Danas u Baru počinje "Forum slovenskih kultura"

zzivva 1

Forum će se održati od 2. do 6. oktobra 2019. godine u Dvorcu kralja Nikole.


Učestvovaće 60 eminentnih naučnika, profesora i stručnjaka iz oblasti muzeologije, arheologije, istorije, konzervacije iz 13 evropskih zemalja.

Da bi pokazali da Evropa nije samo Brisel već širi evropski prostor u kome su i države slovenskih naroda, 2004. godine osnovana je međunarodna organizacija Forum slovenskih kultura .
Forum slovenskih kultura je postao referentna platforma za interkulturalni dijalog slovenskih kultura i centar povezivanja slovenskih zemalja na području umjetnosti i kulture, obrazovanja i nauke te kulturnog turizma.
Forum slovenskih kultura ima sjedište u Sloveniji i povezuje 13 slovenskih zemalja (Bjelorusiju, Bugarsku, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Češku, Slovačku, Poljsku, Srbiju, Rusku Federaciju, Ukrajinu, Makedoniju, Crnu Goru i Sloveniju). Forum povezuje prije svega one države u kojima se govori različitim slovenskim jezicima. Zajednička kultura, ali i mnogo različitosti uslovili su da misija Foruma bude poštovanje sličnosti i različitosti, upoznavanje putem projekata o baštini, muzici, literaturi... Forum slovenskih kultura je referentna platforma za interkulturalni dijalog i centar povezivanja slovenskih zemalja i uspješan promoter slovenskih kultura izvan granica država članica Forum slovenskih kultura.
Misija Foruma slovenskih kultura je podsticati kreativnost slovenskih kultura, a glavna svrha povezati slovenske kulture i učiniti da postanu prisutne u globalnom kulturno-društvenom kontekstu. Glavna obaveza je izvođenje zajedničkih kulturnih, obrazovnih i istraživačkih projekata kojima se podstiče poznavanje slovenske kulturne baštine i stvaralaštva. Čuvanje i revitalizovanje slovenskog kulturnog identiteta i prihvatanje i finansiranje inicijativa za kulturne projekte i kulturni turizam, za razmjene i gostovanja iz svih država slovenskog govornog područja, te aktivnom potragom za odgovarajućim partnerima u svim državama. Organizovanjem festivala, izložbi, konferencija, koncerata i drugih događaja koji predstavljaju slovensku kulturnu baštinu i stvaralaštvo.

zzivva 2

Nagrada Živa

Slovenska boginja Živa (poznata i kao Żiwia, Siva, Sieba ili Razivia), predstavlja načelo života, dugovječnosti, mladalaštva, ljepote, ljupkosti, vitalnosti i plodnosti – osobina koje lijepo opisuju i slovensku baštinu.
Nagrada Živa nastala je 2012. na inicijativu stručne projektne grupe iz država koje povezuje Forum slovenskih kultura.

Cilj nagrade Živa je prepoznavanje, podstrekavanje, nagrađivanje i promovisanje eksperimenata, projekata i praksi na području muzeologije u specifičnom kulturnom i geografskom okviru slovenskih država, pri čemu se posvećuje posebna pažnja posebnostima i svojevrsnim vrijednostima slovenskog svijeta sa njegovim pričama, običajima i baštinom, sa njegovim zajedničkim i ponekad suprotstavljenim korijenima, kao i poteškoćama. Radi se o nagradi koja sa jedne strane sakuplja zanimljiva iskustva, a sa druge strane ih dijeli na nadnacionalnom nivou. Podstiče konkurenciju radi povećavanja broja muzeja, koji mogu biti još bolji od jednostavno najboljih, i proističe iz uvjerenja da su znanje i razmjena iskustava ključni za oblikovanje uticajnije uloge muzeja u našem društvu.

Nagrada nosi ime boginje života i mladosti – Živa. Nagrada je za najboljeg od naboljih. Pet je kriterijuma za dodjelu nagrade – da muzej ima dobar menadžment, da je kreativan odnos sa publikom u smislu posebnih programa ne samo izložbi, zatim se gleda kako se koristi prostor u kome muzej živi, kako je organizovan tim koji radi, koliko je iskorišćena njihova stručnost.

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

reklama

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar