Saopšenje za javnost NVO „UDRUŽENJE UGOSTITELJA CRNE GORE“

zabijako 78

Saopštenje prenosimo integralno.

Ovim putem NVO “Udruženje ugostitelja Crne Gore” se izjašnjava na mjere koje je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti donijelo dana 13.11.2020. godine a koje stupaju na snagu dana 15.11.2020. godine u 00:00h.

Donesene mjere predviđaju i sljedeće obaveze ugostitelja:

1. barijere između stolova unutar objekta,
2. broj osoba za istim stolom najviše četiri, s tim da razmak između osoba u svim pravcima bude najmanje dva metra, na terasama i baštama najviše četiri osobe za stolom, razmak između najmanje dva metra,
3. usluge keteringa i izdavanja hrane do 22:00.

Ove mjere ugostitelji nijesu u mogućnosti da primijene a ni da poštuju, a nadamo se da ćemo na narednim sastancima usaglasiti ove tri mjere. Sve ostale mjere NKT-a ugostitelji će maksimalno poštovati.

Mjera kojom se predviđa barijera između stolova unutar objekta predstavlja dodatni udar na i ovako katastrofalnu finansijsku situaciju, nelogična je i kosi se uputstvima koja od pojave virusa COVID 19 plasira Institut za javno zdravlje a to je da je distance od 2 metra i više između osoba dovoljna da ne dođe do prenošenja zaraze. Ova mjera ima smisla jedino u slučaju da je u nekom objektu neizvodljivo postići razmak između stolova od 2 metra.

Mjera kojom se predviđa da razmak između osoba za istim stolom bude 2 metra nije primjenjiva i vjerujemo da se radi o nesporazumu ili greški jer je tu vrstu distance moguće postići jedino sa stolovima od najmanje 2x2 m (i to da gosti sjede na ćoškovima stola) što sa razmakom između stolova od 2m iziskuje za jedan sto i 4 stolice 10-12m2 . Time se kapaciteti objekata svode na maksimum 10-15% ranijih mogucnosti, a velika većina objekata ima korisnu površinu maksimalno 40-50 m2. Dakle, ova mjera je neprimjenjiva u velikoj većini ugostiteljskih objekata koji posluju na teritoriji Države Crne Gore.

Mjera kojom se predviđa mogućnost usluge keteringa i izdavanja hrane samo do 22:00h je apsolutno bespotrebna i nije bila predviđena kod ranijih mjera kojim je odlučeno o zabrani kretanja.

Takođe, sa predstavnicima izvršne vlasti je postignut dogovor da se mjere sagledavaju i revidiraju svake sedmice, što je izostavljeno mjerama od 13.11.2020. godine.

Ovim putem, takođe, molimo inspekcijske organe da kontrolišu samo opravdane mjere a da u vezi spornih mjera, pričekaju sa kontrolom do usaglašavanja sa nadležnim institucijama.

Ovo Udrženje će se takođe obratiti svim relevantnim instutucijama, kako na državnom tako i na lokalnom nivou, sa predlogom mjera pomoći ugostiteljskoj djelatnosti sa ciljem njenog opstanka, jer su dosadašnje mjere u najmanju ruku nedovoljne i odnosile su se samo na subvencionisanje zarada zaposlenima.

Na kraju, nadamo se da ćemo u narednih par dana kroz komunikaciju sa nadležnim organima, a tu se prije svega misli na Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti i Institut za javno zdravlje naći rješenje za sporne mjere i da će njihovo revidiranje uslijediti u najkraćem mogućem roku.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar