SO Bar nezadovoljna bezbjednosnom situacijom u gradu

danqas o bezbednosti 10

Na danas održanoj vanrednoj sjednici lokalnog parlamenta, sazvanoj povodom narušene bezbjednosne situacije u gradu, odbornici SO Bar jednoglasno su usvojili zaključke kojima se izražava zabrinutost zbog aktuelne bezbjednosne situacije u Baru, za koju je ocijenjeno da nije na zadovoljavajućem nivou.

MUP-u i Upravi policije SO Bar preporučuje da kroz organizaciono, tehničko i kadrovsko jačanje CB Bar obezbijede uslove da CB Bar može u punom kapacitetu obavljati poslove na zaštiti javnog reda i mira, kao i bezbjednost građana Bara. U zaključcima koje je ispred odborničkog kluba SNP inicirala Snežana Jonica, a potom uobličio Kolegijum predsjednika SO, ukazuje se i na potrebu preduzimanja pojačanih profesionalnih mjere i aktivnosti Uprave policije na otkrivanju počinioca teških krivičnih djela na teritoriji ove opštine, kao i na potrebu preduzimanja niza preventivnih aktivnosti , „a naročito kontinuirane kontrole bezbjednosno interesantnih lica“ koja treba da dovedu do smanjenja kriminaliteta „i učine Bar bezbjednom sredinom za građane, a nesigurnom lokacijom za kriminalce“.

Prije usvajanja zaključaka, u skupštinskoj sali je vođena na momente žučna rasprava u kojoj su opozicioni odbornici prozivali vlast da je nečinjenjem dovela do ambijenta nesigurnosti u Baru, a barska policija je prozivana za svoju efikasnost.

„Zbog ozbiljnosti teme trebalo je danas da ovdje budu i ministar i direktor policije i članovi Odbora za bezbjednost Skupštine, jer ima ovdje nekih stvari koje nisu u ingerenciji načelnika CB Bar. Otkad je na vlasti DPS, ova opština je ostala bez ijednog privrednog subjekta, posljedice toga su da omladina Bara nema nikakvu perspektivu za zapošljenje, uništen je grad privatizacijama, isplivale su negativne pojave, počeo je kriminal, ubistva. Ovom gradu i državi nema sreće dok ste vi na vlasti“, poručio je odbornicima vlasti Savo Vujošević (DEMOS).

„Kad smo milani tražili da se o ovome raspravlja, rečeno nam je da to nije u nadležnosti SO, a sada može. Zašto o ovome ne dobijamo pisanu informaciju?“, kazao je Milenko Cebalović (SNP).

Načelnik CB Bar Miloš Radulović koji je odbornicima predočio informaciju o bezbjednosnoj situaciji u opštini, izrazio je iznenađenje što je jedini predstavnik državnih organa, „jer za bezbjednost građana Bara nije dovoljna samo policija“. On je kazao da su od početka godine do sada u Baru počinjena 483 krivična djela što je u odnosu na uporedni period 2015. više za 67 djela. Krvnih delikata je bilo 36, od toga pet ubistava, sedam puta su paljeni automobili. Krađa je bilo 222, od kojih su rasvijetljene 92, a od 18 razbojništava, riješeno je 11, „što je dobar rezultat jer se radi o maskiranim počiniocima“. U sklopu preventivnih aktivnosti policije , u istom periodu pronađeno je i oduzelo 40 komada vatrenog oružja, mahom od bezbjednosno interesantnih lica.

„Ljetnja sezona je ipak protekla relativno uspješno, opet smo angažovali PJP. Osnovna smjernica u radu bilo nam je zakonsko postupanjue i poštovanje ljudskih prava, nijedan naš službenik nije evidentiran kao izvršilac krivičnih djela ove godine. Sve ove naše dobre aktivnosti ostaju dijelom po strani zbog ubistava, počinjenih od nepoznatih izvršioca. Šestog avgusta u uliciVladimira Rolovića ubijen je Božidar Tomašević, sedmog septembra u ulici Jovana Tomaševića Željko Vukoslavčević, 14. septembra u Šušanju Slavko Peković i 31. oktobra Ivan Laban kod sportske sale. Analize govore da su sva četiri ubistva unaprijed dobro planirana, veoma profesionalno realizovana, bez ostavljenih tragova na mjestu izvršenja, što itekako otežava rasvjetjljavanje. Većinu slučajeva odlikuje nesumnjivo element inostranosti, zbog čega aktivno sarađujemo sa kolegama iz regiona. Uvjeravam vas da preduzimamo sve mjere i radnje na rasvjetljavanju svih krivičnih djela“, rekao je načelnik CB Bar.

Radulović je kazao da on i njegove kolege osjećaju zabrinutost građana Bara „koja je apsolutno opravdana“, i najavio pojačano prisustvo policije na ulicama grada, popunjavanje sastava mladim školovanim policajcima, pojačan nadzor saobraćaja i kadrovsku ispomoč iz drugih jedinica UP.

„Ja sam i 23.maja 2013. na sjednici SO Bar sa istim dnevnim redom bio jedini predstavnik državnih organa. Od tada nije održan nijedan sastanak na ovu temu iako sam pozivao na saradnju. Niko nije uslišio naše apele da se grad pokrije video nadzorom“, rekao je pored ostalog Radulović.

Dejan Đurović (DF) je istakao da na Virpazaru nema policije, „a zašto je pored ovih radnika koji protestuju za svoja prava u Baru“.

„Ne želim da živim u gradu koji je predmet sprdnje regiona zbog kriminala, odnos ubistava u primorskiim gradovima zahtijeva ne samo moralnu odgovornost. Ne interesuje me broj ubistava, već počinioci i njihovo kažnjavanje. Mi u gradu poslije 20 sati praktično svi strahujemo za svoje živote. Kako ste efikasni bili sa tužilaštvom i sudom da pretresete DF na noć izbora, mada ste bili korektni prilikom pretresa. Prevencija nije dala rezultate, ovdje najbolje rade kapela i kockarnice“, rekao je Đurović.

Snežana Jonica (SNP) je pitala da li u Baru postoji lokacija na kojoj je građanin siguran da će biti bezbjedan ili da neće biti neželjeni svjedok nekog ubistva.

„Ubijaju ispred zgrade policije, ispred sale gdje je bilostotinu policajaca koji su brinuli o navijačima. Da li ste osjetili lokaciju ubistava kao prst u oko državi? Shvatite da je ovo napad na institucije, jer znaju da nema nikoga ko se trudi da ih zaustavi. Bar nije zaslužio crnohumorni vic „Nema Bara do Kotora“, nisu Barani zaslužili da ih po tome prepoznaju. Danas se u Baru nijedan roditelj ne osjeća bezbjednim za svoje dijete““, rekla je pored ostalog Jonica.

Branka Nikezić (DPS) je rekla da su i u vladajućoj koaliciji jako zainteresovani „da situacija u Baru, lučkom gradu, bude mirnija nego što jeste“.

„Ne nalazim opravdanje u lučkom gradu, ali, to jeste specifičnost Bara. Nismo glineni golubovi za ono što se dešava u cijelom svijetu, niti jedini i nije specičnost ovog grada ovoliki broj ubistava. Naravno, to niko ne opravdava, samo treba staviti prst na čelo i reći da to što se dešava u tim krivičnim djelima, upravo su oni koji se nazvaju jednim imenom-kriminalci. Obračun među njima je zajednički imenitelj svih krivičnih djela i ubistava. Sigurna sam da policija nije jedina odgovorna za ovo što se dešava. Situacija nije dobra, nije sjajna, svakoga zabrinjava“, rekla je pored ostalog Nikezić.

Mićo Orlandić (SD) je pozvao da se podrže organi bezbjednosti i dodao da se u priči o bezbjednosti u Baru „moraju imati u vidu kakva je bezbjednost u evropskim prijestonicama“-

„Živimo u turbulentnom vremenu, treba da govorimo činjenicama. Imajmo na umu da su danas ubistva sofisticirana i da izvršioci razmišljaju 25 sati dnevno kako da ih izvrše bez tragova. Oslobodimo se priče prisutne u javnosti da je sve to jednostavno i jako brzo moguće riješiti, za svako krivično djelo i sudovi i tužioci traže dokaze, a nije ih lako obezbijediti. Bezbjednosna situacija u Baru i Crnoj Gori nije lošija ni bolja nego u okruženju. Hoćemo i tražimo više i bolje, ali, za to svi moramo participirati. Kad vidimo što se radi u okruženju, treba da se odreknemo nekih drugih ulaganja, i uložimo u snage bezbjednosti“, rekao je Orlandić.

„Radulović nema ingerencije za organizovani kriminal, droge i privredni kriminal, a baš to zanima građane. Ova sjednica je pola bensedina za javnost, čisto da se malo umirimo i čujemo da neko brine o našoj bezbjednosti, i nema odgovora koliko su ugroženi građani Bara. Od kolega iz vlasti sam očekivano čuo interpretaciju navoda Duška Markovića da na ulicama ginu kriminalci, dakle, građani su sigurni, a ugrožena je samo država, to nam poručuju iz DPS, a pogotovo je država ugrožena pred izbore. Nije ugrožena slika, već okvir“, kazao je Aleksandar Rakočević (DEMOS).

„U potpunosti se slažem sa svim izlaganjimaodbornika, dijelimo i odgovornost i zabrinutost za grad Bar. Podržavam uvođenje video nadzora, tražim da se kaže šta lokalna samouprava može da učini sa svoje strane, da bi se u predlog Budžeta za 2017. unijela ta sredstva“, rekao je predsjednik SO Bar Radomir Novaković.

„Nama je smanjen broj policajaca, ukinuta su odjeljenja policije u Sutomoru, Ostrosu i Virpazaru, obavještavao sam nadležne da se to ispravi, jer su nam ta mjesta jako bitna. Za prevenciju smo uradili dosta, uvijek se može više, ali, vjerujte, ne može se uticati na jako pažljivo pripremana i precizno realizovana krivična djela. Prevencijom smo spriječili nekoliko likvidacija. Naša saradnja sa tužilaštvom i sudovima je na izuzetno visokom nivou. Da li su odluke tužilaštva i suda uvijek onakve kako bi željeli- neću komentarisati, lično, ponekad se ne slažem sa njima. Siguran sam da se ubice ne osječaju sigurnim i da će ih stići pravda“, odgovorio je odbornicima Radulović.

„I dalje ćemo pružati podršku CB Bar, inicijativu za video nadzor opština treba da podrži, samo da nađemo zakonske okvire, jer u toj oblasti ima određenh stvari koje treba regulisati kroz zakon o zaštiti ličnih podataka“, rekao je predsjendik opštine dr Zoran Srzentić.

Njegov iskaz zahvalnosti glasačima DPS oštro su napali opozicioni odbornici Dejan Đurović, Aleksandar Rakočević i Snežana Jonica, ukazujući da takvoj priči danas nije bilo mjesta.

{galerija}info/2016/11/SO{/galerija}

auto klime bakovic 1

opstina bar

allegra

Cerovo

turisticka organizacija bar

kalamper

stara carsija

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

ave tours

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar