Monstat: Mjesečni trošak za hranu četvoročlane porodice 265 eura

monst zanica

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za jun 2020. godine iznosila je 644,5 eura saopštila je Uprave za statistiku – MONSTAT.

Od ukupne vrijednosti minimalne potrošačke korpe, izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 279,4 eura, dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge 365,1 eura.

Po toj računici - četvoročlano domaćinstvo troši dnevno po osobi 2,2 eura za hranu, kada se izuzmu bezalkoholna pića i 3,04 eura dnevno po članu za neprehrambene proizvode i usluge (odjeća, obuća, struja, voda, gorivo, obrazovanje, zdravstvo...).

Iz Monstata su istakli da vrijednost minimalne potrošačke korpe za četvoročlano domaćinstvo čine minimalni mjesečni izdaci.

Saopštili su da je ona u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Priručnika za ishranu Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država 2010. godine (USDA Food Guide 2010) o minimalnoj vrijednosti kalorijskog unosa hrane u iznosu od 2,21 hiljadu kalorija dnevno po osobi.

“Vrijednost minimalne potrošačke korpe je zasnovana na podacima ankete o potrošnji domaćinstava i preporukama Svjetske banke. Za izračunavanje minimalnih izdataka koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića koriste se prosječne cijene u tekućem mjesecu i mjesečne količine u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo”, saopšteno je iz Monstata.

Za izračunavanje vrijednosti korpe neprehrambenih proizvoda i usluga koriste se indeksi potrošačkih cijena (CPI).

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar