Usvojen Strateški plan razvoja Opštine Bar

curre

Prijedlog Strateškog plana razvoja Opštine Bar za period 2020-2025 godine bio je prva tačka dnvnog reda XX zasedanja Skupštine opštine Bar

Predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević, se u ime predlagača obratio prisutnim odbornicima:

pred gov

“Čestitam na samom početku lokalnom parlamentu mali jubilej, dvadesetu sjednicu od novog saziva. Što se predloženog plana strategije tiče, moram istaći da je on prvi ovakvog tipa, a da su u njegovom stvaranju bili uključeni svi relevantni organi. On je i pokazatelj da ova lokalna samouprava pravovremeno, organizovano i planski radi na razvoju Bara. Usvajanjem ovog plana, stvorićemo pozitivan ambijent za investicije, razvoj privrede , stvaranje novih radnih mjesta. Plan se zasniva na na pouzdanom prethodnom skupu podataka, kako bi se upostavile realne osnove za dimenzionisanje planskih dokumenata, kako si se obezbijedila usklađenost sa sadržajem planskih dokumenata na državnom nivou“

nas nas

Odbornici lokalnog parlamenta su sa 20 glasova „za“, jednim „protiv“ i jednim „uzdržanim“ usvojili Strateški Plan razvoja opštine Bar za period od 2020. do 2025. godine.

 

Izvodi iz današnjih diskusija odbornika :

Vasilije Lalošević (SNP): Ovaj dokument predstavlja jednu vrstu “lijepog materijala”, ali da se iskreno boji da ovaj materijal neće biti ostvariv, do trenutka dok se po njegovim riječima “ne dozovemo pameti”.

tufag

Dragan Tufegdžić (Demokrate) :Tražim prekid zasijedanja zbog “vanredne situacije” u Budvi.

Radomir Novaković (Biram CG): U Budvi vidim stvari koje mu se ne dopadaju i koje ne bi volio da vidim u Baru. BCG partija ima dobre odnose sa svima.

slki

Nikica Purlija (DPS):Molim da se na sjednici govori o tačkama dnevnog reda.

Dejan Đurović ( DF): Ako smatrate da ovim planom možete zadržati mlade ljude u Baru- onda se varate.

Asim Andrić ( DPS): Opština ima jasnu i nedvosmislenu viziju Bara.

dokic

Savo Pavlović(SD) :U ovaj dokument uložen je  ogroman trud.

Branka Nikezić (DPS) : Strateški plan razvoja opštine Bar su radili stručni i respektabilni ljudi.

Milena Božović (Biram Crnu Goru):Dobra je inicijativu izgradnje pothodnika u Sutomoru,.Pasarela koja je otvorena prije dvije godine „ne daje zadovoljavajuće rezultate“.

ddul

Predsjednik opštine Bar Dušan Raičević je podvukao da je Strateški plan razvoja opštine Bar usklađen sa strategijom regionalnog razvoja, potvrđenim od Ministarstva ekonomije.

“Zahvaljujem se svim članovima Radne grupe, članovima Konsultativne grupe, kao i ekspertu u ime Ministarstva ekonomije, odnosno UNDP- a. Ovim planom će se omogućiti da opština konačno dobije strateški dokument kojeg je trebalo donijeti još prije deset godina. Sa ovim dokumentom stvaramo pretpostavke za koračanje putem razvoja. Dokument nije savršen, ali uložen je ogroman trud i svo raspoloživo znanje. On je živa materija koja se može mijenjati, prilagođavati, pa će već u prvoj godini sigurno pretrpjeti određene dopune, modifikacije, jer ni u trenutku kada o njemu glasamo, ne možemo predvidjeti kakva nas ekonomska situacija očekuje u narednim mjesecima. Nastojali smo da, uzimajući u obzir važeća zakonska rješenja, kreiramo mjerljiv i ostvarljiv dokument. Insistirali smo da napravimo realan dokument, a ne da pravimo ‘spisak želja’. Za ‘spisak želja’ treba neko da odgovara i za njega treba obezbijediti finansijsku konstrukciju... Htjeli smo kombinaciju potreba i želja, ali i da budemo realni kada je u pitanju finansiranje. Od ukupnog broja projekata kandidovanih strateškim planom, velika većina izvora finasiranja je obezbijeđena, pa shodno tome valja očekivati njegovu realizaciju”, poručio je Raičević. On je podsjetio da se na samom početku mandata ova lokalna uprava obavezala da će odbornicima ponuditi na usvajanje ovaj dokument.

“Držimo riječ. Okupiti konsultativnu grupu sastavljenu od stručnjaka iz određenih oblasti i animirati ih da daju svoj doprinos, nije bilo jednostavno. Najteži posao bilo je odrediti šta je realno ostvariti u petogodišnjem periodu”, objasnio je Raičević. On je izrazio nadu da će stepen ostvarenja planova biti na većem nivou nego u ostalim opštinama.

“Vezano za projekat prečišćenja otpadnih voda, koji bi, kao što je sugerisano iz redova opozicije, možda bio i ‘ekološka bomba’ za naš grad, opredijelili smo se još jednom razmotrimo to pitanje. Pri tome ćemo u obzir pogodnih lokacija uzeti i stepen izgrađenosti i samog sistema tretmana otpadnih voda”, kazao je Raičević.

sas bine

On je istakao da Biznis Start AP centar treba transformisati u Centar za inovacije, jer je to ono što Baru nedostaje. Izrazio je nadu da će stepen ostvarenja planova biti na većem nivou nego u ostalim opštinama.

Na kraju izlaganja, predsjednik Raičević je bio izričit da ubuduće ne treba dozvoliti da pojedini odbornici snimke izlaganja svojih kolega iz odborničkih klupa sa sjednice SO Bar, objavljuju na društvenim mrežama. To je kvalifikovao kao “kršenje procedure i poslovnika” jer je, kako je istakao “obezbijeđen javni prenos putem kojeg su građani detaljno upoznati o dešavanjima u barskom parlamentu”.

odzada

Predsjednik SO Bar Mićo Orlandić je kazao da su to za njega “nove činjenice” o kojima će morati da se porazgovara na kolegijumu predsjednika Skupštine.

Sjednica se nastavlja sjutra u 11 sati.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar