Podsticaj gradjanskog aktivizma - "Budimo aktivni!"

lishce

Povodom predstojeće javne rasprave o nekoliko prijedloga odluka, koja će biti održana tokom sjutrašnjeg dana u sali SO Bar, sa početkom u 11.00 časova, Centar za građanske slobode iz Podgorice oformio je kontakt grupu "Budimo aktivni!" u kojoj se pored predstavnika mjesnih zajednica iz Bara, nalaze i predstavnici organa SO Bar i odbornici lokalnog parlamenta.

Shodno radnom zaključku sa interaktivne tribine koja je održana 22. septembra u sali SO Bar, i koja je bila posvećena jačanju građanskog aktivizma i analizi rada mjesnih zajednica, kao i položaju lokalnih samouprava u Crnoj Gori, CEGAS je prisutnima predočio konkretne primjere za poboljšanje učešća građana u procesu donošenja odluka od opšteg značaja i najavio ovaj vid komunikacije sa zainteresovanim subjektima.

Učešće u kontakt grupi "Budimo aktivni!" zasnovno je na principima građanski primjerene, otvorene i tolerantne komunikacije i za sada se odvija putem viber grupe. Za dalji angažman kontakt grupe "Budimo aktivni!" predviđeno je kreiranje novih komunikacionih kanala, kao i uključivanje većeg broja aktera koji učestvuju i prate kreiranje javnih politika u Baru. Podsticaj građanskog aktivizma, u ovoj fazi pilot projekta koji se realizuje širom Crne Gore i obuhvata cjelokupno područje opštine Bar, prevashodno je usmjeren ka organizacionom i funkcionalnom sanaženju mjesnih zajednica.

Razmjena informacija, jačanje koordinacije na rješavanju zajedničkih problema mjesnih zajednica, pružanje stručne i logističke potpore u radu mjesnih zajednica, kao i sveobuhvatna edukacija građanstva biće u narednom periodu konstano podsticani i praćeni od strane CEGAS-a.

Tokom prvog obraćanja članovima kontakt grupe "Budimo aktivni!" dostavljeni su primjeri akata koji mogu koristiti djelovanju mjesnih zajednica i upućen im je poziv da, shodno svojim mogućnostima, uzmu učešća i pozovu građane na javnu raspravu o nacrtima odluka o izmjenama odluke o budžetu SO Bar za 2020. godinu, o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, o naknadi za urbanu sanaciju, o izmjenama i dopunama odluke o postavljanju, odnosno građenju i uklanjanju pomoćnih objekata, o izmjenama i dopunama odluke o izgradnji lokalnih objekata od opšteg interesa, kao i o proglašenju zaštićenog prirodnog dobra"Stablo Stare Masline (Olea europaea L.) na Mirovici u Baru", saopštio je koordinator Centra za građanske slobode u Baru Neđeljko Necko Đurović.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar