Gradjanska inicijativa razgovarala sa predstavnicima EU

gin

Danas, 11.februara, Branka Ćalasan, Nikoleta Pavićević i Rialda Kurgaš, predstavnice Građanske inicijative iz Bara, koja se zalaže za pronalaženje druge lokacije za izgradnju predškolske ustanove planirane u dvorištu tri postojeće škole, kao i rekonstrukciju uništenog školskog dvorišta, sastale su se danas sa predstavnicima delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Na sastanku su Delegaciji predočeni problemi sa kojima se građani Bara bore već četiri mjeseca, a u vezi sa kojima lokalna uprava i nadležna ministarstva odbijaju da reaguju na adekvatan način. U prvom redu ovi se problemi odnose na: oblasti vladavine prava, zaštite životne sredine, reforme lokalne samouprave, ugrožavanja lične bezbjednosti organizatora, ograničavanja slobode okupljanja kao i na nekompetentno, neetičko i selektivno izvještavanje javnog servisa.

Uvidom u fotografije i mnogobrojnu dokumentaciju, predstavnici Delegacije EU imali su priliku da se neposredno upoznaju sa problemom Barana.

Da podsjetimo, od 15. oktobra 2018. godine Barani na različite načine protestuju povodom netransparentne, nezakonite i neadekvatne izgradnje zgrade novog državnog vrtića, na parceli koja je decenijama unazad vršila funkciju školslog dvorišta za dvije srednje i jednu muzičku školu, a nalazi se pored zgrade osnovne škole. Građani ističu da žele vrtić koji će biti bezbjedan za njihovu djecu, i u kojem će djeci biti omogućen adekvatan rast i razvoj, što je u ovom projektu sporno. Takođe, zalažu se za očuvanje prijeko potrebnog školskog dvorišta za djecu starijeg uzrasta, kojima je oduzet spoljašnji školski prostor neophodan za socijalizaciju, učenje i adekvatan psihofizički razvoj. Protestuju i zbog sječe 94 zdravih stabala mediteranskog čempresa, koja je izvršena na perfidan način, bez elaborata o zaštiti životne sredine, a za koja u opštinskim dokumentima tvrde da zapravo nikad nisu ni postojala.

Predstavnici Delegacije EU upoznati su i sa prijetnjama upućenim organizatorima protesta, kojima se pokušava izvršiti pritisak. Aktivistkinji Pavićević prijetnje su upućene putem socijalne mreže facebook, od strane lažnog profila, a ona je slučaj prijavila nadležnim službama bezbjednosti, pa ostaje da se vidi da li će iste reagovati na odgovarajući način.

Predstavnici su naveli da ne mogu nadomjestiti propuste u nadležnostima institucija, ali će Brisel biti obaviješten o ovom pitanju. Potvrdili su da prate razvoj dešavanja u Baru, a svoje ocjene o Crnoj Gori EU će dati u sklopu godišnjeg izvještaja koji se očekuje na proljeće-stoji u saopštenju GI koje smo izvorno prenijeli u cjelosti.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

stara carsija

luka bar

AD Marina Logo

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar