Biram Bar –na protestima članstvo po slobodnoj volji

bbar 1

Zahtjev za vanrednu sjednicu Skupštine opštine Bar radi donošenja odluke i raspisivanju opštinskog referenduma o izgradnji vrtića na lokaciji kod Gimnazije, potpisaće petoro odbornika “Biram Bar”, ali kada ih pozovu predstavnici Građanske inicijative.

Iz ove partije su podsjetili da su od početka za vrtić, dok ne podržavaju lokaciju za predškolsku ustanovu u dvorištu Gimnazije. Predsednik Biram Bar Radomir Novaković, Upravnom sudu Crne Gore je uputio ugrenciju za hitno postupanje po tužbi predstavnika Građanske inicijative iz Bara. Novaković tvrdi da vladajuća kolacija u Baru funkcioniše, nema sporenja, osim vrtića.

Piše: Biljana Dabić

Iako je opozicija jedinstvena da se sazove vanredna Skupština opštine Bar ipak nemaju neophodnu trećinu odbornika za zakazivanje sjednice loklanog parlamenta, i ne mogu je imati bez potpisa odbornika Biram Bar, koji, pak, participiraju u vladajućoj koalciji u Baru.
Inicijativu za vanrednu sjednicu SO Bar pokrenule su Demokrate, međutim, u subotu u 10 h niko od opozicionih odbornika nije došao na sastanak koji je zakazala partija Biram Bar, koji su danas održali konferenciju za novinare.

bbar 4


Novaković je novinarima kazao je da će potpisati zahtjev za sazivanje Skupštine, s tim da taj poziv bude "od onih predstavnika Građanske inicijative koji su je predstavljali u SO Bar.Ako se politika umješa, mišljenja je Novaković, ovo je osuđeno na propast, a mi ne želimo da na emocijama građana skupljamo jeftine poene. U Biram Bar su za pregovore i dogovore, koji bi ukoliko referendum i dođe, trebali definisati “kako će glasiti referendumsko pitanje”
-Ne želimo da od jedne dobre inicijative pravimo političke skupove. Ovo je bila inicijativa građana. Mi ćemo djelovati, u okviru institucija i naših nadležnosti. Šteta je već nanešena, čempresi se ne mogu vratiti, ali neke stvari mogu da se koriguju. Prisustvovao sam nemilim događajima 31. januara gdje sam vidio da veliki broj policije obezbjeđuje gradilište i da je ulica blokirana. Više desetina uniformisanih lica vrše intervencije na očigled djece, čime se remrti njihov spokoj i redovno održavanje nastave. Brojni roditelji i građani su zbog navedenog s pravom ogorčeni, a trenutna situacija stvara jednu otužnu sliku i ružnu poruku o gradu Baru. Kao građanin Bara smatram da za tim nema potrebe. Naš pravni tim je sastavio ugrenciju koju smo poslali Upravnom sudu, tačnije predsednici Branki Lakočević jer mi vjerujemo u institucije i da će institucije donijeti pravu odluku, kazao je Novaković dodajući da se u Biram Bar ne boje svojih odluka. U urgenciji se pored ostalog navodi apel predsendici Lakočević da “učini sve u skladu sa svojim nadležnostima”.

bbar 3

Odbornik Erol Marunović, advokat, navodi, koliko je upoznat sa sudskim postupkom po tužbi koji su podnijeli predstavnici Građanske inicijative jeste, da se traži ukidanje rješenje MORT-a.
-Tim rješenjem je dozvoljena gradnja tog vrtića. Tužbu nisam čitao i ne znam da li postoji predlog za izdavanje neke mjere da bi sud mogao da prije okončanja sudskog postupka da izda mjeru kojom bi se eventualno zabranila gradnja vrtića. Što se tiče rokova sudskih postupaka o njima je nezahvalno govoriti jer svi znamo da traju dugo. Rješenje MORT-a je na snazi i investitor će, pretpostavljam, početi izgradnju prije okončanja sudskog postupka. Kada će se sudski postupak završti, na koji način, ja o tome ne mogu govoriti, kazao je Marunović.

Ako se tužbeni zahtjev usvoji?

-Ne znam šta će se desiti, sa pretpostavljam vrtićem koji će do tada biti izgrađen, kazao je Marunović.
Ministarstvo prosvete je iznijelo stav da je izgradnja vrtića “državni projekat”. Na pitanje -Kako u Biram Bar tumače stavove građana koji se suprostavljaju izgradnji vrtića u dvorištu Gimnazije? Novaković kaže da su građani Bara lojalni i “sigurno nisu protiv države Crne Gore”.

Za nedelju u podne su zakazani protesti građana. Na prethodnim protestima bili su i odbornici i simpatizeri Biram Bar
-Mi ovdje svi mislimo svojom glavom i svako od nas ima svoj stav povodom bilo kog pitanja u gradu. Da li će neko od nas biti prisutan sutra, ili ne-toje stvar lične odluke, i ja tu neću stavljati nikakvu zamjerku, niti inicirati da se ide na taj skup. To je odluka svakog ponaosob, kako se ko osjeća, kazao je Novaković.
Odbornica Irina Dabović je kazala da na takvim skupovima nastupaju kao građani.

Biram Bar participira u vladajućoj kolaciji u Baru, Novaković je potpredsednik opštine, a vrtić nije jedina ni tema,niti posao u Baru. Na pitanje Novosti, kako funkcioniše lokalna uprava od momenta kada je postalo jasno da nemate jedinstven stav oko lokacije za vrtić?

-Vlada Crne Gore i mistarstvo prosvjete radi vrtić. Mi u lokalnoj upravi, mimo vrtića, imamo jedinstven stav. Nemamo nekih velikih sporenja oko drugih tema i smatam da lokalna samouprava sigurno radi u interesu građana Bara. Za sada osim ovog nemamo sporenja i imamo istu vizuju razvoj grada, da radimo projekte koji će u budućnosti donijeti benefit građanima, imamo koalicioni sporazum u kome piše šta su naši prioriteti i mi se toga kolacionog sporazuma držimo.

bbar 2

Nadamo se da će u narednom periodu za Bar doći bolje vrijeme i da će se vidjeti efekti vlasti koja je u Baru, zaključio je Novaković

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar