Pokrenuta inicijativa za gradnju novog maslinarskog puta Sumina

oliva put 1

Više od dvadeset maslinara koji na području prigradskog mjesta Sumina imaju svoje maslinjake je pokrenulo incijativu za gradnju maslinarskog puta.

Ovo područje prema riječima vlasnika maslinjaka obuhvata oko dvije hiljade staba maslina i bez obzira što je u neposrednoj blizini Starog Bara nema put kojim bi se automobilom moglo doći do maslinjaka.

Svi su spremni da daju dio svoje zemlje kako bi postojeću „postopicu“ proširirili i maslnjake učinli dostupnim te stvorili preduslove za savremeni način bavljenja maslinarstvom. Pored teške obrade i primjene agrotehničkih mjera ovako nedostupni maslinjaci su ugroženi i od požara koji se ne bi mogao ugasiti.

oliva put 3

Inicijalnom sastanku je prisustvovao i predsjednik Društva maslinara Bar, Ćazim Alković koji je zainteresovanim maslinarima prenio iskustva stečena izgradnjom drugih puteva u maslinjacima te saznanja o mogućim sredstvima i podršci koju bi maslinari eventualno dobili od Oštine Bar i Ministarstva poljoprivrede i drugih izvora finansiranja. Predsjednik je naglasio da se sa zadovoljstvom pridružuje akciji i da će u okviru mogućnosti Društvo maslinara Bar pružiti svu podršku izgradnji ovog puta.

oliva put 2

Posebnu nadu da će projekat uspjeti daje činjenica da su inicijativu za izgradnju puta poktenuli mladi maslinari Nikola Demirović i Alan Metović i već su prikupljena sredstva za izgradnju prvih 60 od ukupno 470 metara puta. Obzirom da je ovo ozbiljan projekat koji ima veliki značaj za maslinare očekuje se da će izgradnju puta pomoći Opština Bar i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Bez kvalitetne infrastrukture se ne može računati na ozbiljnu primjenu agrotehničkih mjera i savremeno maslinarstvo tako da će izgradnja ovog puta biti značajan doprinos unaprijeđenju maslinarstva u Baru i Crnoj Gori.„

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

reklama

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar