Labud N. Lončar na „Karamanovim poetskim susretima “

alll 3

U Radovišu,, Sjeverna Makedonija“ završeni su 46. Karamanovi poetski susreti koji se održavaju u čast prvog modernog makedonskog pjesnika Aca Karamanova.

Labud N. Lončar je, predstavljajući Crnu Goru, u toku nastupa na „Poetskim meridijanima“ a u sklopu susreta pozdravio prisutne u ime pjesnika međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umetnika „Nekazano“ i pjesnika Bara i Crne Gore. Zatim je prisutne pozvao da dođu u Bar, grad sa dvije obale – jezerskom i morskom. Grad Stare masline. Grad sa nekoliko kulturnih manifestacija i festivala. Da posjete Stari Bar i njegovu tvrđavu. Da posjete barske plaže i uživaju u morskim i barskim domaćim delicijama.

alll 2

Posebno zadovoljstvo i čast je učestvovati na ovim susretima, ako dodamo tome i učešće čuvenog španskog i svjetskog pjesnika Husto Horhe Padrona. Sjediti za istim stolom, pričati i piti vino sa njim i njegovom Kleopatrom Filipovom je izuzetna privilegija i čast. Da na istoj bini na kojoj je on govorio - govoriš svoju poeziju! Oduševilo me je gostoprimstvo domaćina i građana Radoviša. Očaran sam makedonskom domaćom kuhinjom i vinom, optimizmom i radošću svih prisutnih. Obradovan sam sponzorstvom gospodina Gerasima Konzulova, gradonačelnika Radoviša, kojeg sam i lično upoznao, i njegovog lijepog odnosa prema svojim pjesnicima i pjesnicima gostima! Upoznao sam mnogo dobrih makedonskih pjesnika, kao i pjesnike iz Španije, Poljske, Turske, Mongolije, Hrvatske i Srbije. Makedonski stvaraoci: akademski slikar Niče Vasilev, čijoj sam izložbi prisustvovao, bard makedonske poezije za djecu pjesnik Stojan Tarapuz, pjesnikinja i kritičar prof. dr. Kristina Nikolovska, pjesnici Rade Siljan, Paskal Gilevski , Ljubinka Doneva, Danijela Andonovska Trajkovska i fantastična Sonja Serafimova. Iz Srbije fantastični Mirko Marković. Iz mongolije pjesnik Litov Namdagjanchivin – svima poznati Mister Li. Iz Hrvatske od ranije meni poznati pjesnik Valerio Orlić. Iz Turske pjesnik Erol Tugan. Iz Bugarske pjesnikinja Natalija Dimitrova. Posebno bih se zahvalio makedonskom pjesniku Borče Panovu koji me je i pozvao na ove susrete a koji je bio fantastičan domaćin i rukovodilac susreta.

Dogovorili smo saradnju u vremenu koje je pred nama i očekujemo njihovu uzvratnu posjetu za doček „Pjesničke nove godine“ koji ove godine organizujemo po drugi put u Baru.
U razgovoru sa gospodinom Padronom, i njegovom suprugom Kleopatrom Filipovom, izrazio sam moje poštovanje i nadu da će nas posjetiti i u Baru održati jedno svoje poetsko veče a on je oduševljen kazao da je to fantastična ideja i da ćemo je sigurno i to ubrzo realizovati samo da završi neke svoje obaveze.
Osamdeset gradova i udruženja, svijeta, pozivaju Padrona, ali kazao je da će naći vremena za građane i pjesnike grada Bara i Crne Gore. Ostaje nam da se radujemo i iščekujemo dolazak , kazao je Labud N. Lončar

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar