Pješačkom stazom ispod magistrale i pruge omogućili bezbjedniji ulazak u Virpazar

prolaz 1

Kritičnu tačku za bezbjednost pješaka koji ulaze u Virpazar, preduzeće Nacionalni parkovi Crne Gore riješili su izgradnjom staze koja prolazi ispod magistralnog puta i pruge Bar –Beograd.

Prije tridesetak dana Jedro je pisalo o riziku za bezbjednost i živote ljudi koji svakodnevno prelaze magistralni put Bar - Podgorica i prugu da bi ušli u Virpazar. Po proceni samo u jednom danu, nekoliko stotina turista koji su ulazili u Virpazar morali su preći kolovoz i kolosjek na mjestu koje nije obilježeno za pješački prelaz.

Piše: Biljana Dabić

U Nacionalnim parkovima Crne Gore procjenjuju da je preko ovog prelaza tokom sezone prošlo oko 100 hiljada posjetilaca.
Trend porasta turista u Virpazaru se očekuje i narednih godina pa su pitanja rješavanja prelaska dvije kolovozne trake magistralnog puta i kolosjeka, pitanje parkinga, marine... u Virpazaru prioritetni projekti.

Iz Nacionalnih parkova Crne Gore saopštili su da je pješačka staza na Virpazaru, koja olakšava i omogućava bezbedniji prelaz preko magistralnog i pružnog puta Podgorica – Bar, u funkciji za turiste i stanovnike tog mjesta.
-Pješačka staza dizajnirana je na način da bude što više uklopljena u ambijent i prati liniju kamenog nasipa pružajući se ispod magistrale i pruge do privremenog parking prostora. Staza je značajna iz bezbjednosnih razloga, jer će sada posjetioci i stanovnici ovog mjesta moći bezbjedno da pređu magistralni i pružni prelaz, a siguran sam da će omogućiti i bolju valorizaciju ovog područja, rekao je direktor NPCG Elvir Klica.

On je dodao da će NPCG nastaviti sa uređenjem turističke infrastrukture.
-Početkom sezone smo uredili ribolovnu stazu Tanki rt, postavili odmorišni mobilijar i informativne table. Isto planiramo i na ovoj stazi, pa će informativne table i smjerokazi biti postavljeni u narednom periodu, dodao je Klica.

prolaz 2

Direktor NPCG najavio je da će u narednom periodu sa nadležnim ministarstvom i institucijama, raditi i na izgradnji marine, a predviđena je i izgradnja kružnog toka na ulazu u Virpazar, kako bi se dugoročno riješio problem bezbjednosti stanovnika I turista.
-Takođe, jedan od problema ovog mjesta je parking prostor. NPCG će za narednu sezonu predvidjeti i dva nova lokaliteta za tu namjenu sa desne strane magistrale Podgorica – Bar, ali i jedan privremeni parking u samom Virpazaru, zaključio je Klica.

Virpazar je polazna stanica za mnoge izletnike koji obilaze Nacionalni park Skadarsko jezero, ali i prolazno mesto za brojna crmnička sela u kojima se razvija agroturizam, vinski putevi.
Turistička sezona u crmničkom kraju ove godine je počela krajem marta i po najavama trajaće do početka novembra.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

reklama

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar