Probudili se bivši radnici ZIB-a: Tražimo što je naše

protest 2

U ponedjeljak su se ponovo ispred zgrade opštine okupili bivši radnici ZIB-a koji su tačno prije tri godine našli na ulici bez uplaćenih doprinosa i zaostalih plata.

Okupljanje ih je navela mogućnost isplate njihovih potraživanja prodajom zgrade Pošte, a ,kako kažu radnici, i da podsjete državu da je 150 porodica na rubu egzistencije zbog nečije pljačke i nečijeg nerada.

“Tačno je tri godine od kad je na ZIB-u stavljen katanac, a nas ostavili sa neizmirenim platama ,porezima i doprinosima za više od
30 mjeseci.Kasnije su od prodaje imovine izmirili zarade ali za doprinose nijesu uplatili ni jedan euro. Država je sve to dopustila,a nas, koji smo u tim godinama da se ne možemo zaposliti jer smo proveli svoj radni vijek u ZIB-u, sa prosjekom staža od više od 30 godina, ostavila na cjeedilu da se ne možemo ni prijaviti na Birou rada niti otići u penziju” ističe Željko Bulatović jedan od učesnika ovog skupa.

On dodaje da su radnici na ovom skupu jednoglasno podržali inicijativu da formiraju novo sindikalno udruženje i krenu u borbu za svoja prava.

“Nažalost, predstavnici našeg bivšeg sindikalnog udruženja Enver Aljošević i Goran Šoškić su u nemogućnosti da nas i dalje predstavljaju ali su nam obećali da će nam pružati podršku kad god to bude neophodno jer su i oni kao i mi oštećeni .Zato su učesnici današnjeg skupa izabrali trojicu svojih predstavnika koji će nastaviti da iznalaze rješenja do ostvarivanja naših prava. Poseban problem je u ovom slučaju kod onih kojima je razlog tih tridesetak mjeseci neuplaćenih doprinosa da ostvare penziju tako da ćemo podhitno tražiti sastanak sa predsjednikom opštine dr Zoranom Srzentićem a nakon toga i sa predjednikom Vlade CG Milom Đukanoviće”, ističe sa dozom optimizma Bulatović.

On dodaje i da smatra da je sve ovo urađeno jer nadležne institucijenijesuradilesvoj posao tako da će na pr edviđenim sastancima to potencirati.

“Predavali smo tužbe i krivične prijave za malverzacije koje su rađene u ZIB-u protiv većinskog vlasnika Žarka Pavićevića,ukazivali na radnje koje su nas vodile u propast ,ali sve je ostalo mrtvo slovo na papiru.Država nije reagovala čak i ono što je bilo na njenu štetu s obzirom da je dugovao poreze za koje niko ne reaguje .To nas vodi na osnovanu sumnju da je i država imala učešća u našem propadanju tako da ćemo tražiti odgovor i na to pitanje od predsjednika Opštine i Vlade”, navodi Bulatović.

Mustafa Šabanović i Rafet Husović opet su upozorili da će sprovesti u djelo svoje namjere koje su imali prije tri godine kada su od Žarka Pavićevića tražili svoje zarade.

“Država će me primorati da se na sred trga zapalim pa neka „sigurnim korakom“ dođe da uživa u mojim mukama do kraja. Dozvolila je da već tri godine gorim što nemam mogućnosti da kupim hljeb mojoj devetočlanoj porodici pa neka ispuni svoj cilj u bijesu i kroz suze ističe Šabanović koji u ovom preduzeću radio preko 20 godina.Istog mišljenja je i Šabanović koji smatra da je pogriješio što to nije uradio prije tri godine „kada su mu muke bile lakše“. Tada sam bio „lakši“ za dugove koje sam nagomilao a ne vidim
mogućnost da ih vratim ,već ih ostavljam na vrat mojoj djeci. Zar
to nije dovoljan razlog da sebi skratim život koji mi je uništio jedan čovjek i oni koji ga podržavaju u tome”, navodi ogorčeno Husović.

Na ovaj skup bivših radnika ZIB-a je i Simo Pepđonović koji je u ovom preduzeću radio pun radni vijek. Penziju ne može da ostvari jer mu za poslednje dvije ipo godine nijesu uplaćeni doprinosi .

“U sedmoj deceniji života ja moram da sam na teret svojoj porodici iako sam cio radni vijek proveo u firmi koja je sagradila ovaj grad. Ne mogu da vjerujem da neću dočekati penziju”, u nevjerici ističe Pepđonović.

Ista situacija je i sa Elezom Selovićem koji zbog istih uslova ne može da ostvari penziju .

Na skupu je podržana inicijativa i o štrajku glađu ,ali će, kako
su kazali, prvo pokušati da ostvare svoja prava putem razgovora sa „odgovornim“ za njihove probleme.

Da podsjetimo u Zavodu za izgradnju Bara (ZIB-u) je u oktobru prije tri godine Privredni sud uveo stečaj na zahtjev Atlas banke, zbog duga od 800.000 eura. Pet mjeseci kasnije Odluka o formalnom proglašenju bankrota u ZIB, koju je 11. februara u Privrednom sudu doneo sudija Veselin Vujošević, potvrđena je 19. marta 2014 godine.

Imovina ZIB-a je rasprodana a 160 radnika ovog preduzeća se našlo na ulici bez neuplaćenih sredstava za doprinose za period od preko 30 mjeseci .Osim radnika kratkih rukava su ostali i dobavljači kao i Poreska uprava Crne Gore, odnosno država, kojoj je ova nekadašnja uspješna kompanija Žarka Pavićevića ostala dužna 2,9 miliona evra.

auto klime bakovic 1

jedro opstina bar

allegra

Cerovo

turisticka organizacija bar

kalamper

stara carsija

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

ave tours 2020

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar