XX sjednica Skupštine opštine Bar

predsjednik kaye

Izvještaj & foto...

Juče je u nastavku 20. sjednice SO Bar usvojen je Završni račun budžeta Opštine Bar za 2019. godinu, sa 21-nim glasom “za”, jednim “protiv” i jednim “uzdržanim”.

Uvodničari u priču o budžetu bili su Ivana Backović, sekretar Sekretarijata za finansije i Vido Dabanović, sekretar Sekretarijata za imovinu i zastupanje, koji je istakao da su najveći doprinos kapitalnom budžetu dale “komunalije” sa 4.117.000 evra, čime je taj plan prebačen za dva odsto.

O reviziji budžeta govorila je odbornica Nevenka Plantak, šefica trezora Opštine Bar, što je izazvalo polemiku sa Milošem Šušterom iz URE, jedinim odbornikom opozicije, uz Omera Vukića iz SDP-a, koji je prisustvovao današnjoj sjednici. Sporili su se oko toga da li je dug Opštine 13,5 miliona evra ili 15 miliona, odnosno da li se dug računa po dospjelim ili ukupnim dugovanjima. Šušter je kazao i da nikako ne razumije revizora čija se saglasnost i pozitivno mišljenje o reviziji budžeta ne slažu sa onim što je rekao o budžetu.

omer

Omer Vukić je kazao da je budžet bio nerealno planiran i da o tome jasno svjedoči to što se sa planiranim nisu poklopili ni prihodi ni rashodi, dok je Miloš Fuštić iz DPS-a istakao da bi svi direktori Javnih preduzeća trebalo da vide kako se radi jedan ovakav izvještaj u kome je sve do detalja urađeno i isplanirano.

U drugom krugu Miloš Šušter je naglasio da je manje bitno da li je dug Opštine 13,5 ili 15 miliona evra jer je on ogroman i da Opština treba da donese sanacioni plan, jer pristižu kreditne obaveze i iz 2008. i 2009. godine.

Sa njegovom konstatacijom o prevelikom dugu složio se i predsjednik Opštine Dušan Raičević, naglasivši da takav dug opterećuje Opštinu Bar, koja mora da otplaćuje aktivna dugovanja još od 2004. godine.

Za završni račun je kazao da je urađen u skladu sa važećim zakonskim propisima, da je potvrda jedne odgovorne politike i finansijske discipline. Raičević je još kazao da je barska Opština prva u Crnoj Gori izmirila sve obaveze proistekle iz reprograma poreskog duga.

mico m

Stavljajući Predlog završnog računa na glasanje predsjednik SO Bar Mićo Orlandić je kazao da bi bio presrećan kad bi završni račun za 2020. bio kao ovaj za 2019. godinu, ali da nije siguran “da ćemo biti u prilici da se bavimo sitnicama kad budemo raspravljali o budžetu za ovu godinu”.

Potom su spojene četvrta i peta tačka dnevnog reda: Predlog odluke o prodaji građeviskog zemljišta – urbanističke parcele UP 43, u zoni “B”, blok 2, u zahvatu DUP-a “Topolica – Bjeliši” izmjene i dopune u Baru, odnosno u petoj tački isto to, samo UP 44.

I tu je uvodničar bio Vido Dabanović.

Andrea Pajković iz DPS-a istakla je da je Odluka od velikog značaja jer će parcele biti privedene namjeni, a Opština će ubrati značajna sredstva.

Onda je govorio i Aleksandar Otašević iz Biram Crnu Goru. Izrazio je čuđenje kako je ovlašćeni procenjivač zemljište o kojem je riječ, a koje se nalazi u naselju Bjeliši, u blizini željezničke pruge, procijenio na 325 evra po metru kvadratnom, što je dobra cijena, dok je državno zemljište u okviru urbanističke parcele broj 1, u zahvatu DUP-a Topolica III, “takoreći u prvoj liniji od mora”, procijenjeno na oko 130 evra po kvadratu.

“Tolika cijena za vjerovatno najvrednije i najatraktivnije zemljište u centru grada, ne samo da je bezobrazno niska, već vrijeđa i zdrav razum i tržišnu logiku i ne služi na čast tom procjenjivaču, da ne kažem da upućuje na nešto drugo”, poentirao je Otašević.

vidoo o

Vido Dabanović je odgovorio da je cijena utvrđena od strane ovlašćenog procjenjivača i da taj nije učestvovao u procjeni zemljišta pored mora, dok je Andrea Pajković kazala da se cijene utvrđuju, pored ostalog, i u zavisnosti od namjene zemljišta.

Na kraju su obje tačke usvojene sa po 22 glasa “za” i po jednim “protiv”, dok uzdržanih nije bilo.

muslic vat

Uvodničar u šestu tačku dnevnog reda: Predlog Opštinskog plana za zaštitu i spašavanje od poplava, bio je Almir Muslić, načelnik Službe zaštite i spašavanja. Potom je diskutovao samo Savo Pavlović iz SD-a koji je kazao da je pred odbornicima izuzetno dobar dokumenat, detaljan, i da je u pitanju opširan i precizan plan za postupanje u slučaju poplave. Ova tačka dnevnog reda usvojena je jednoglasno.

Inače, današnje zasjedanje, od 12,50 časova, vodila je Branka Nikezić iz DPS-a, kao najstariji odbornik, jer je predsjednik lokalnog parlamenta Mićo Orlandić imao “neodložne poslove u Podgorici” od 14 časova.

Današnjim, poslijepodnevnim zasijedanjem, tokom kojeg je razmatrano čak petnaest tačaka dnevnog reda, završena je dvadeseta sjednica SO Bar.

Poslijepodnevni rad obilježili su izvještaji o radu opštinskih preduzeća i Odluka o davanju saglasnosti Vlade Crne Gore za obezbjeđenje izgradnje i obavljanje komunalne djelatnosti javnog vodosnabdijevanja i upravljanja komunalnim otpadnim vodama u naseljima Dobra Voda, Veliki Pijesak i Utjeha.

 djuricic

Izvještaj o radu DOO “Vodovod i kanalizacija” predstavio je direktor Mladen Đuričić koji je istakao prošlogodišnje pozitivno finansijsko poslovanje uz ukupno ostvareni prihod od 5.732.136 eura i dobit preduzeća od 63.000. U odnosu na uporednu godinu, ostvareni prihodi su veći za 2%. Zaposleni kadar sa visokom stručnom spremom angažovan je na izradi studije o vodosnabdijevanju i izradi tehničke dokumentacije. Đuričić je kazao da će radovi na rekonstrukciji dijela magistralnog cjevovoda biti završeni do 27.juna.

Odbornica Biram Crnu Goru Milena Božović je pohvalila izvještaj ovog preduzeća i ukazala na neophodnost paralelne gradnje vodovodne i kanalizacione mreže. Odbornik Miloš Šušter (URA) je upozorio na moguću centralizaciju vodovodnih preduzeća u Crnoj Gori i izrazio bojazan da bi se time cijena vode utvrđivala van Bara. On je podsjetio i na cijenu konsultantskih usluga preduzeća Vodafon u ranijem periodu, koja je Opštinu koštala čak 745.000 eura.

“Važno pitanje je regulisanje imovine Vodovoda, koju treba da definiše Opština Bar”, kazao je Šušter.

stevo

Izvještaj o radu i finansijsko poslovanje DOO “Komunalne djelatnosti” predstavio je izvršni direktor Stevo Pejović. Ukupni prihodi Komunalnih djelatnosti u 2019. iznosili su 4.893.619 eura, a rashodi 4.103.533. Neto dobit je 71.523 eura i za 35 % veća od uporednog perioda. Detalje iz izvještaja predstavila je odbornica SD Mileva Đonović.

Odbornicu BCG Zilhu Kojić zanimalo je kojim kriterijumima se rukovodilo preduzeće Komunalne djelatnosti kada je upošljavalo visokokvalifikovanu radnu snagu, s obzirom da je povećanje tog broja primjetno. Ona je pitala i koje su mjere Komunalne djelatnosti preduzele da uvećaju naplatu potraživanja.

Odbornika Boža Janković (DPS) je takođe zanimalo kako bi se mogla unaprijediti naplata potraživanja, a sa odbornicom Vesnom Đokvučić (DPS) reagovali je na na nedavno paljenje kontejnera u MZ Polje, koje je uzrokovalo kidanje kabla i kvar u trafostanici, zbog čega su tamošnji žitelji više sati bili bez struje. Đokvučić je navela da je sa Komunalnim djelatnostima dogovoreno da se umjesto dosadašnje lokacije sa kontjenerima, upotrebljavaju kante za otpad.

“Problem predstavlja dio uskih ulica, koje onemogućavaju prolaz komunalnog vozila, kao i činjenica da dio žitelja ne želi da participira za kupovinu kanti. Najveća smetnja je što su lokacija za odlaganje otpada i trafostanica preblizu”, zaključila je Đokvučić.

Asim Andrić iz DPS je kazao da je izvještaj o radu Komunalnih djelatnosti analitički dobro urađen, predložio je definisanje plana održavanja i popravki javne rasvjete i konstatovao da odvođenje otpada na Velikom pijesku, iznad magistrale, nije dobro riješeno.

Uslijedile su odborničke primjedbe Sava Pavlovića (SD) o cijeni grobnog mjesta na gradskim grobljima, te potrebi da se za prostor ispred kapele izgradi zaštita od sunca i kiše. Stevo Novaković iz BCG je pitao zbog čega mjesta uz obalu nisu očišćena i pokošena u pripremi za turističku sezonu, te zašto velike količine otpada nisu uklonjene. Direktor Komunalnih djelatnosti Stevo Pejović odgovorio je da za velike količine građevinskog otpada u Čanju ovo preduzeće nije nadležno.

“Dio nepokošenih površina se ovih dana sređuje, kasnimo zbog pandemije”, kazao je Pejović.

On je istakao da se za poboljšanje naplate dugovanja radi novi softver, a da je za povećanje broja zaposlenih kriterijum bila potreba da se na nekim pozicijama, prilikom formiranja tima, uposle novi ljudi.

cakin

Potpredsjednik Opštine Radomir Novaković je izrazio bojazan da se ne ponovi situacija da Barani ostanu bez novca za plate i upitao zbog čega mu nisu dostavljeni odgovori o broju zaposlenih i visini plate u DOO Komunalne djelatnosti. Novaković se pozvao na pravo da “dobije ove informacije, te da je to dogovoreno na kolegijumu kod predsjednika Opštine.

“Iz ‘Vodovoda i kanalizacije’ sam dobio izvještaj, iz ‘Komunalnih djelatnosti’-ne”, kazao je on.

Vesko Gvozdenović, sekretar Sekretarijata za stambeno komunalne poslove i zaštitu životne sredine je želio da se u ime ovog tijela izuzme iz eventualnih ličnih nesuglasica Pejovića i Novakovića.

“Upravni nadzor je zatražio dokumentaciju od Komunalnih djelatnosti, ona nije tajnovita i svako može da dobije tu informaciju”, kazao je Gvozdenović.

Uslijedila je kraća polemika.

nas nas

“Ne možete imati veća prava od predsjednika Opštine, niti veća prava od onih koja su vam dozvoljena. Nije jednako rukovoditi firmom koja ima 300 zaposlenih i sa par desetina zaposlenih. Vi u našu raspravu unosite politiku, jer smo tražili da se kreditno zadužimo“, rekao je Pejović. On je, potom, naveo da privatna firma odbornika BCG Ljuba Vukosalvčevića nije platila komunalni dug od 12.000 eura.

“Kad nemate argumentaciju, počnete sa ličnim uvredama. Ne treba da radim u Nadzornom odboru, ako ne mogu da vam pomognem u radu. Mislite da je dovoljno što ste izvještaj dali predsjedniku Opštine i predsjedniku Skupštine? Ako smatrate da oni znaju sve, onda je u redu!”, kazao je Novaković i zamolio odbornike kluba BCG da ne učestvuju u daljoj polemici i budu dostojanstveni.

Proceduralno je ragovao Ljubo Vukoslavčević, pozivajući se na poslovnik o radu Skupštine, gdje nije dozvoljeno iznošenje privatnih podataka.

“Privatno nisam dužan, a moja firma je kao jedna od desetine u Crnoj Gori pod stečajem i izmiriću taj dug. Podaci koje ste iznijeli nisu tačni”, rekao je Vukoslavčević.

Predsjednik opštine Dušan Raičević je potom pozvao odbornike da se tokom rasprave o ovoj tački dnevnog reda ne udaljavaju od suštine, jer se radi o izvještaju za prethodnu godinu, koja je bila i više nego uspješna.

“Postavlja se pitanje kako ćemo ovu godinu završiti”, kazao je Raičević i apelovao: “Vratimo se dobrim običajima i lično ostavimo po strani“.

Izvještaj o radu Komunalnih djelatnosti zatim je prihvaćen sa 18 glasova –“za” i 5 “uzdržanih”.

Izvještaj o radu DOO “Sportsko-rekreativni centar” za 2019.godinu predstavio je direktor Branislav Nenezić.

“U 2019. godini ukupno je ostvareno 400.788 eura prihoda, od čega su 112.92 eura sopstveni, ili 87% planiranih prihoda. Dotacije iz budžeta Opštine Bar iznosile su 287.861 eura”, kazao je Nenezić.

Odbornik Miloš Šušter je predložio da preduzeće SRC uradi studiju izvodljivosti za planiranu izgradnju zatvorenog bazena.

“Vjerujem da bi nam to omogućilo dobar uvid u troškove za sadržaj koji je potreban našem gradu”, kaže Šušter.

Izvještaj SRC usvojen je sa 24 glasa za, bez uzdržanih i bez glasova protiv.

erki kc

Izvještaj o radu JP „Kulturni centar“ za 2019, program koji je realizovan, sadržaje i aktivnosti, predstavio je direktor Erol Marunović. Ukupno ostvareni prihod iznosio je 378.643 eura, a rashod 420.414, dok je gubitak preduzeća bio 41.771 euro.

O ovoj tački dnevnog reda diskutovali su odbornici Aleksandar Markolović (DPS), Miloš Šušter, Osman Đokić (SD) i Savo Pavlović. Pavlović je predložio upotrebu starih objekata koji nisu valorizovani; besplatno učlanjenje u biblioteku za učeničku populaciju, formiranje orkestra gradske muzike i dr. Osman Đokić je predložio da se cijena za obilazak Stare masline i ulazak u Stari grad za turiste poveća na iznos od 5 eura, dok bi za državljane Crne Gore bio besplatan, a Aleksandar Markolović je predložio na osnovu razgovora sa ugostiteljima i mještanima Starog Bara, da se parking ne naplaćuje petkom od 6 do 14 sati, kako bi se obezbijedilo normalno funkcionisanje pijace.

“Rad pijace, koja ima svoju tradiciju je ionako oslabljen”, konstatovao je Markolović.

Marunović je obećao da će odmah provjeriti da li firma koja radi softverski program za naplatu parkiranja, može izuzeti plaćanje parkinga u predloženom periodu.

“Ukoliko odgovor bude potvrdan, o tome ću odmah obavijestiti Upravni odbor”, kazao je on. Izvještaj Kulturnog centra je usvojen jednoglasno, sa glasovima 24 odbornika.

brnjada lovac

Uslijedilo je usvajanje izvještaja preduzeća “Lovstvo”, „Možura“ .

kukalj

Turističke organizacije Bar, koje su predstavili direktori Marko Brnjada, Zoran Pajović i Emil Kukalj, a Skupština je upoznata i sa informacijom o realizaciji Ugovora o pružanju javnih usluga i finansiranju lokalnog javnog emitera Radio Bar za 2019. godinu.

pajovic

Odbornici su dali saglasnost na Odluke o davanju u podzakup nepokretnosti, kao i objekta Tropicana, a zatim su usvojene Odluke o rješavanju stambenih potreba lokalnih službenika i namještenika i lokalnih funkcionera o kojima su govorili sekretar Sekretarijata za stambeno komunalne poslove Vesko Gvozdenović i savjetnik u Sekretarijatu za imovinu i investicije Jovan Vojinović.

tanja s

Potpredsjednica opštine Bar i predjsednica Komisije za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama Tanja Spičanović je saopštila informaciju o podržanim projektima i programima rada.

U dnevni red dvadesete sjednice, naknadno su uvrštene još dvije tačke. Prva od njih, „Predlog Odluke o davanju saglasnosti Vlade Crne Gore za obezbjeđenje izgradnje i obavljanje komunalne djelatnosti javnog vodosnabdijevanja i upravljanja komunalnim otpadnim vodama u naseljima Dobra Voda, Veliki Pijesak i Utjeha“, usvojena je sa 19 glasova “za” i 1 “uzdržanim”.

dule r

Obrazložio je predsjednik opštine Dušan Raičević

“Ovo je nastavak aktivnosti koje smo započeli još u 2018.godini, sa željom da idemo u pravcu rješavanja vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda u dijelu naše opštine, koji je prioritetno orjentisan za razvoj visokokvalitetnog turizma, ali i u dijelu koji raspolaže ogromnim resursima za razvoj poljoprivrede, a vodosnabdijevanje je osnov za razvoj. Sastavni dio ove odluke je i sporazum koji ćemo zaključiti sa opštinom Ulcinj, kako bi se riješilo i vodosnabdijevanje graničnih djelova Bara. Sve ovo, ostvareno je u komunikaciji i saradnji koju smo u prethodnom periodu realizovali sa Regionalnim vodovodom i Memorandumom o saradnji, potpisanim 28.februara, kojim smo definisali naredne korake u pravcu rješavanja ovog istorijskog problema. Za tu namjenu, Regionalni Vodovod je obezbijedio garanciju od strane Vlade Crne Gore u iznosu od 12 miliona eura i nadamo se da će biti u prilici da zaključi ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i već do kraja ove godine otpočeti radove, koji će biti definisani ovim projektom. Nažalost, Opština Bar se trenutno ne može dodatno zadužiti i krenuti u samostalnu izgradnju tih projekata, zbog čega smo pomoć zatražili od Regionalnog vodovoda, koji je uvažio naše zahtjeve“, saopštio je Raičević.

suster g

Odbornik Miloš Šušter je i za ovaj posao predložio prethodnu izradu studije izvodljivosti.

“Naše iskustvo iz ranijeg perioda sa Vodakomom je prilično loše, da bi ovako ozbiljne stvari prepuštali drugima. Studija izvodljivosti i projekat izgradnje su neophodni za donošenje odluke koja će biti u interesu ovog mjesta, a sve drugo je manje važno“, naglasio je Šušter.

Dušan Raičević se složio da iskustvo sa Vodakomom nije sjajno, ali je dobro što su neki ljudi iz iskustva u radu sa njima naučili posao.

“Predložiću da Opština Bar formira radni tim koji će pratiti realizaciju projekta”, kazao je Raičević.

Poslednju tačku dnevnog reda, „Predlog Odluke o mjesnim zajednicama“, odbornicima SO Bar je predstavila sekretar Sekretarijata za lokalnu samoupravu Svetlana Gažević.

“Predlogu Odluke je prethodila javna rasprava, sa koje su prihvaćeni brojni predlozi i sugestije. Odluka sadrži ukupno 11 poglavlja, sa odredbama, koje status mjesnih zajednica definišu kao pravna lica. Detaljno je propisan postupak po inicijativi o osnivanju mjesnih zajednica. MZ čini Savjet, a za donošenje odluka se sazivaju zborovi građana, gdje je da bi bile donijete, potrebno prisustvo 5% građana sa područja za koje je zbor organizovan“, pojasnila je Gažević.

Izvor: Barinfo/foto JEDRO

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar