Radost Kristova uskrsnuća treba biti naša duhovna snaga!

nadbiskup Rok

Uskršnja poruka Nadbiskupa barskog i Apostolskog upravitelja Kotorskog mons. Rrok Gjonlleshaja

Draga braćo svećenici, redovnici i redovnice, dragi vjernici!

„Ako ste suuskrsli s Kristom, tražite što je gore, gdje Krist sjedi zdesna Bogu!“ (1 Kor 3,1) Ovim riječima koje bismo u redovnim prilikama slušali na ovogodišnjoj misi Uskrsnuća, sv. Pavao nas poziva da svoj ljudski svjetonazor, životne napore, lutanja i traženja, usredotočimo na Krista Uskrsnuloga, početnika i dovršitelja naše vjere.

Sada kada smo suočeni s nesigurnošću koju već danima podnosimo, te riječi još snažnije odjekuju i jače nas pozivaju, da preispitamo svoje prioritete, svoje navike i običaje, općenito svoj duhovni i vjerski život, koji se iznenada našao ogoljen i izbačen iz rutine i običaja. Vjerujem da vas kao i mene, uz sva ograničenja i mjere koje su nametnute radi objektivnih okolnosti, posebno ranjava nemogućnost zajedničkog ispovijedanja vjere, posebno u ovim svetim danima Vazmenog trodnevlja i Uskrsa.

Zbog nevidljive ali stvarne prijetnje, po prvi puta smo prinuđeni odreći se onoga što je utkano u temelje naše vjere: da kao zajednica – mjesna Crkva koja na vidljivi način ispovijeda i proživljava vjeru u Krista, proslavimo uskrsne blagdane u našim župnim crkvama i katedrali, našim domovima molitve.

Kada smo prije nešto manje od četrdeset dana započeli Korizmu obraćenja, pokore, posta, molitve i dobrih djela, nismo ni slutili da će ona biti zacijelo različitija od svih koji smo do sada imali priliku proživjeti, ne samo mi, nego kršćani u cijelom svijetu.

Puno toga što smo uzimali zdravo za gotovo, naglo je - vjerujem samo privremeno - istrgnuto iz naše svakodnevice. Naše su međuljudske, obiteljske, prijateljske, kolegijalne veze trenutno prekinute, naši gradovi i naselja pusti, našim crkvama više ne odjekuje pjesma i molitva okupljene zajednice. Slike zemalja teže pogođenih pandemijom koronavirusa, nažalost još su strašnije. Pretrpane bolnice, brojni teško oboljeli i podlegli zarazi te s druge strane, herojski napori medicinskog osoblja i civilnih djelatnika koji zadnje atome snage uprežu u spašavanje ljudskih života postali su dio svakodnevice. Unatoč strahu i neizvjesnosti, svjedočimo i buđenju novog i raznolikoga zajedništva koje svoju kreativnost izražava u radosnoj pjesmi podrške, ali i zajedništva u molitvi i vjeri, koja dolazi do domova i srdaca putem suvremenih sredstava komunikacije.

Usuđujem se reći, da nam ovaj Veliki Tjedan i Uskrs, duhovno može biti plodonosniji nego mnogi prethodni, koje smo snagom običaja, bili u opasnosti proslaviti bez dubljeg uranjanja u najveća otajstva naše vjere. Jer ove svete dane trebamo provesti odvojeni, ali ne odijeljeni od svoje župne zajednice, od svojih župnika i svoje šire obitelji i prijatelja.

Stoga, potičem sve da ponovno otkrijemo korijene naše vjere koja izvire iz obitelji – kućne crkve i koja u obitelji počinje rasti i razvijati se u stablo koje će hranjeno svetim sakramentima, Božjom riječi, životnim angažmanom u župnoj zajednici, donijeti dobre plodove te učiniti naš život plodonosnim darom svjedočanstva Bože ljubavi i dobrote.

Sada i mi, kao i šačica apostola okupljena oko Isusa na posljednjoj večeri, trebamo prepoznati veličinu dara koji nam je ostavio u euharistiji i produbiti u sebi čežnju da što prije ponovno budemo dionici tog dara. U našoj opustošenoj svakodnevici sjetimo se samoće koju je Isus osjetio dok je razapet na Križu visio na Kalvariji, ostavljen i ponižen radi našeg spasenja.

Strahota smrti i hladnoća groba, Isusovim Uskrsnućem su pobijeđeni, a okovi staroga grijeha raskinuti. Stoga tražiti Krista Uskrsnuloga, upravo znači ne posustati u nadi u konačnu pobjedu, ne predati se strahu, jer znamo da je Krist prisutan u našem svijetu i u patnji i u teškoćama koje podnosimo.

Dopustimo, draga braćo i sestre, da Kristovo uskrsnuće, obasja tmine našeg straha i nesigurnosti. Zatvarajući se u svoje domove, ostavimo širom otvorena vrata naših srdaca: neka ih Krist uskrsli dotakne darom oprosta, da bismo i sami, pronašli snagu da raskinemo okove grijeha i razdora u našem životu. U svojim molitvama s pouzdanjem vapimo Gospodinu da podari snagu svima koji se bore za živote oboljelih, a da na bolesne svrati svoj milosrdni pogled.

Njegovo nas Uskrsnuće treba potaknuti da oživimo molitvu i vjeru u našim obiteljima kako bi one doista postale „kućnim crkvama“ koje će se s veseljem okupljati nedjeljom i blagdanom u župnim domovima molitve kada to prilike dopuste. Kristov Uskrs treba obnoviti susretljivost i nesebičnost u našim odnosima, praštanje i radost, sakramentalni život, ljubav i odgovornost prema društvu u kojem živimo, prema svima i svemu stvorenom.

Po proslavi Kristovog Uskrsnuća, i naša vjera, ona istinska zagledanost u Spasitelja, kojemu predajemo sav svoj život i sve planove, treba uskrsnuti i osnažena živjeti novom nutarnjom snagom.

Stoga, ne smije biti mjesta strahu i tuzi u ovim svetim danima: radost Kristova uskrsnuća treba biti naša duhovna snaga!

Draga braćo i sestre, s ovim mislima želim Vam radostan i blagoslovljen blagdan Uskrsnuća Kristova

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar