Romski učenici dobijaju podršku u učenju

mentoring blue

NVO Mladi Romi počela sprovođenje inicijative „Podrška u učenju za srednjoškolce romske i egipćanske populacije“


NVO Mladi Romi, koja 15 godina radi na unapređenju položaja Roma i Egipćana u Crnoj Gori, zbog uticaja pandemije virusa COVID-19 na obrazovanje romskih i egipćanskih učenika, neophodnosti snažnije podrške radi smanjenja drop out-a, tj. napuštanja škole, uz podršku predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori sprovodi inicijativu „Podrška u učenju za srednjoškolce romske i egipćanske populacije“ kojom će biti obuhvaćeni učenici prvog razreda srednje škole.

U prvi razred srednje škole tekuće školske godine upisano je 88 romskih i egipćanskih učenika, 49 dječaka i 38 djevojčica. Prošle školske godine broj romskih i egipćanskih učenika koji su upisali i završili srednju školu iznosi 41 (25 dječaka i 16 djevojčica).

Zbog primjetnog porasta broja upisanih, inicijativa će se sprovoditi u svim opštinama u Crnoj Gori u kojima ima romsko-egipćanskih učenika, a mentori će im u toku tekuće školske godine pružati podršku, pratiti njihov rad vodeći računa o specifičnim potrebama učenika u cilju poboljšanja redovnosti pohađanja i povećanja motivacije za nastavak školovanja.

Inicijativom će biti organizovane radionice koje imaju za cilj podizanje svijesti o vršnjačkom nasilju, seksualnom i reproduktivnom zdravlju, te razvoju vještina koje su važne za uspjeh u životu i školi. Radionicama će biti obuhvaćeno 300 romskih i egipćanskih adolescenata i adolescentkinja.

Pored navednog, program će obezbijediti i vršnjačku podršku koja se organizuje prvi put, a koja ima za cilj povezivanje 50 romskih i egipćanskih učenika i učenika iz većinske populacije radi zajedničkog savladavanja školskog gradiva.

Svrha programa je inkluzija romskih učenika, bolja povezanost sa učenicima većinske populacije, redovno pohađanje nastave, poboljšanje školskog uspjeha i povećanje stope završavanja srednjoškolskog obrazovanja.

Mentorstvo za romske i egipćanske učenike drugog, trećeg i četvrtog razreda srednje škole obezbijeđeno je kroz druge inicijative NVO Mladi Romi,saopšteno je iz NVO Mladi Romi.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar