Bolje spriječiti, nego liječiti - prevencija gojaznosti kod djece

Gojaznost

Svaki peti dječak i svaka deseta djevojčica u Crnoj Gori su gojazni. Ovo su istraživanja koje je uradio Institut za javno zdravlje Crne Gore.

Eksplozija gojaznosti djece je jednostavno simptom i ogledalo današnjeg načina života. Gojaznost dovodi do narušavanja zdravlja i uzrok je mnogih zdravstvenih problema. Po narodnoj – Bolje spriječiti, nego liječiti- NVO “Centar za ekologiju i afirmaciju zdravlja – CEAZ” uradila je projekat “Prevencija gojaznosti u osnovnim školama” koji je realizovan u svim obrazovnim ustanovama na teritoriji opštine Bar

Piše: Biljana Dabić

NVO “Centar za ekologiju i afirmaciju zdravlja – CEAZ” radi na prevenciji gojaznosti najmlađih kroz kontinuirano sprovođenje intervencija koje mogu da dovedu do boljih zdravstvenih ishoda. Iz CEAZ -a naglašavaju da su u razgovoru sa djecom uočili veliki broj navika u ishrani koje bi se morale korigovati, u okviru porodice, od strane roditelja ili staratelja.

Osnivač Centra za ekologiju i afirmaciju zdravlja (CEAZ) dr Snežana Barjaktorović-Labović specijalista higijene –dijetolog ističe da je osnovni motiv za izradu ovog projekta očuvanje i unapređenje zdravlja djece koje je “najveća vrijednost i budućnost svakog društva”.

Neprepoznavanje zdravih stilova života, rasprostranjenost štetnih oblika ponašanja, kao i nepostojanje adekvatnih preventivnih programa dovodi do narušavanja zdravlja, naročito djece i mladih..
-U Crnoj Gori, prema poslednjim podacima, a i očigledno je, sve više ima gojaznih osoba. Uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije, 2016.godine, Institut za javno zdravlje Crne Gore sproveo je istraživanje o gojaznosti djece u osnovnim školama. Dobijeni rezultati ukazuju da je svaki peti dječak i svaka deseta djevojčica gojazna. Istraživanje rađeno na uzorku 1.754 djece.Skoro petina dječaka ima prekomjernu tjelesnu težinu, a malo iznad petine ih je gojazno, dok djevojčice u istom procentu kao i dječaci imaju prekomjernu tjelesnu masu, dok je svaka deseta djevojčica gojazna. Djece sa prekomjernom tjelesnom masom dvostruko više u urbanim nego u ruralnim djelovima Crne Gore, navodi dr Barjaktorović-Labović.
Nesporno je, ističe doktorka, da bi se nastanak „modernih“ bolesti, a time i stopa smrtnosti, u velikoj mjeri mogao spriječiti uravnoteženom ishranom i fizičkom aktivnošću.

Gojaznost 1

-Iz svega proizilazi potreba intervencije i prevencije masovnih nezaraznih bolesti u školskom uzrastu da bi se postigli maksimalni efekti. Većina faktora rizika kao što su ishrana i stil života stiču se u djetinjstvu. Upravo zbog toga su mnogo veći efekti za prevenciju, sprečavanje razvoja takvih navika kod djece, nego pokušaj redukcije ovih faktora u odraslom dobu, kaže dr Barjaktorović-Labović.
Godišnja stopa rasta prevalencije gojaznosti je u stalnom porastu, i trenutna stopa je 10 puta veća u poređenju sa 1970.
-Dječija gojaznost je specifična po tome što se djeca nalaze u intenzivnom procesu rasta i razvoja, pa je potreban poseban oprez i nadzor fizičke aktivnosti i ishrane. U poslednjih 20 godina, uprkos svim istraživanjima i naporima, nije zaustavljen njen progres, prije svega zato što je primarno socijalno određen. Ona je neočekivana posledica dobronamjernih odluka u popravljanju životnog standarda (više TV-a u kući, daljinski upravljači, polugotova hrana, kućna dostava hrane i mnoštvo kućnih aparata). Najčešći uzroci gojaznosti su sedentarni način života, premalo kretanja i nedostatak fizičke aktivnosti čije se pozitivno dejstvo, s aspekta prevencije gojaznosti, ogleda u povećanoj energetskoj potrošnji, formiranju mišićne mase kao najaktivnijeg metaboličkog tkiva. Problem je ishrana preopterećena suvišnim kalorijama prevashodno iz prostih šećera i zasićenih masti, a najčešći razlozi zbog kojih ih deca konzumiraju jeste laka dostupnost, prijatan ukus, nedovoljna roditeljska upućenost o pravilnoj ishrani. Navike u ishrani se stiču najpre u porodici, zato je primarno posvetiti pažnju edukaciji roditelja i nastavnika o pravilnoj ishrani. Dijete lako usvaja roditeljske oblike ponašanja, a samim tim i navike po pitanju ishrane i fizičke aktivnosti, navodi doktorka.

Dr Barjaktorović-Labović objašnjava da bez obzira što je Crna Gora napravila Nacionalnu strategiju za borbu protiv hroničnih nezaraznih bolesti i Akcioni plan za hranu i ishranu, ne preduzimaju se aktivnosti predviđene u tim dokumentima.
- Uopšte se ne sprovode aktivnosti koje bi prevenirale gojaznost u opštoj populaciji, pa i kod djece, a trebalo bi da budu sistemske i kontinuirane. Mjesto preventivne medicine u sistemu javnog zdravlja Crne Gore je na nezavidnom nivou, a kada je riječ o primarnoj prevenciji koja podrazumijeva otklanjanje faktora rizika, odnosno sprečavanje nastanka bolesti, ona je potpuno izostavljena. Razlog za to je vjerovatno deficit medicinskog kadra koji se bavi i proučava preventivnu medicinu. Sve to je navelo ekipu CEAZ-a, koja ima kompetetan kadar, da napravi ovaj program i barem djelimično pomogne u prevenciji gojaznosti najmlađih kroz kontinuirano sprovođenje intervencija koje mogu da dovedu do boljih zdravstvenih ishoda, kaže dr Barjaktorović-Labović dodajući da su svi direktori i direktorice osnovnih škola izrazili zainteresovanost i zahvalnost na radu sa djecom i njihovim roditeljima ističući da su teme od izuzetnog značaja.

Gojaznost 2
-U razgovoru sa djecom se prepoznaje veliki broj navika u ishrani koje bi se morale korigovati, ali u okviru porodice, od strane roditelja ili staratelja. To je bio motiv da se u školama radi i sa roditeljima, ali je odaziv i zainteresovanost bila različita. To je ono što brine. Roditelji se moraju osvjestiti. Moraju im se predočiti svi rizici i posledice nepravilne ishrane u odnosu na zdravlje njihove djece, ali i njihovo zdravlje, zaključila je dr Barjaktorović-Labović .

Projekat NVO “Centar za ekologiju i afirmaciju zdravlja – CEAZ”, “Prevencija gojaznosti u osnovnim školama” kojim se ova NVO prijavila na Konkurs za finasiranje projekta NVO-a od strane Opštine Bar, je pozitivno ocijenjen i podržan od strane Komisije.
Iz NVO “Centar za ekologiju i afirmaciju zdravlja – CEAZ kažu da se razrađuje softver za planiranje ishrane, koji je nabavljen od sredstava iz projekta.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar