, mediji – uključujući lica koja gostuju u medijskim emisijama i sl.), što se dokazuje potvrdom koju izdaje poslodavac;

Kad su u pitanju kretanja i javna okupljanja, mjerama je i dalje predviđena zabrana masovnih/socijalih okupljanja, zabranjeno je okupljanje u objektima stanovanja, kao i posjete licima koja se nalaze na bolničkom liječenju u zdravstvenim ustanovama i licima koja su smještena u ustanovama socijalne i dječje zaštite i licima koja se nalaze na izdržavanju kazne zatvora u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija osim advokatima i sudskim vještacima po odluci suda.

Takođe, zabranjeno je okupljanje u grupi više od četiri punoljetna lica zajedno na otvorenom prostoru.

Vjerske zajednice su obavezne da aktivnosti prilagode aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, što prema novim mjerama znači da da će se vjerski obredi održavati, uz istovremeno prisustvo vjernika tako da se obezbijedi najmanje 10m2 prostora po osobi, a vjerske zajednice su obavezne odrediti jedno ili više lica koja će kontrolisati da li osobe prilikom ulaska i boravka u vjerskim objektima nose zaštitne maske i poštuju mjeru minimalne fizičke distance.

Na ulasku/izlasku iz vjerskih objekta treba obezbijediti sredstva za dezinfekciju ruku i jasno istaknuti obavještenje o najvećem mogućem broju osoba koje istovremeno mogu biti u vjerskom objektu uz poštovanje nošenja maske i fizičke distance od najmanje dva metra.

Zabranjeno je, kako se navodi, dodirivanje i bilo kakav fizički kontakt sa predmetima od zajedničke upotrebe. Vjerske zajednice su obavezne da aktivnosti kad god je to moguće prenose putem radio ili TV programa ili na drugi način koji će omogućiti vjernicima da prisustvuju vjerskim aktivnostima bez dolaska u vjerske objekte – predviđeno je novim mjerama.

Sahrane i primanje saučešća obavljaju se isključivo u krugu porodice, sa najviše 10 prisutnih osoba.

Privredna društva i preduzetnici koji pružaju usluge u fitnes centrima i teretanama obavezni su da rad organizuju na način da u objektu u isto vrijeme može da boravi samo jedno lice na 10m² slobodnog prostora namijenjenog za vježbanje (prostor na kojem se ne nalaze sprave i mašine za treniranje), uz obavezu poštovanja međusobne udaljenosti od najmanje 2m između korisnika usluga, obezbijede sredstva za dezinfekciju ruku korisnika usluga na ulasku/izlasku iz objekta zaposleni nose zaštitnu masku, osim prilikom aktivnog treninga / vježbanja, korisnici usluga prilikom promjene mjesta vježbanja i promjene sprave na kojoj vježbaju odgovarajućim sredstvom za dezinfekciju dezinfikuju površinu i spravu gdje su vježbali... Zabranjeno je vježbanje u grupi.

Zabranjeno je održavanje treninga sportista (sportista amatera i sportista rekreativaca) i sportskih takmičenja i turnira sportista u manjim zatvorenim sportskim objektima (baloni i drugo), osim profesionalnih sportista, uz poštovanje propisanih protivepidemijskih mjera.

Državnim organima, organima državne uprave, organima lokalne samouprave i lokalne uprave, privrednim društvima, javnim ustanovama i drugim pravnim licima, preduzetnicima i fizičkim licima koja obavljaju određenu djelatnost, naloženo je da za radna mjesta za koje proces rada to dozvoljava uspostavi obavljanje poslova iz okvira svoje nadležnosti odnosno djelatnosti od kuće, da uvedu klizno radno vrijeme ili da na druge načine smanje komunikaciju zaposlenih.

Pri tome, treba da odrede radna mjesta za koje je moguće obavljanje rada od kuće i lica koja obavljaju te poslove koji zbog zdravstvenog stanja i drugih okolnosti ne bi smjeli biti izloženi riziku od obolijevanja, način komunikacije zaposlenih koji vrše poslove od kuće, način za održavanje sastanaka koji je u funkciji vršenja poslova iz okvira nadležnosti i djelatnosti...

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar