Kviz: „Koliko poznajem svoj grad“

kviz

Prošlogodišnji pobjednik Ivan Lukić ponovio je uspjeh - sa 62 boda zauzeo je prvo mjesto, Matea Šaltić sa 47 bodova bila je druga, a Dženana Mehadžić, sa jednim bodom manje treća, u finalu desetog, jubilarnog kviza „Koliko poznajem svoj grad“.


U nikad punijoj konferencijskoj sali SC „Topolica“ danas je održano deseto finale kviza „Koliko poznajem svoj grad“, koje organizuju Sekretarijat za opštu upravu i društvene djelatnosti, u saradnji sa NVO Mediteran Multimedia, uz tehničku podršku Foto studija „Petović“. Za sabiranje bodova i tačnost rezultata bila je zadužena planinka Šejla Alković.

Autor i voditelj kviza, Željko Milović, prvo je publici prezentovao kratak istorijat ovog takmičenja i podsjetio na dosadašnje pobjednike, te kazao za većinu njih gdje su sada i čime se bave. Zanimljivo je da su neki od njih bili i u publici, što je dalo dodatnu draž takmičenju. Kao posebnog gosta i osobu koja je od prvog kviza 2009. bila uz ovo takmičenje, izostajući sa samo dva finala, Milović je apostrofirao Branku Nikezić.

„Kad smo počinjali, Željko je došao kod mene na konsultacije, zbog toga što sam pokrivala mjesto u Opštini koje je bilo dio ove priče, bilo je malo nedoumice da li to može da zaživi. Kako je koja godina prolazila, tako je interesovanje bilo sve veće, do ovog desetog, jubilarnog, kada više nije interesovanje samo učenika koji se takmiče, nego i onih koji su nekad pobjeđivali, pa sad došli da gledaju svoje drugove. Ovaj je kviz mnogo važan za Bar i dokazuje da se cijeni prije svega znanje“, istakla je ona.

Uslijedila je dobro uhodana šema- ABCD pitalice, DA/NE pitanja, „Ko će bliže“ i „Ko zna, zna“ - direktna pitanja i odgovori - ukupno 60 pitanja. Učesnicima je procedura bila dobro poznata, obzirom da je Lukić bio prošlogodišnji pobjednik, Mehadžić je bila druga, a Šaltićeva je pratila finale kao peta u polufinalu). Svo četvoro su, što je kurioziotet bili iz iste škole – „Jugoslavija“ – a profesor-mentor im je bio prof. Dejan Paladin.

Nakon prve igre, niko od takmičara se nije izdvojio (Šaltić 11, Mehadžić 14, Lukić 18), da bi nakon druge situacija postala još izjednačenija (Šaltić 24, Mehadžić 25, Lukić 29). Treća igra donijela je neznatnu prednost Mehadžićeve sa 46 bododva, ispred Lukića sa 44 i Šaltićeve sa 38, ali je onda uslijedila repriza prošlogodišnjeg finala.

Lukić je bio superioran u igri direktnih pitanja i odgovora, osvojivši dodatnih 18 poena, Mehadžić nije u posljednjem turnusu osvojila niti poen, pa je nakon finalnog pitanja i tačnog odgovora za bod pretekla Šaltićeva.

Nagrade učesnicima dodijelio je predsjednik Opštine Dušan Raičević, prigodne poklone im je uručio i direktor TO Bar mr Emil Kukalj, a autor kviza je podijelio monografije u ime Kulturnog centra Bar. Ivan Lukić dobio je kao pobjednik i godišnju kartu za mečeve KK „Mornar“.

kviz final

Raičević je organizatorima čestitao jubilej kviza, a takmičarima na visokom nivou znanja. Čestitao je i svim profesorima, a podsjetio da se poslije jednogodišnje pauze ponovo u takmičarski pogon vratila OŠ „Mrkojevići“, ali bez dosadašnjeg mentora, profesora Milana Šćekića. Predsjednik Opštine posebno je profesoru Dejanu Paladinu „zato što su njegovi takmičari pokazali visok nivo znanja istorije našeg grada“ i dodijelio diplome za najbolju školu i mentora.

„Deset godina se organizuje, ovo više nije kviz, nego svojevrsna akademija znanja za mlade, a i za nas malo starije. Ovo je jedinstvena prilika da i mi nešto saznamo o našem gradu, što možda do sada nismo znali“. on je čestitao Ivanu na pobjedi „ali isto tako i Matei i Dženani, na pokazanom visokom nivou znanja“.
Ivan Lukić je skromno rekao da je „zadovoljan rezultatom“. „Učio sam i čitao sve vezano za Bar - istoriju, geografiju i kulturu. Srećan sam što sam prvi“, kazao je on. Matea Šaltić kaže da je „osjećaj nevjerovatan“. Nije očekivala ovo, kaže, ali imala je nadu u dobar plasman. Dženana Mehadžić je po drugi put u finalu, ali joj je trema i ovoga puta, kao i prošle godine, smetala. Zadovoljna je plasmanom, kaže.

Učenici profesora Paladina odgovarali su „kao iz topa“ na pitanja na koja mnogi odrasli ne znaju odgovore. On je za Radio Bar i Bar Info kazao da voli da radi sa učenicima koje interesuje istorija njihovog grada.

„Afinitet prema gradu na prvom mjestu, ljubav prema prošlosti, upoznavanje sa zanimljivostima - uvijek se prepozna učenik... Ovo je jedna pozitivna strana istorije, ono što bi moglo da bude i turistički valorizovano. Ovaj kviz je u svakom slučaju koristan“, zaključio je on, uz želju „da se organizuje i narednih deset godina“.

kv

„Pitanja su bila, kao i uvijek, iz svih sfera života“, objašnjava autor kviza, Željko Milović.

„Nije znanje samo ono koje je u knjigama, trudim se da pronađem pitanja koja od njih zahtijevaju da izađu napolje i vide grad oko sebe, da slušaju što im kažu babe i đedovi, da prate kako grad diše. tako je, recimo, jedno od pitanja bilo u kojoj grupi je šef Božidar Gagović, i naravno - svi su znali. Trudimo se da pitanja budu šarena i bliža njima nego akademskom nivou, mada je njihov nivo znanja finalsita uvijek mnogo iznad prosječne odrasle osobe u Baru“, ističe Milović.
Po njegovim riječima, najljepše što se moglo vidjeti danas jeste činjenica da su bivši pobjednici završili fakultete ili postali odlični učenici i studenti, što se dalo naslutiti i po njihovom angažovanju da saznaju što više o svom gradu, mimo redovnih obaveza.

„Za deset godina pokazalo da je ovaj kviz izuzetno bitna stvar za ovaj grad“, zaključio je Milović.

Izvor:Barinfo/Ivanka Leković

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar