Sud odbio nagodbu Bošković sa Tužilaštvom u slučaju "Primorka"

Primorka 1

Krivično vijeće Višeg suda u Podgorici nije prihvatilo sporazum kojim je Biljana Bošković priznala da je bila dio kriminalne organizacije koja je u slučaju „Primorka“ oštetila budžet za više miliona eura.

 Prema nagodbi koju je potpisala sa Tužilaštvom, Bošković je u zamjenu za priznanje krivice pristala na pola godine kućnog zatvora. Iz Višeg suda je saopšteno da Bošković ima pravo žalbe na ovu odluku.

U optužnici se navodi da je bivši direktor NLB-a Črtomir Mesarič angažovao Nebojšu Boškovića, Svetozara Markovića, Biljanu Bošković, Milenka Markovića i Vinka Markovića, kojima je dao uputstva, a sebi odredio da u ime NLB banke kao izvršni direktor donosi odluke o odobravanju kredita i potpisuje ugovore o kreditu, ostvaruje kontakte sa službenicima Vlade Crne Gore u cilju dobijanja državne pomoći za ,,Krisma grupu“ i ,,Melgonia Primorku“ radi realizacije kriminalnog plana.

Kako se navodi u optužnici, uloga Nebojše Boškovića bila je da vrbuje ostale članove grupe, osniva preduzeće u inostranstvu.

- Preko tih preduzeća bi se realizovao kriminalni plan, organizovala kriminalna aktivnost, davala bi se i prenosila uputstva optuženom Črtomiru Mesariču, sačinjavala bi se i potpisivala dokumenta sa neistinitom sadržinom u cilju dobijanja pogodnosti za ,,Krismu trejd“ i ,,Krismu motors“ – navodi se u optužnici.

Zadatak Biljane Bošković – bivše supruge Nebojše Boškovića bio je, kako se navodi u aktu Tužilaštva, da kao izvršni direktor u ,,Krismi trejd“ potpisuje dokumentaciju sa neistinom sadržinom, potpisuje ugovor o vraćanju duga Vladi Crne Gore, zahtjeve za dobijanje kredita i državne pomoći. Između ostalog, zadužena je bila i da sa Nebojšom Boškovićem osnuje preduzeće na Kipru.

- Preko te kompanije trebalo je da se formira preduzeće u Crnoj Gori, kako bi prikazali da će strani kapital koristiti za oživljavanje proizvodnje u ,,Primorci“, a isto je osnovano samo radi dobijanja kredita koji će se koristiti protivno namjeni za koju su odobreni - piše u optužnici.

Kontrola optužnice protiv ove šestočlane grupe u predmetu ,,Primorka“, koja se tereti da je državni budžet oštetila za 6.651.611 eura u korist NLB banke, prošle nedjelje u podgoričkom Višem sudu odgođena je na neodređeno vrijeme na zahtjev tužiteljke Mire Samardžić.

Samardžić je odgađanje na neodređeno vrijeme tražila dok sud ne donese odluku u slučaju sporazuma o priznanju krivice koji je sa Tužilaštvom potpisala upravo Biljana Bošković, jedna od optuženih u slučaju ,,Primorka“.

IZVOR: Pobjeda

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar