Zatvorska kazna za vožnju u alkoholisanom stanju

polic

Za vozače pod dejstvom alkohola, kao i one koji prekorače dozvoljenu brzinu predviđene su osim novčanih i zatvorske kazne po Izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja, koji je pripremila Uprava policije .

Takođe, sve novčane kazne za saobraćajne prekršaje biće veće u odnosu na trenutne. Vozačke dozvole neće se oduzimati, već će se u sudskom postupku izricati mjere zabrane upravljanja vozilom, a prekršaj ove zabrane će biti najoštrije sankcionisan.

Iz Uprave policije je saopšteno da je cilj predlaganja izmjena i dopuna važećeg Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima poboljšanje stanja bezbjednosti saobraćaja kroz oštriju kaznenu politiku za najteže prekršaje i blažu kaznenu politiku za uslovno lakše prekršaje, kao i popunjavanje određenih pravnih praznina u važećem zakonu.
Izmjene se odnose i na bicikliste, kao i na pješake.

Iz Uprave policije su saopštili:” Sve novčane kazne biće veće u odnosu na trenutno važeći zakon”.
-Zatvorska kazna je propisana za vožnju pod dejstvom alkohola u organizmu u koncentraciji od 2g/kg i većoj, odbijanje alkotestiranja, prekoračenje brzine za 90 km/h i više van naselja, odnosno za 70 km/h i više u naselju, ako na raskrsnici koja je regulisana uređajima za davanje svjetlosnih saobraćajnih znakova vozač prođe taj znak kada je njime zabranjen prolaz (prolazak kroz crveno) najmanje dva puta u 10 minuta, kao i kada vozač upravlja pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, navode u Upravi policije.

Nacrtom Zakona povećane su sve minimalne kazne od 50 do 200 eura. Osim toga, rigorozne kazne propisane su i za privredna društva koja učine prekršaje prilikom obavljanja tehničkog pregleda vozila.
Zbog prekoračenja brzine kazna će iznositi od 300 do 1.500 eura. Ona se važećim zakonom kreće od 150 do 1.000 eura.
Ukoliko vozač koristi uređaj, odnosno sredstvo kojim se može otkrivati ili ometati rad uređaja za mjerenje brzine kretanja vozila, rizikuje da bude kažnjen od 200 do 600 eura. Do sada je ta kazna iznosila od 100 do 400 eura.
Ko baci otpad na putu, ili ostavi vozilo, rizikuje da plati kaznu od 150 do 500 eura, što je znatno veće od “stare” kazne koja iznosi od 80 do 350 eura.
Ukoliko se tokom vožnje koristi mobilni telefon slijedi novčana kazna od 80 do 200 eura.

Iz Uprave policije je saopšteno da je tokom prošle godine u saobraćajnim nesrećama u Crnoj Gori poginulo 48 osoba, što predstavlja smanjenje od 23,8 odsto u odnosu na isti uporedni period godinu ranije kada su smrtno stradale 63 osobe.

Pripadnici saobraćajne policije su tokom prethodne godine evidentirali 209.502 prekršaja i podnijeli 21.148 prekršajnih prijava.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

reklama

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar